avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Continuare succesiune la alt notar, se poate?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Continuare succesiune la alt notar, se poate?

Buna ziua,

In urma cu cativa ani sotiei mele i-a murit tatal si a facut acte de succesiune (impreuna cu mama ei, ca unici mostenitori) pe o parte din bunurile tatalui decedat (un autoturism si o casa de la tara).

In prezent sotia doreste sa faca acte de succesiune impreuna cu mama ei si pe apartamentul ce a apartinut tatalui decedat si mamei sotiei mele, si care n-a facut obiectul primului act de succesiune. Notarul la care ne-am prezentat spune ca nu poate face acte de succesiune (dupe ce ne-a luat banii pentru impozite si onorariu), pe motiv ca ar fi o lege care precizeaza ca daca o succesiune pt. aceeasi persoana decedata fost inceputa la un notar, ea trebuie sa se incheie la acelasi notar, deci niciun alt notar nu poate face acte de succesiune (pe restul de bunuri). Acum trebuie sa recuperam banii deja dati la acest notar, sa mergem din nou la primul notar, sa-l cautam si sa reluam procedura de la inceput, cu cheltuielile aferente.

Puteti sa-mi confirmati (sau infirmati) daca exista o astfel de prevedere legala? Daca primul notar decedeaza, se muta din tara sau renunta la meseria de notar, o astfel de succesiune nu se mai poate incheia de nimeni altcineva? Pare cam ciudat...

Va multumesc pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Radu Popescu , Avocat 18:58, 3 Aprilie 2008
Este adevarat ce v-a spus notarul. Suplimentul de succesiune trebuie realizat de notarul care detine dosarul de succesiune in arhiva. (art.86 din Legea 36/1995)
In ceea ce priveste situatiile (e plecat din tara, moare, etc.) aceste situatii sunt reglementate tot de lege, respectiv notarii nu pot lipsi mai mult de 5 zile consective de la birou (fara sa lase inlcouitor), daca intervine decesul, dosarele din arhiva fostului notar trec in arhiva altui notar, s.a.m.d..
Cat priveste onorariul, notarul caruia i s-a adresat cererea de suplinire a succesiunii nu avea dreptul de a percepe onorariu.
Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2008
Radu Popescu, Avocat
Va multumesc pentru raspuns, inteleg ca exista acea prevedere legislativa.

Problema este ca notarul al doilea trebuia sa ne instiinteze despre aceasta situatie inainte de a demara procedurile, ca sa ne putem adresa primului notar si nu sa pierdem timp si bani degeaba.
In schimb ne-a cerut sa platim impozitul si onorariul ca si cand succesiunea s-ar face la el, iar cand ne-am dus sa luam actele ne-a spus ca nu mai poate face nimic, sa ne adresam primului notar, iar acum trebuie sa ne recuperam de la el banii dati, si suma e destul de mare.
Primul notar este in continuare notar, dar e o persoana foarte dificila, care mai mult incurca decat descurca lucrurile, de aceea ne-am adresat altui notar.
Inteleg situatia Dvs. nu tocmai placuta.
Nu trebuia sa dati bani notarului inainte de finalizarea dosarului, sa nu mai faceti asa ceva.
In privinta impozitului, acesta trebuia platit oricum pentru a scoate certificat de rol fiscal.
Vedeti cum puteti recupera onorariul acum...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Supliment la succesiune dana4max dana4max In anul 2011 tatal meu a murit. La vremea aceea eu si mama am facut succesiunea pe toate bunurile mobile si imobile pe care le stiam ca exista atunci. Ieri am ... (vezi toată discuția)
Succesiune C-D.Z C-D.Z Buna ziua, as dorii si eu o indrumare in acest caz: In 1994 a murit tatal meu, iar in 1997 mama impreuna cu mine si fratele mai mic am mers la notariat si ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire mihaela n. mihaela n. Buna ziua. As dori sa imi spuneti cum ar trebui sa procedez in urmatoarea situatie si cam care sunt costurile unei astfel de actiuni: Locuiesc in apartamentul ... (vezi toată discuția)