avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie sau contract de vanzare cumparare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie sau contract de vanzare cumparare?

Buna ziua,

Sotia mea are o situatie juridica de rezolvat si as dori sa va cer parerea, in numele ei:
Parintii sotiei sunt proprietarii unui apartament, cumparat in timpul casatoriei, iar sotia este unicul copil, nu mai exista alti mostenitori.
Acum cativa ani tatal ei a decedat, dar ea si mama ei nu au facut acte de succesiune, nu au considerat important.
In acest moment sotia si mama ei s-au inteles ca mama sa-i cedeze dreptul de proprietate fiicei, cu conditia sa se precizeze in actul respectiv ca mama are drept de folosinta a apartamentului pe durata vietii, aspect cu care fiica este de acord.
Intrebarea mea este: cum e mai simplu, mai ieftin si mai putin atacabil sa se procedeze, sa se faca act de vanzare-cumparare sau act de donatie, de la mama la fiica?
Este necesar ca mai intai sa se faca si un act de succesiune, in ambele cazuri?
Actualmente, cat la suta reprezinta proprietatea mamei si cat proprietatea fiicei asupra apartamentului?

Cele doua persoane sunt de acord cu cedarea dreptului de proprietate, alti mostenitori nu exista, cautam cea mai simpla si mai putin costisitoare solutie.

Va multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: George Sburlea , Alte profesii 10:45, 17 Mai 2009
Daca nu mai sunt alti mostenitori, cel mai simplu e s-o lasati asa.
Avand in vedere ca soacra dvs. va avea oricum un drept de abitatie viagera si ca sotia dvs. nu are frati si nu mai sunt alti mostenitori, nu vad de ce v-ati incurca cu un contract.
Taxele sunt aceleasi, indiferent ca faceti un contract de vanzare-cumparare sau de donatie (se platesc in functie de valoarea imobilului).
Daca va ganditi totusi ca intr-o zi soacra ar putea lua alta decizie, atunci va trebui sa faceti unul din contractele amintite, dupa ce faceti succesiunea.
Neexistand alti mostenitori rezervatari, eu recomand donatia.
Se face mai intai succesiunea. Cota mamei este de 5/8 din apartament, iar sotia are 3/8 din apartament.
Apoi se fac actele de instrainare a cotei mamei - contract de vanzare cumparare cu drept de uzufruct viager, donatie, partaj etc.

Asa cum s-a precizat si mai inainte e recomandata donatia .Potrivit Codului fiscal -art 77 alin 2 la lit b) se precizeza ca" impozitul nu se datoreaza la dobandirea dr. de proprietate cu titlu de donatie intre rude si afini pana la gradul al treilea,precum si intre soti."Art 77 este modificat prin pct 55 al art 1din L.343/2006.
daca tot vreti sa faceti, potrivit ar fi donatia
Daca faceau succesiunea "acum cativa ani" (ca sa va citez) nu plateau si impozit. Acum datoreaza si impozit calculat la 1% din valoarea masei succesorale. Si daca lasa lucrurile mai departe asa cum sunt ...cine stie ce-o mai scrie prin Codul Fiscal cand se vor hotara.
Eu zic ca se pot opri la un certificat de mostenitor in care se mentioneza masa succesorala, mostenitoarele si cotele fiecareia... si atat. Fara partaj oricum sotia supravietuitoare (soacra dvs. in speta) are drept de abitatie. Restul e cheltuiala inutila de vreme ce nu le tulbura nimeni apele.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Martie 2008
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Subiectul etern:mostenirea de familie... iannnis iannnis buna ziua! Va rog un sfat in legatura cu o mostenire.Mama sotiei,singura la parinti,a mostenit de la parinti ei prin moartea lor care s-a petrecut demult o ... (vezi toată discuția)
Testament sau contract vanzare cumparare ? leand leand Va rog frumos sa ma ajutati cu o nelamurire -mama s-a recasatorit acum 16 ani cu tatal meu vitreg care detinea o casa pe numele lui.Tatal vitreg nu are copii ... (vezi toată discuția)
bunica vitrega - cine o mosteneste? inna inna Buna ziua, Dupa moarte bunicii, bunicul meu s-a recasatorit. Mama avea 18 ani iar apartamentul in care locuiau toti trei era inchiriat. Ulterior l-au ... (vezi toată discuția)