avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament sau contract vanzare cumparare ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament sau contract vanzare cumparare ?

Va rog frumos sa ma ajutati cu o nelamurire
-mama s-a recasatorit acum 16 ani cu tatal meu vitreg care detinea o casa pe numele lui.Tatal vitreg nu are copii si nici impreuna nu au copii are insa 4 frati .Dansii nu prea au fost de acord cu casatoria asa ca nu au mai tinut legatura cu tata. Acum ca tata e bolnav si la pat si singurul ajutor a ramas mama a decis ca sa facem cumva sa vindem sau sa lase casa mamei mele. Acum ca mai are (zile) ca e bolnav rau au aparut si fratii pe care nu il vrea sa-o vada da si mama crede ca e ceva la mijloc pentru avere .Am fost la notar si am inteles ca mama are numai 1/4 parte din casa in care locuiesc.
Intrebarea mea ar fi cum se poate proceda drept si legal ca mama sa ramana cu dreptul de a primi casa deci dreptul ei ce se cuvine (pentru ca nu inteleg nici legea esti casatorit cu cineva si traiesti cu cineva dupa care apar altii care cer partea lor de avere pentru care nu au facut nimic )deci sa se faca un contract de vanzare cumparare ? donatie ?sau un testament stiu ca totul e e contestabil dar care ar fii solutia in cazul nostru . Va multumesc frumos pentru raspunsuri!!!
Puteti sa intocmiti donatie sau testament, donatie isi produce efectele din momentul autentificarii, insa va trebuie cadastru si intabulare , onorariu fiind apreciabil , in fun tie de valoarea imobilului, testamentul , suma modica ca onorariu, isi produce efectele la decesul domnului. Testamentul sa fie autentic si mama dvs sa fie desemnata legatar universal.
Multumesc pentru raspuns
-ca si testement care ar fii proceduriile de urmat dupa deces (ma scuzati da nu prea sunt in tema cu procedele )ca si adaugare la prima intrebare am inteles ca toate sunt atacabile care ar fii solutia cea mai viabila pentru noi ? Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 25 Aprilie 2013
leand, utilizator
Una din cele doua v am spus! In ceea ce priveste testamentul, dupa decesul domnului, Sotia va dezbate succesiunea in baza testamentului autentic si va culege intreaga masa succesorala in calitate de legatar universal.
Multumesc
testamentul autentic cat mai rapid este si solutia mea ca fiind optima in speta umai pt mama.
dar, tot prin testament va poate lasa si dvs o mica cota parte , in calitate de fiica vitrega daca pe parcursul acestor 16 ani v-a crescut ca pe copilul dansului cum se spune si a fost armonie in casa.

Alte discuții în legătură

Alternativa la testament alinabraun alinabraun Buna ziua, Intrebarea mea este, ce alternativa ar exista la un testament? Mama mea locuieste cu tatal meu vitreg - necasatoriti, de peste 30 ani. Tatal ... (vezi toată discuția)
Testamente-succesiuni Butuc Ioan Butuc Ioan Tatal meu(decedat) mi-a lasat un testament olograf prin care-mi lasa toate bunurile imobile(teren arabil). De asemenea mama(decedata acum 4 luni) mi-a facut un ... (vezi toată discuția)
Mostenire simionbudeanu simionbudeanu tatal vitreg a decedat anul trecut,si m-a lasat legatar universal fara descendenti,deasemeni i-a lasat mamei mele,legatar cu titlu particular,comform art 899 ... (vezi toată discuția)