Nu, nu ma intereseaza soarta tarii, ma intereseaza sa ma simt eu bine in timpul vietii mele. Nu asta era subiectul. Nici macar nu e vorba de o zi libera, ci de a-mi fi respectate drepturile, asa cum eu imi indeplinesc obligatiile. Nu am postat o intrebare ca sa citesc frustrarile altor angajati, ci pentru a lamuri o problema, am crezut ca d-aia exista acest site. Eu nu ma duc la serviciu sa fiu sclav, ci trebuie in primul rand sa imi placa ceea ce fac si sa ma simt bine. Nu ma intretin din salariu, din fericire, asa ca nu sunt obligata sa fac compromisuri foarte mari, ci doar alegeri pe care le consider cele mai bune la un moment dat in viata. Cam atat, nici nu cred ca era nevoie de atatea explicatii.
Eu le multumesc celor care mi-au dat un sfat si rog sa nu se mai posteze lucruri care nu au legatura cu intrebarea mea. Orice lucru scis pe acest site nu este mai intai verificat? Nu exista administratori care se ocupa cu asa ceva?
Va multumesc!
Nu cred ca se pune problema ca a fost "dragut" angajatorul de vreme ce acele zile libere nu mi le-a dat de la el ca nu mai poate de dragul angajatilor lui carora le vrea binele, ci sunt zile din concediul de odihna la care am dreptul, au fost scazute din zilele calculate la care am dreptul intr-un an. Nici nu ma gandesc ca imi va fi platita dublu acea zi de 1 Decembrie lucrata, deoarece oricum am program zilnic de 10 ore si sunt platita pentru 8 ore (ca in contract, pentru ca in Romania ori taci si accepti ori pleci, asta spun majoritatea patronilor, si nici nu ocup un post de care sa nu se poata lipsi oricand). Iar zile libere daca o sa am de sarbatori, le am pentru ca am avut grija sa imi opresc 3 zile de concediu din anul asta, special sa nu cumva ca de sarbatori sa imi dea obligatoriu 3 zile libere neplatite. Nu imi ramane decat sa ma duc la lucru sau daca plec in acea zi, sa plec de tot.
Am o problema: societatea la care lucrez am auzit ca nu o sa ne dea liber de 1 Decembrie, desi nu are un obiect de activitate care sa impuna acest lucru, nu e o activitate vitala fara de care moare tara. Angajatorul are dreptul sa hotarasca el daca vrea sau nu sa ne dea liber? As putea sa creez situatia sa imi cer liber fara plata sau liber ca zi din concediu de odihna/ medical, dar nu vreau eu asta, deoarece sa am liber de 1 decembrie este dreptul meu si obligatia lui sa mi-l acorde. De Paste am avut liber, ba chiar ne-a obligat sa facem cerere de 3 zile din concediu de odihna, sa avem liber toata saptamana intre Paste si 1 Mai, lucru care se va intampla si de Craciun probabil, dar asta nu ma deranjeaza, deoarece exact acest lucru l-as fi facut, mi-as fi luat concediu sa unesc Pastele cu 1 Mai si Craciunul cu Revelionul. Dar asa cum pe ! Decembrie ne-a spus ca lucram, probabil ca la fel se va intampla si de 1 Mai daca nu este apropiat de Paste, sau la fel si pe 15 august si de Rusalii. Ce pot sa fac? La ITM nu ma bag cu vreo reclamatie ca angajatorul are relatii acolo. Daca lipsesc pe 1 Decembrie de la lucru imi poate taia ziua de la salariu probabil. Sau se enerveaza si ma concediaza. In afara ca pot sa imi dau eu demisia inainte sa ma dea el afara ce pot sa fac? Angajatorul are dreptul sa decida el daca obiectul de activitate impune zi de lucru in zilele nationale libere prin lege?
Din propria experienta, la demisie sunt 15 zile calendaristice (deci 2 saptamani), iar la concediere 15 zile lucratoare (deci 3 saptamani). Nu exista "demisie cu intelegerea ambelor parti", ci incetare a contractului cu acordul partilor, caz in care la mine a fost valabila varianta cu preavizul de 15 zile calendaristice. Doar daca vrea angajatorul, poate da zilele libere neluate si la acre are dreptul (calculate direct proportional, stiind ca pentru un an sunt 21-22 zile de concediu) in aceasta perioada de preaviz (nu e cazul, pentru doar 2 sapt de lucru- ar avea drptul la aproximativ o zi libera), sau poate face program de jumatate de norma platit ca norma intreaga, deoarece se presupune ca in restul timpului persoana isi cauta alt loc de munca. Dar nu stiu daca in cazul de fata este valabil preavizul de orice fel, daca nu a fost inca avizat contractul la ITM. De cartea de munca ar fi avut nevoie angajatorul, pentru a o duce la ITM, e nevoie de ea ptr vechime, dar deja nu mai e cazul.
Buna ziua!
As dori sa stiu, daca ma poate ajuta cineva, cum imi calculez vechimea in munca, situatia fiind urmatoarea:
- sunt la al treilea loc de munca, si abia acum angajatorul mi-a facut carte de munca (zice el, ca eu nu am vazut-o);
- cand m-am angajat la actualul loc de munca, am dus adeverintele de vechime de la celelalte 2 locuri de munca, unde nu mi s-a facut carte de munca, spunandu-mi ca nu aveau la ITM (????)
- la primul loc de munca am vechime 3 luni ( a fost CI pe perioada determinata), la al doilea am 7 luni, iar aici am in prezent 5 luni (la toate 3 am specificat nr. de luni lucrate cu contract, ca in realitate e mai mult, pana au apucat sa imi inregistreze ei contractele la ITM, lucru pentru care nu s-au grabit, chipurile fiind in per. de proba).
Mentionez ca cele 3 joburi nu au avut continuitate, au fost pauze intre ele.
Intrebarea mea este: eu in momemtul asta cat se considera ca am vechime? 5 luni, sau se calculeaza cumulat si am 15 luni vechime?
Ma intereseaza acest aspect, ca sa stiu cand il pot intreba pe patron de marirea de salariu de minim 5 % acordata la salariatii cu 3 ani vechime.
Multumesc!
As dori sa fiu lamurita intr-o problema a carei rezolvare nu am gasit-o in codul muncii. In momentul de fata lucrez full time si urmeaza sa imi iau un al doilea job part time sau flexibil, eventual la domiciliu, nu stiu cum voi fi incadrata inca. Ambele job-uri presupun lucrul pe calculator, dar in programe diferite. As dori sa stiu daca am voie, daca este legal sa vin la job-ul full time cu laptop-ul meu personal pe care sa fie instalat programul in care va trebui sa lucrez( care are licenta pe numele firmei care ma angajeaza part time). Asta avand permanent asupra mea actele doveditoare ca laptopul este al meu (factura, chitanta, contract, garantie), copia dupa licenta programului in care lucrez si acte doveditoare ca sunt angajata la firma ptr care as lucra part time si pe numele careia este luata licenta programului. Mentionez ca pe mine ma intereseaza sa stiu daca pot sa fac acest lucru legal, adica in cazul unui control la locul de munca full time sa nu apara probleme nici pentru mine, nici pentru patron. Patronul ma lasa sa vin cu laptopul la serviciu daca imi fac treaba pentru care sunt angajata la el la timp si nu influentez negativ activitatea firmei, dar vrem sa stim daca avem acest drept. Va multumesc anticipat pentru raspuns.