avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cum e corect in cazul meu ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cum e corect in cazul meu ?

Sa incep prin a explica cum a inceput totul. Prietena mea s-a angajat la un Orange Shop unde mai lucra o prietena de-a ei
Bineinteles dupa nici o saptamana a avut un conflict cu un client, acela amenintand-o ca o bate, ca o prine pe strada, chestii de astea.
Nu s-a incheiat nici a doua saptamana, ca unul a reusit sa o insele cu 3 milioane, ea astfel iesind in gaura.
Si i-am spus ca ar fi bine sa plece de acolo, pentru ca nu e nevoie si de alte incidente pentru a-si da seama ca nu e locul de munca potrivit pentru ea.
Salariul pentru care lucra era de 6 milioane bani in mana. Cum au trecut 2 sapt, si cum are de dat 3 milioane, eu cred ca totul se acopera.

In fine, problema este alta, ca ea a semnat un contract, dar nu i s-a dat nici o copie la acel contract, cica contractul a fost trimis la ITM.. nu stiu pentru ce, dar mi se pare normal sa aiba si ea o copie la contract.

Cartea de munca nu i s-a cerut si banuiesc ca nu e nevoie de asa ceva, tinand seama ca a semnat un contract.

Ea a facut o cerere de demisie, si seful ei i-a spus ca nu e buna cererea, ca trebuie sa semneze o cere tip ( nu intleg de ce trebuie o cerere tip ) si ca ea trebuie sa semneze acea cerere tip, nu seful ei. Eu i-am explicat ca ar putea cade la intelegere cu seful ca demisia sa fie cu acordul ambelor parti, ca sa nu mai stea in preaviz de 15 zile ( aici e marea intrebare…15 zile calendaristice, sau 15 zile lucratoare ??? …ca seful ei a zis 15 zile lucratoare ) .

Si daca este cerere cu acordul ambelor parti este vre-o sansa ca seful sa vrea sa mai stea in preaviz ?

Apoi eu stau si ma intreb, daca a lucrat 2 sapt, nu poate fi considerate ca perioada de acomodare sau perioada de proba ?

Ce ii recomandati sa faca si cum sa procedeze in acest caz, deoarece seful ei o cam obliga.
Ce poate sa ii faca daca nu se mai duce la munca ?

Sefa ei acum o acuza ca ea ar fi furat banii, Magazinul are camera video si cred ca daca prin inregistrarea video se verifica faptul ca ala a furat bani….mai poate fi acuzata de asa ceva ?
Cel mai recent răspuns: tehnics , utilizator 17:58, 28 Octombrie 2008
salut!
prietena ta sa se duca la sef si sa ceara o copie dupa contract deoarece are nevoie sa se duca cu ea la un consultant juridic.Daca seful refuza, se poate sa o fi angajat chiar cu scopul de a o face sa munceasca pe flori de mar,mai ales ca nu se stie daca persoana care a furat banii este sau nu un cunoscut al sefului,avand in vedere si faptul ca a fost angajata fara carte de munca.
Asa ca prietena ta sa se duca sa vorbeasca fata in fata cu un consultant juridic,pe net poti afla doar sfaturi si e dreptul tau de a le asculta sau nu.
Din propria experienta, la demisie sunt 15 zile calendaristice (deci 2 saptamani), iar la concediere 15 zile lucratoare (deci 3 saptamani). Nu exista "demisie cu intelegerea ambelor parti", ci incetare a contractului cu acordul partilor, caz in care la mine a fost valabila varianta cu preavizul de 15 zile calendaristice. Doar daca vrea angajatorul, poate da zilele libere neluate si la acre are dreptul (calculate direct proportional, stiind ca pentru un an sunt 21-22 zile de concediu) in aceasta perioada de preaviz (nu e cazul, pentru doar 2 sapt de lucru- ar avea drptul la aproximativ o zi libera), sau poate face program de jumatate de norma platit ca norma intreaga, deoarece se presupune ca in restul timpului persoana isi cauta alt loc de munca. Dar nu stiu daca in cazul de fata este valabil preavizul de orice fel, daca nu a fost inca avizat contractul la ITM. De cartea de munca ar fi avut nevoie angajatorul, pentru a o duce la ITM, e nevoie de ea ptr vechime, dar deja nu mai e cazul.
Pe durata perioadei de proba contractul de munca poate inceta doar printr-o notificare scrisa, la initiativa oricarei parti., in temeiul art.31 alin.4 indice 1 din codul muncii. Prin urmare, este suficient ca prietena ta sa scrie aceasta notificare si isi tina si ei o dovada ca a comunicat societatii notificarea.
Si daca nu este in perioada de proba, trebuie retinut ca demisia este un act unilateral al salariatului si nu se motiveaza singura obligatie fiind de acordare a unui preaviz de 15/30 de zile. Nimeni nu trebuie sa vizeze sau sa aprobe demisia. Asigurati-va doar ca aveti dovada comunicarii acestei demisii.
Despre aspectul legat cu inselatoria, cred ca ar trebui instiintata conducerea societatii si formulata o plangere penala pentru furt/inselaciune sau ce o fi , pentru ca altfel se va constata o lipsa in gestiune si prietena va raspunde de acoperirea pagubei.
Cat despre contractul de munca, procedura este deficitara in sensul ca acesta se incheie in trei exemplare care trebuiesc duse la ITM pt inregistrare si apoi se inmaneaza un exemplar salariatului.
Pentru "tehnics":
Ati pus mai multe intrebari. Sa le luam pe rand:
1. Contractul individual de munca se incheie intre angajat si angajator, se inregistreaza la ITM si apoi un exemplar se inmaneaza salaritului.
2. Daca angajatorul nu i-a cerut carnetul de munca si nu i-a dat un exemplar din CIM, s-ar putea sa fi muncit "la negru", adica nu are vehime si nici alte drepturi. Dar nu stim daca este asa, poate ii va da unexemplar din CIM, pana la urma.
3. Chiar daca nu a dat carnetul de munca la angajator, dupa ce ii inceteaza CIM sa se duca la ITM sa ii completeze carnetul de munca.
4. In CIM exista un capitol care se refera la perioada de proba. Cand a semnat CIM nu l-a citit pe tot sa vada ce clauze sunt in el?
5. Demisia se da de catre salariat printr-o notificare catre angajator prin care acesta este anuntat ca salariatul demisioneaza cu data de X. Tot in CIM scrie cate zile are preavizul in cazul demisiei. In cazul, dat acesta nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice. Demisia nu se aproba de angajator, acesta ia numai la cunostinta de notificarea facuta de salariat. CIM inceteaza cu art.79 din Codul muncii.
6. Daca se intelege cu angajatorul, poate inceta CIM prin acordul partilor, la o data convenita de acestea. CIM inceteaza cu art.55b din Codul muncii.
7. Daca nu se mai duce la munca este nemotivata si este concediata pentru absente nemotivate, conform art.61a din Codul muncii.
Pentru celelalte probleme pe care le are cu angajatorul (dar si pentru cele la care am raspuns) sa faca o sesizare la ITM, la Corpul de control.
Mult succes!
este important ca prietena sa intre in legatura cu un consultant juridic cat mai curand , deoarece exista posibilitatea ca seful sa faca o plangere penala pentru furt/inselatorie impotriva ei ,mai ales ca doreste sa renunte la locul de munca unde a fost angajata chiar si fara carte de munca.Ea poate sa renunte la locul de munca datorita conditiilor de stres , lipsei contractului.
puteti cere o consultanta generala aici, mai ales ca pe prima pagina de pe site puteti afla rating-ul consultantilor juridici

Alte discuții în legătură

Demisie! georgika georgika Buna ziua, as avea s eu nevoie de putina indrumare..niste rasp ,va rog :) Astazi`13-09-2010` mi-am dat demisia ,mai tarziu,am sunat la firma sa ma ... (vezi toată discuția)
Sant in perioada de proba, pot pleca fara preaviz? elnyy elnyy Va rog mult sa ma sfatuiti in urmatoarea problema. M-am angajat la o firma, am semnat un contract de munca pe in 3 exemplare in care nu era trecut salariul ... (vezi toată discuția)
Demisia in perioada de proba acristianx acristianx Sunt angajat al unei firme din Bucuresti, sunt inca in perioada de proba (nu a trecut o luna de la angajare) si nu imi place ceea ce fac..... sau mai bine zis ... (vezi toată discuția)