avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie!

Buna ziua,
as avea s eu nevoie de putina indrumare..niste rasp ,va rog :)
Astazi`13-09-2010` mi-am dat demisia ,mai tarziu,am sunat la firma sa ma interesez cum procedez mai departe si mi s-a spus ca trerbuie sa atept sa mi se inchida CIM si apoi ma vb
Acum vreau sa stiu si eu ..trebuie sa astept vreo decizie in scris ceva ca sa ma duc sa ridic cartea demunca?...deoarece ei ma trimit la ...mama naibii :( sa-mi ridic cartea de munca
Ultima modificare: Luni, 13 Septembrie 2010
georgika, utilizator
Cel mai recent răspuns: bvr , utilizator 09:41, 14 Septembrie 2010
Buna ziua !
Demisia in cazul personalului angajat pe baza de CIM se face conform prevederilor art. 79 Codul muncii , care prevede :
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
Urmare demisiei , angajatorul trebuie sa emita o decizie privind incetarea CIM prin demisie , sa achite a drepturile banesti cuvenite (inclusiv pt perioada de preaviz) , sa predea cartea de munca si celelalte documente depuse in original (dosarul profesional, daca e cazul) .
Bafta !
Va ..multumesc pentru raspuns!
In demisie,nu am mai mentionat de preaviz si directorul mi-a aprobat-o..deci consider k in 10 zile lucratoare trebuie sa ma pot duce sa ridic cartea de munca,nu/??
Preavizul operează în virtutea legii, chiar dacă nu a fost menţionat de salariat în demisia sa.
In Bucuresti termenul de ridicare a carnetelor de munca este de 2-3 sapt de la data depunerii deciziei de incetare a c.i.m.
Inteleg....dar intrebam deoarece o fosta colega a procedat la fel ,acum 2-3 luni : demisie fara mentionarea preavizului si dupa 2 sapt a ridicat cartea de munca...probabil k i-a incheiat CIM cu 79 aliniatul 7 : ... renunţării totale de catre angajator...
aproape ca nu mai inteleg nimic..de ce sa procedeze diferit la fiecare persoana?!?!?!
Numai angajatorul va poate raspunde de ce procedeaza diferit ... legea ii permite sa renunte la preaviz, dar nu-l obliga la acest lucru.

Singura prevedere care da dreptul de a demisona fara preaviz este cea cuprinsa in art.79 alin.8 C.mun., si anume: Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz argox argox buna ziua, sunt angajat cu cmi pe durata determinata si am anuntat sapt.trecuta ca vreau sa-mi dau demisia. Mi-au spus ca sunt obligat sa raman inca 15 zile, ... (vezi toată discuția)
Zile comunicare decizie madelaine28 madelaine28 situatie: angajatul isi da demisia, scrie de preaviz in cererea de demisie. angajatorul accepta cererea, dar la mijlocul perioadei de preaviz vine cu decizia ... (vezi toată discuția)
Demisie fara sa stau in preaviz mushetzika mushetzika Buna Seara, Am si eu o problema, am fost angajata intr`un call center o luna si 10 zile , am fost intr`un concediu medical 10 zile si azi mi-am depus cererea ... (vezi toată discuția)