Este lesne de inteles ca locul prietenei dvs nu este la acel loc de munca, dars a le luam pe rand:
tehnics a scris:
Sa incep prin a explica cum a inceput totul. Prietena mea s-a angajat la un Orange Shop unde mai lucra o prietena de-a ei
Bineinteles dupa nici o saptamana a avut un conflict cu un client, acela amenintand-o ca o bate, ca o prine pe strada, chestii de astea.
Nu s-a incheiat nici a doua saptamana, ca unul a reusit sa o insele cu 3 milioane, ea astfel iesind in gaura.
Si i-am spus ca ar fi bine sa plece de acolo, pentru ca nu e nevoie si de alte incidente pentru a-si da seama ca nu e locul de munca potrivit pentru ea.
Salariul pentru care lucra era de 6 milioane bani in mana. Cum au trecut 2 sapt, si cum are de dat 3 milioane, eu cred ca totul se acopera.
In fine, problema este alta, ca ea a semnat un contract, dar nu i s-a dat nici o copie la acel contract, cica contractul a fost trimis la ITM.. nu stiu pentru ce, dar mi se pare normal sa aiba si ea o copie la contract.
Contractul individual de munca se incheie in 3 exemplare, cate unul pt fiecare parte (angajat si angajator) si unul pentru ITM (Inspectoratul teritorial de Munca). Toate 3 exemplarele trebuiesc vizate de ITM dupa care fiecaruia ii revine exemplarul cuvenit. Termenul legal pentru a viza contractul de munca este de 20 zile calendaristice de la data incheierii lui. (aprox. 3 sapt). Deci, daca intr-adevar contractul este la ITM pt vizat, inca nu a expirat termenul legal.
tehnics a scris:
Cartea de munca nu i s-a cerut si banuiesc ca nu e nevoie de asa ceva, tinand seama ca a semnat un contract.
Gresit. In cartea de munca se fac toate inscrisurile deci, ar fi trebuit sa i se ceara. Daca nu a mai avut carte de munca, angajatul da o declaratie pe propria raspundere la data primei angajari ca nu are carte de munca, angajatorul urmand sa-i faca carte de munca. Daca nu se schimba, pana in 01.01.2009 mai sunt in vigoare cartile de munca. In cel mai rau caz, daca nu este intocmita cartea de munca angajatorul poate elibera o adeverinta cum ca salariatul respectiv a fost angajat al firmei , etc (toate detaliile cuprinse in adeverinta ar trebui cunoscute de personalul de la resurse umane), la incetarea contractului de munca
tehnics a scris:
Ea a facut o cerere de demisie, si seful ei i-a spus ca nu e buna cererea, ca trebuie sa semneze o cere tip ( nu intleg de ce trebuie o cerere tip ) si ca ea trebuie sa semneze acea cerere tip, nu seful ei. Eu i-am explicat ca ar putea cade la intelegere cu seful ca demisia sa fie cu acordul ambelor parti, ca sa nu mai stea in preaviz de 15 zile ( aici e marea intrebare…15 zile calendaristice, sau 15 zile lucratoare ??? …ca seful ei a zis 15 zile lucratoare ) .
Demisia nu trebuie aprobata sau acceptata, este un act de vointa unilateral. Important este sa fie intocmita in 2 exemplare, sa se ceara nr. de inregistrare in momentul depunerii (pe ambele exemplare), unul sa raman la firma , celalalt exemplar la angajat. Nu recomand completarea formularelor tip pentru ca , pentru necunoscatori, pot fi inserate elemente in dezavantajul acestora. Preavizul , in cazul demisiei, este de 15 zile calendaristice, in care angajatul merge normal la munca. In cazul demisiei, CIM-ul inceteaza cf art.79 din Codul Muncii , sau daca angajatorul renunta la efectuarea preavizului de catre angajat, art 79 alin.7.
tehnics a scris:
Si daca este cerere cu acordul ambelor parti este vre-o sansa ca seful sa vrea sa mai stea in preaviz ?
Daca CIM-ul inceteaza cu acordul partilor (cf art.55 lit b Codul Muncii), nu mai este vorba de preaviz, partile urmand a inceta colaborarea de la o data stabilita de comun acord. (chiar din ziua urmatoare conceperii cererii). Important de stiut ca nici un angajat nu poate obliga un angajator sa fie de acord cu aceasta modalitate de incetare a CIM-ului, multi angajatori dorind ca in perioada de preaviz a angajatului, sa profite de timp pentru a-si cauta un inlocuitor.
tehnics a scris:
Apoi eu stau si ma intreb, daca a lucrat 2 sapt, nu poate fi considerate ca perioada de acomodare sau perioada de proba ?
Cf. art 31 Codul Muncii:
"Art. 31. - (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de
muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 30 de zile calendaristice pentru funcţiile de
execuţie şi de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează
exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) În cazul muncitorilor necalificaţi, perioada de probă are caracter excepţional şi nu poate
depăşi 5 zile lucrătoare.
″(4) Absolvenţii instituţiilor de învăţământ se încadrează, la debutul lor în profesie, pe baza
unei perioade de probă de cel mult 6 luni.″ (O.U.G. nr. 65/2005)
″(41) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate
înceta numai printr-o notificare scrisă, la iniţiativa oricăreia dintre părţi.″ (Legea nr. 371/2005)
(5) Pe durata perioadei de probă salariatul se b ucură de toate drepturile şi are toate obligaţiile
prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi
în contractul individual de muncă.
Art. 32. - (1) Pe durata executării unui contract individual de muncă nu poate fi stabilită decât o
singură perioadă de probă.
(2) Prin excepţie, salariatul poate fi supus la o nouă perioadă de probă în situaţia în care acesta
debutează la acelaşi angajator într -o nouă funcţie sau profesie ori urmează să presteze activitatea într-un
loc de muncă cu condiţii grele, vătămătoare sau periculoase.
(3) Neinformarea salariatului anterior încheierii sau modificării contractului individual de muncă cu
privire la perioada de probă, în termenul prevăzut la art. 17 alin. (4), duce la decăderea angajatorului din
dreptul de a verifica aptitudinile salariatului printr -o asemenea modalitate.
(4) Perioada de probă constituie vechime în muncă."
tehnics a scris:
Ce ii recomandati sa faca si cum sa procedeze in acest caz, deoarece seful ei o cam obliga.
Ce poate sa ii faca daca nu se mai duce la munca ?
Sefa ei acum o acuza ca ea ar fi furat banii, Magazinul are camera video si cred ca daca prin inregistrarea video se verifica faptul ca ala a furat bani….mai poate fi acuzata de asa ceva ?
Sa nu semneze sub nici o forma vreun acord de plata, daca nu este responsabila de "furtul", disparitia banilor. Spuneti ca exista camere de filmat care pot dovedi...Banuiesc ca zilnic se face un inventar, etc. Un astfel de acord ar insemna ca-si recunoaste partea din vina si ca se angajeaza sa plateasca prejudiciul creat. Angajatorul , daca este ea realmente vinovata, va trebui s-o actioneze in judecata pentru recuperarea prejudiciului, neavand dreptul, prin lege sa-i opreasca din salariu.
Sfatul meu ar fi sa refaca cererea de demisie, cum am mentionat mai sus, sa nu uite sa ceara nr. de inregistrare si sa astepte sa se termine preavizul. (Asta in cazul in care isi mai aduce aminte cat a fost stabilita perioada de proba pt ea - pt ca poate inceta printr-o simpla notificare daca se mai afla inca in perioada de proba).
Sa nu cedeze la presiuni, legea este de partea dumneaei, si sa aiba curaj ameninte cu reclatatie scrisa la ITM in aczul in care este supusa la presiuni.
Mult curaj si succes!