avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 1 Decembrie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

1 Decembrie

Am o problema: societatea la care lucrez am auzit ca nu o sa ne dea liber de 1 Decembrie, desi nu are un obiect de activitate care sa impuna acest lucru, nu e o activitate vitala fara de care moare tara. Angajatorul are dreptul sa hotarasca el daca vrea sau nu sa ne dea liber? As putea sa creez situatia sa imi cer liber fara plata sau liber ca zi din concediu de odihna/ medical, dar nu vreau eu asta, deoarece sa am liber de 1 decembrie este dreptul meu si obligatia lui sa mi-l acorde. De Paste am avut liber, ba chiar ne-a obligat sa facem cerere de 3 zile din concediu de odihna, sa avem liber toata saptamana intre Paste si 1 Mai, lucru care se va intampla si de Craciun probabil, dar asta nu ma deranjeaza, deoarece exact acest lucru l-as fi facut, mi-as fi luat concediu sa unesc Pastele cu 1 Mai si Craciunul cu Revelionul. Dar asa cum pe ! Decembrie ne-a spus ca lucram, probabil ca la fel se va intampla si de 1 Mai daca nu este apropiat de Paste, sau la fel si pe 15 august si de Rusalii. Ce pot sa fac? La ITM nu ma bag cu vreo reclamatie ca angajatorul are relatii acolo. Daca lipsesc pe 1 Decembrie de la lucru imi poate taia ziua de la salariu probabil. Sau se enerveaza si ma concediaza. In afara ca pot sa imi dau eu demisia inainte sa ma dea el afara ce pot sa fac? Angajatorul are dreptul sa decida el daca obiectul de activitate impune zi de lucru in zilele nationale libere prin lege?
Cel mai recent răspuns: crista341 , utilizator 13:17, 17 Ianuarie 2009
Conform codului muncii:
Art. 134. - (1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- prima şi a doua zi de Paşti;
- 1 mai;
- 1 decembrie;
- prima şi a doua zi de Crăciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele două sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele
religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator.
Art. 135. - Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al
aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.
Art. 136. - Prevederile art. 134 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi
întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
Art. 137. - (1) Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 135, precum şi la locurile de
muncă prevăzute la art. 136 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de
zile.
(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru
munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100
% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.


Deci, daca dumneavoastra nu primiti liber pe data de 01.12 angajarorul este obligat sa va acorde o zi libera in urmatoarele 30 de zile sau un spor de minim 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Iar la nivelul unitatii trebuie sa existe o decizie prin care este facut cunoscut angajatilor acest lucru.
Atat timp cat este o societate privata, patronul (angajatorul) poate face orice. Este zi libera prin lege doar pentru anumite societati si ramuri industriale, insa nu pentru toate si in nici un caz nu poate fi obligatoriu pentru cei privati.
Daca sustineti ca a fost asa de dragut de Paste si 1 Mai, inseamna ca are alte planuri cu 1 Decembrie. De unde stiti ca nu va da in alta zi, mai apropiata de sarbatori, liber?
Poate a gandit el dinainte ce are de facut in aceste zile. N-are rost sa faceti prea multa galagie. Mai bine vorbiti frumos cu el si-l intrebati daca are de gand ca in schimbul zilei de 1 Decembrie sa va dea alta zi libera.
Succes!

A se vedea si art. 134-138 din Codul Muncii.
Din pacate, am vesti proaste pentru tine.
Potrivit art. 134 alin. (2), zilele libere se acorda de catre angajator si nu sunt obligatorii.
Este un drept al salariatului dar nu este OBLIGATORIU pentru angajator sa iti acorde liber.
Angajatorul hotaraste daca obiectul de activitate impune lucrul in zilele libere. Nimeni nu
ii poate impune modificarea programului. Si-l face cum vrea.
In compensatie, vei primi un spor de 100%.
Daca lipsesti nejustificat, vei putea fi cercetata disciplinar si concediata.
Daca obtii certificat pentru concediu medical fals, poti fi cercetata, atit penal cit si disciplinar.
"Concediul medical" este un tertip clasic al salariatilor pentru a-si lua libere.
Angajatorul are dreptul sa decida cind acorda zile libere, nu salariatul.

Alberto Kurtyan



Art. 134. [enumerarea sărbătorilor legale în care nu se lucrează]
(1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
a) 1 şi 2 ianuarie;
b) prima şi a doua zi de Paşti;
c) 1 mai;
d) 1 decembrie;
e) prima şi a doua zi de Crăciun;
f) 2 zile pentru fiecare dintre cele două sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator.

Art. 137. - (1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 135, precum si la locurile de munca prevazute la art. 136 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100 % din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Daca nu sunt zile libere OBLIGATORII si pentru angajatorul din domeniul privat :O...oare de ce inspectorii de le ITM au mers pe 01.12.2006 si au impartit amenzi celor care nu au respectat aceste dispozitii din Codul Muncii? Au scapat de "premiere" doar cei angajatori care aveau o decizie interna prin care se mentiona cum se va face compensarea acelei zile....respectiv o zi libera in urmatoarele 30 de zile sau un spor de minim 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Nu cred ca se pune problema ca a fost "dragut" angajatorul de vreme ce acele zile libere nu mi le-a dat de la el ca nu mai poate de dragul angajatilor lui carora le vrea binele, ci sunt zile din concediul de odihna la care am dreptul, au fost scazute din zilele calculate la care am dreptul intr-un an. Nici nu ma gandesc ca imi va fi platita dublu acea zi de 1 Decembrie lucrata, deoarece oricum am program zilnic de 10 ore si sunt platita pentru 8 ore (ca in contract, pentru ca in Romania ori taci si accepti ori pleci, asta spun majoritatea patronilor, si nici nu ocup un post de care sa nu se poata lipsi oricand). Iar zile libere daca o sa am de sarbatori, le am pentru ca am avut grija sa imi opresc 3 zile de concediu din anul asta, special sa nu cumva ca de sarbatori sa imi dea obligatoriu 3 zile libere neplatite. Nu imi ramane decat sa ma duc la lucru sau daca plec in acea zi, sa plec de tot.

Alte discuții în legătură

Zile declarate libere crazvan crazvan Buna seara, As dori sa stiu daca este mentionat in vre-un act normativ faptul ca o societate este obligata sa sisteze activitatea in zilele declarate libere ... (vezi toată discuția)
Rusaliile- zi libera?...ce spune literatura de specialitate emilly.popescu emilly.popescu Dragii mei, Va solicit ajutorul in a ma lamuri si pe mine daca ziua de Rusalii - fiind declarata Zi Nationala ca si 1 Mai, 1 Decembie etc. poate fi ... (vezi toată discuția)
Zile libere legale cazinoyo2 cazinoyo2 Buna ziua, In conditiile in care in una dintre sarbatorile legale( ex 05.04.2010 - a doua zi de Paste), zi in care angajatorul nu va plati acea zi cu ... (vezi toată discuția)