avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere legale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere legale

Buna ziua,

In conditiile in care in una dintre sarbatorile legale( ex 05.04.2010 - a doua zi de Paste), zi in care angajatorul nu va plati acea zi cu un spor de 100% si nici nu o va acorda ca zi libera, cate zile libere se vor cuveni angajatului in perioada imediat urmatoare ca si compensare pentru acea zi desfasurata la locul de munca?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: rosu gheorghe , utilizator 23:04, 24 Martie 2010
"palarie'ntr-un picior ghici ciuperca ce-i"...:rolleyes: trebuie sa vi se acorde o zi libera, dar nu spune nicaieri ca in perioada imediat urmatoare.Vi se poate acorda oricand, cred ca important e sa vi se acorde...:yes:
Daca ziua de sarbatoare legala nu poate fi platita cu un spor la salariu de baza ce nu poate fi mai mic de 100 % din salariu de baza ,va trebui ca in urmatoarele 30 de zile sa fie acordate 2 zile libere ,adica dublu.
Art.137 -138 C.Muncii.
Doua pareri, doua idei diferite ce se si contrazic una pe cealalta. Poate reuseste cineva sa ma dumireasca pe deplin.
Codul Muncii prevede:


ART. 134 (1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- prima şi a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- 1 decembrie;
- prima şi a doua zi de Craciun;
– 2 zile pentru fiecare dintre cele doua sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele crestine, pentru persoanele aparţinând acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator.
ART. 135 Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publica, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionarii populaţiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a căror aplicare este obligatorie.
ART. 136 Prevederile art. 134 nu se aplica în locurile de munca în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
ART. 137 (1) Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 135, precum şi la locurile de munca prevăzute la art. 136 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
ART. 138 Prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili şi alte zile libere.


Cred ca este destul de clar....

Alte discuții în legătură

Zile declarate libere crazvan crazvan Buna seara, As dori sa stiu daca este mentionat in vre-un act normativ faptul ca o societate este obligata sa sisteze activitatea in zilele declarate libere ... (vezi toată discuția)
Rusaliile- zi libera?...ce spune literatura de specialitate emilly.popescu emilly.popescu Dragii mei, Va solicit ajutorul in a ma lamuri si pe mine daca ziua de Rusalii - fiind declarata Zi Nationala ca si 1 Mai, 1 Decembie etc. poate fi ... (vezi toată discuția)
15 august 2011 - zi libera sau nu? mamaleone mamaleone Are dreptul angajatorul de a impune ca ziua de 15 august 2011 sa fie zi normala de lucru spunand ca ofera la schimb o zi libera in luna septembrie ? Eu din ... (vezi toată discuția)