avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Rusaliile- zi libera?...ce spune literatura de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Rusaliile- zi libera?...ce spune literatura de specialitate

Dragii mei,

Va solicit ajutorul in a ma lamuri si pe mine daca ziua de Rusalii - fiind declarata Zi Nationala ca si 1 Mai, 1 Decembie etc. poate fi recuperta si in alta zi (din aceeasi luna), daca pe data de 8 iunie este necesara prezenta la serviciu.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2009
emilly.popescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: ILINCA MARIETA , Consilier juridic 09:23, 30 Mai 2009
Prin legea nr.202/2008 s-a modificat art.134 alin (1)din legea 53/2003-Codul muncii.
Zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza
-1 si 2 ianuarie
-prima si a doua zi de Pasti
-1 mai
-prima si a doua zi de Rusalii
-Adormirea Maicii Domnului
-1Decembrie
-prima si a doua zi de Craciun
-2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale ,declarate astfel de cultele religioase legale,altele decat cele crestine ,pentru persoanele apartinand acestora
Rusaliile nu sunt declarate zile nationale,ramanem cu 1 Decembrie:)
Zilele libere sunt un drept,nu cred ca trebuie recuperate.
Nu este declarata ziua de Rusalii zi nationala...ci zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. si se procedeaza intocmai ca si in zilele de 1 mai, 1 decembrie.
Si aveti grija ....si ziua de 15 august - Adormirea Maicii Domnului este declarata sarbatoare legala.
Zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza
-1 si 2 ianuarie
-prima si a doua zi de Pasti
-1 mai
-prima si a doua zi de Rusalii
-Adormirea Maicii Domnului
-1Decembrie
-prima si a doua zi de Craciun
-2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale ,declarate astfel de cultele religioase legale,altele decat cele crestine ,pentru persoanele apartinand acestora
Ziua de Rusali este o sarbatoare legala
Conform Codului Muncii, salariaţili carora din motive justificate, nu li se acordă zile libere, beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Daca va regasiti in una din cauzele din Codul Muncii veti benefia astfel de recuperare:
Art. 135. - Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.
Art. 136. - Prevederile art. 134 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
Art. 137. - (1) Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 135, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 136 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100 % din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Art. 138. - Prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pot stabili şi alte zile

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile declarate libere crazvan crazvan Buna seara, As dori sa stiu daca este mentionat in vre-un act normativ faptul ca o societate este obligata sa sisteze activitatea in zilele declarate libere ... (vezi toată discuția)
Zile libere legale felisana felisana Am si eu o intrebare? pana la urma luna aprilie cate zile lucratoare are? 22? doar data de 20 este zi libera legala? ati auzit cumva ca si data in care cad ... (vezi toată discuția)
1 mai-zi libera sau nu?? ank_c35 ank_c35 MAI VREAU SA STIU DACA ANGAJATORUL MA POATE OBLIGA SA MERG LA SERVICIU? SI DACA MERG ANGAJATORUL E OBLIGAT SA IMI PLATEASCA ZIUA DUBLU? VA ROG SA IMI ... (vezi toată discuția)