avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general zile libere legale
Discuție deschisă în Contabilitate în general

zile libere legale

Am si eu o intrebare? pana la urma luna aprilie cate zile lucratoare are? 22? doar data de 20 este zi libera legala?
ati auzit cumva ca si data in care cad Rusaliile si 15 august vor fi de anul acesta zile libere legale?
Cel mai recent răspuns: iulia53 , utilizator 08:01, 24 Ianuarie 2011
Conform Legiii prima si a doua zi de Pasti, prima si a duoa zi de Rusalii cat si 15 august sunt libere legale.
luna aprilie are 21 de zile lucratoare
In luna aprilie sunt considerate zile libere legale prima si a doua zi de Paste. Cum prima zi de Paste este duminica, aceasta zi face parte din repausul saptamanal,.....si ca urmare luna aprilie are 21 de zile lucratoare.
In Monitorul Oficial, Partea I nr. 728 din 28/10/2008 s-a publicat Legea nr. 202/2008 pentru modificarea alin. (1) al art. 134 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii.

Constatam astfel ca doua sarbatori religioase isi fac prezenta printre zilele de sarbatoare stabilite prin lege in care nu se lucreaza: Rusaliile si Adormirea Maicii Domnului.
In urma modificarii alineatul (1) al articolului 134 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, va avea urmatorul cuprins:
„Art. 134. - (1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de craciun
zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.”
In cazul in ca cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Ar trebui sa va aplaud. Ati ajuns in Aprilie. Dar astazi, 24 ianuarie, este sau nu este zi libera ? Nu, nu e cazul meu. E cazul femeii de curatenie. Si nu stiu ce sa-i raspund. Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Rusalii liber ContSters60781 ContSters60781 E liber oficial in 8 iunie (luni) de rusalii, nu ? (vezi toată discuția)
Rusaliile- zi libera?...ce spune literatura de specialitate emilly.popescu emilly.popescu Dragii mei, Va solicit ajutorul in a ma lamuri si pe mine daca ziua de Rusalii - fiind declarata Zi Nationala ca si 1 Mai, 1 Decembie etc. poate fi ... (vezi toată discuția)
1 mai-zi libera sau nu?? ank_c35 ank_c35 MAI VREAU SA STIU DACA ANGAJATORUL MA POATE OBLIGA SA MERG LA SERVICIU? SI DACA MERG ANGAJATORUL E OBLIGAT SA IMI PLATEASCA ZIUA DUBLU? VA ROG SA IMI ... (vezi toată discuția)