avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... rusalii liber
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

rusalii liber

E liber oficial in 8 iunie (luni) de rusalii, nu ?

Cel mai recent răspuns: magyari , utilizator 17:20, 26 Mai 2009
prima si a doua zi de rusalii
In Monitorul Oficial, Partea I nr. 728 din 28/10/2008 s-a publicat Legea nr. 202/2008 pentru modificarea alin. (1) al art. 134 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii.

Constatam astfel ca doua sarbatori religioase isi fac prezenta printre zilele de sarbatoare stabilite prin lege in care nu se lucreaza: Rusaliile si Adormirea Maicii Domnului.

In urma modificarii alineatul (1) al articolului 134 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, va avea urmatorul cuprins:
„Art. 134. - (1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.”
Ajutati-ma si pe mine va rog, din cate stiu Adormirea Maicii Domnului este in 15 august, adica o zi de sambata. Aici situatia este clara. Insa nu inteleg, care sunt exact zilele de Rusalii ? Adica cele doua zile libere care au fost introduse ?

7 iunie este duminica de Rusalii si 8 iunie lunea avem liber.
Este exact ca de Pasti prima si a doua zi de Pasti; prima si a doua zi de Rusalii

vreu sa spun ca avem legal doua zile libere nationale dar simtim doar una pt ca se suprapune cu duminica:((

in lege nu se mentioneaza zilele pentru ca in fiecare an sunt altele (ca si zilele de Pasti)
Ultima modificare: Marți, 26 Mai 2009
lorelayold76, utilizator
Sa nu uitam ca sunt si oameni care au program de lucru si duminicile, daca lucreaza in ture/schimburi. Daca nu precedeau liber prima zi de Paste sau de Rusalii care sunt duminica poate ar fi fost tratati discriminatoriu, nu?

Alte discuții în legătură

Zile libere legale felisana felisana Am si eu o intrebare? pana la urma luna aprilie cate zile lucratoare are? 22? doar data de 20 este zi libera legala? ati auzit cumva ca si data in care cad ... (vezi toată discuția)
Prevedere legala zile libere sarbatori legale MarcelaS MarcelaS Buna ziua, As vrea sa va cer parerea in ceea ce priveste prevederea legala de mai jos: [i]Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt: ... (vezi toată discuția)
Rusaliile- zi libera?...ce spune literatura de specialitate emilly.popescu emilly.popescu Dragii mei, Va solicit ajutorul in a ma lamuri si pe mine daca ziua de Rusalii - fiind declarata Zi Nationala ca si 1 Mai, 1 Decembie etc. poate fi ... (vezi toată discuția)