avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 1 Decembrie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

1 Decembrie

Am o problema: societatea la care lucrez am auzit ca nu o sa ne dea liber de 1 Decembrie, desi nu are un obiect de activitate care sa impuna acest lucru, nu e o activitate vitala fara de care moare tara. Angajatorul are dreptul sa hotarasca el daca vrea sau nu sa ne dea liber? As putea sa creez situatia sa imi cer liber fara plata sau liber ca zi din concediu de odihna/ medical, dar nu vreau eu asta, deoarece sa am liber de 1 decembrie este dreptul meu si obligatia lui sa mi-l acorde. De Paste am avut liber, ba chiar ne-a obligat sa facem cerere de 3 zile din concediu de odihna, sa avem liber toata saptamana intre Paste si 1 Mai, lucru care se va intampla si de Craciun probabil, dar asta nu ma deranjeaza, deoarece exact acest lucru l-as fi facut, mi-as fi luat concediu sa unesc Pastele cu 1 Mai si Craciunul cu Revelionul. Dar asa cum pe ! Decembrie ne-a spus ca lucram, probabil ca la fel se va intampla si de 1 Mai daca nu este apropiat de Paste, sau la fel si pe 15 august si de Rusalii. Ce pot sa fac? La ITM nu ma bag cu vreo reclamatie ca angajatorul are relatii acolo. Daca lipsesc pe 1 Decembrie de la lucru imi poate taia ziua de la salariu probabil. Sau se enerveaza si ma concediaza. In afara ca pot sa imi dau eu demisia inainte sa ma dea el afara ce pot sa fac? Angajatorul are dreptul sa decida el daca obiectul de activitate impune zi de lucru in zilele nationale libere prin lege?
Cel mai recent răspuns: crista341 , utilizator 13:17, 17 Ianuarie 2009
angelina28gia a scris:

................
Eu le multumesc celor care mi-au dat un sfat si rog sa nu se mai posteze lucruri care nu au legatura cu intrebarea mea. Orice lucru scis pe acest site nu este mai intai verificat? Nu exista administratori care se ocupa cu asa ceva?
Va multumesc!

1. Trebuie sa discerneti singur in ce masura raspunsurile primite va pot ajuta in cazul supus dezbaterii. Raspunsurile primite in acest forum au doar un scop informativ.
2. Exista administratori si moderatori, dar nu pot impiedica pe cineva sa posteze.
3. Raspunsul cel mai plauzibil pentru dvs este cel prin care sunteti sfatuita sa depuneti o sesizare la ITM sau la Inspectia Muncii - for superior ITM-ului.
.....
Rugaminte pentru cei care posteaza texte din acte normative : ar fi bine daca aceste texte sunt actualizate ... ;)
Potrivit ultimelor modificari aduse Codului Muncii, in temeiul art.134 alin.(1) vom fi liberi si prima si a doua zi de Rusalii si de Adormirea Maicii Domnului.
zilele libere in care nu se lucreaza, cele stabilite de legiuitor, sunt obligatorii, nu sunt la latitudinea angajatorului. de aceea este si sanctiune pentru neacordarea lor. unitatile la care se refera art 135 sunt cele a caror activitate nu poate fi intrerupta, cele cu "foc continuu". ex: unitatile sanitare, unitatile de alimentatie publica. ratiunea este urmatoarea: aceste unitati lucreaza continuu, si sambata si duminica, poate si noaptea, iar intreruperea lucrului nu este posibila. un angajator a carui activitate nu se intinde si pe zilele de repaus saptamanal, este o unitate a carei activitate poate fi intrerupta si in zilele de sarbatori legale, deci si de 1 decembrie, 1 mai etc.

referitor la ideea de angajator cu relatii as vrea sa fiti mai atenti la cei care dau si nu la cei care cer si primesc. nu vom scapa niciodata de coruptie daca vom continua sa mergem pe ideea "tre buie sa-i duc ceva, macar o ciocolata, altfel nu ma rezolva". renuntati la ciocolata si fiti mai fermi in atitudine. veti reusi si fara spaga.
itm_itm a scris:

zilele libere in care nu se lucreaza, cele stabilite de legiuitor, sunt obligatorii, nu sunt la latitudinea angajatorului. de aceea este si sanctiune pentru neacordarea lor. unitatile la care se refera art 135 sunt cele a caror activitate nu poate fi intrerupta, cele cu "foc continuu". ex: unitatile sanitare, unitatile de alimentatie publica. ratiunea este urmatoarea: aceste unitati lucreaza continuu, si sambata si duminica, poate si noaptea, iar intreruperea lucrului nu este posibila. un angajator a carui activitate nu se intinde si pe zilele de repaus saptamanal, este o unitate a carei activitate poate fi intrerupta si in zilele de sarbatori legale, deci si de 1 decembrie, 1 mai etc.

referitor la ideea de angajator cu relatii as vrea sa fiti mai atenti la cei care dau si nu la cei care cer si primesc. nu vom scapa niciodata de coruptie daca vom continua sa mergem pe ideea "tre buie sa-i duc ceva, macar o ciocolata, altfel nu ma rezolva". renuntati la ciocolata si fiti mai fermi in atitudine. veti reusi si fara spaga.

Multumi, itm-itm, de raspunsul clar. Aveti mare drepatate. Noi angajatorii sau angajatii intretinem fenomenul mitei si al relatiilor. Ar fi de apreciat insa si o mai mare strictete din partea conducerii ITM si a organelor abilitate.
elena75,
angajatii au si drepturi, nu doar obligatii! Cat despre recesiune... in unele cazuri se cam exagereaza. Azi, si acei angajatori rauplatnici din fire dau vina pe recesiune sperand ca angajatul va tacea si va munci gratis. Am dreptul la zile libere, le vreau – nu se poate, atunci vreau banii care mi se cuvin, sau o zi libera... mai incolo, intr-o vineri, de exemplu.
Daca toti facem ca melcul vom ramane fara drepturi.

angelina28gia,
solutia legala pt a va rezolva nemultumirea vi s-a dat: reclamatie la ITM – ceea ce, evident, v-ar putea aduce neplaceri dv si, dupa cateva luni (chiar daca nu veti pleca de acolo) angajatorul va face acelasi lucru...
Mai ramane ceva de facut: nu mergeti la lucru in ziua respectiva (chiar anuntati angajatorul in acest sens, "motivand” cu... vizita / vizitarea nu stiu cui!). In mod sigur, angajatorului nu-i va cadea bine, dar nu prea are ce sa comenteze, mai ales daca nu exista o decizie in care sa fie specificat ca lucrati pe 1 Decembrie si veti liberi in alta zi... Nu va comenta prea mult mai ales daca sunteti "om de baza” pe acolo. Pana la urma, e dreptul dv! Chiar daca e posibil sa va faca unele neplaceri – dar depinde mult si ce fel de om este.
Bafta si fortza (dar si tupeu), sa va puteti impune drepturile.
Ultima modificare: Marți, 25 Noiembrie 2008
trope_doi, utilizator
Buna ziua si multumesc tuturor celor interesati sa lamureasca in problemele noastre.
1. Am urmatoarea dilema: cum se calculeaza salariul pentru luna decembrie 2008
In CIM am 1500 lei
Nu am lucrat in 1, 25, 26 decembrie (sarbatori legale ) dar am lucrat sambata 6 decembrie (platite cu spor 100%)

var A 1500 lei : 20 zile lucratoare :8 ore = 9,375 lei / ora

pentru cele 20 zile lucrate 160ore*9,375=1500 lei
pt 1,25 si 26 dec 24ore*9,375= 225 lei
pt sambata 6 dec 16ore*9,375= 150 lei
total drepturi decembrie 1875 lei la care se aplica impozitele de rigoare

var B 1500 lei : 23 zile :8 ore = 8,152 lei / ora

pentru cele 20 zile lucrate 160ore*8,152=1304,32 lei
pt 1,25 si 26 dec 24ore*8,152= 195,64lei
pt sambata 6 dec 16ore*8,152= 130,4lei
total drepturi decembrie 1630,36 lei la care se aplica impozitele de rigoare

2. Din discutiile de pe forum nu am inteles foarte clar daca sarbatorile legale sunt sau nu platite de angajator.
Nu sunt de specialitate si cred ca ma pierd in interpretari juridice si lingvistice

Am citit de 1000 de ori art. 134 si scrie clar ca angajatorul are obligatia de a acorda zilele libere, Daca acorda zilele libere are si obligatia sa le plateasca daca salariatul nu vine la serviciu ? Din Codul Muncii eu inteleg ca doar daca vine la serviciu se platesc cu spor de minim 100%, daca nu vine la serviciu nu se platesc sarbatorile legale.

va multumesc anticipat .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile declarate libere crazvan crazvan Buna seara, As dori sa stiu daca este mentionat in vre-un act normativ faptul ca o societate este obligata sa sisteze activitatea in zilele declarate libere ... (vezi toată discuția)
Rusaliile- zi libera?...ce spune literatura de specialitate emilly.popescu emilly.popescu Dragii mei, Va solicit ajutorul in a ma lamuri si pe mine daca ziua de Rusalii - fiind declarata Zi Nationala ca si 1 Mai, 1 Decembie etc. poate fi ... (vezi toată discuția)
Zile libere legale cazinoyo2 cazinoyo2 Buna ziua, In conditiile in care in una dintre sarbatorile legale( ex 05.04.2010 - a doua zi de Paste), zi in care angajatorul nu va plati acea zi cu ... (vezi toată discuția)