avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 1 Decembrie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

1 Decembrie

Am o problema: societatea la care lucrez am auzit ca nu o sa ne dea liber de 1 Decembrie, desi nu are un obiect de activitate care sa impuna acest lucru, nu e o activitate vitala fara de care moare tara. Angajatorul are dreptul sa hotarasca el daca vrea sau nu sa ne dea liber? As putea sa creez situatia sa imi cer liber fara plata sau liber ca zi din concediu de odihna/ medical, dar nu vreau eu asta, deoarece sa am liber de 1 decembrie este dreptul meu si obligatia lui sa mi-l acorde. De Paste am avut liber, ba chiar ne-a obligat sa facem cerere de 3 zile din concediu de odihna, sa avem liber toata saptamana intre Paste si 1 Mai, lucru care se va intampla si de Craciun probabil, dar asta nu ma deranjeaza, deoarece exact acest lucru l-as fi facut, mi-as fi luat concediu sa unesc Pastele cu 1 Mai si Craciunul cu Revelionul. Dar asa cum pe ! Decembrie ne-a spus ca lucram, probabil ca la fel se va intampla si de 1 Mai daca nu este apropiat de Paste, sau la fel si pe 15 august si de Rusalii. Ce pot sa fac? La ITM nu ma bag cu vreo reclamatie ca angajatorul are relatii acolo. Daca lipsesc pe 1 Decembrie de la lucru imi poate taia ziua de la salariu probabil. Sau se enerveaza si ma concediaza. In afara ca pot sa imi dau eu demisia inainte sa ma dea el afara ce pot sa fac? Angajatorul are dreptul sa decida el daca obiectul de activitate impune zi de lucru in zilele nationale libere prin lege?
Cel mai recent răspuns: crista341 , utilizator 13:17, 17 Ianuarie 2009
angelina28gia:
Din pacate este asa cum spuneti dvs. Respectul angajatorului fata de salariat este nul. Esti bun atat cat poti sa muncesti pentru el, in conditiile acordate de el. Aveti dreptate dar nu o recunoaste nimeni.
Doar sa-l dati in judecata pe angajator, dar apoi trebuie sa parasiti firma ca nu veti mai avea zile bune acolo.
Din pacate asta este Romania noastra astazi si va mai fi asa mult timp.
Se pare ca esti la fel cum sunt multi alti muncitori.Nu prea te intereseaza nimic.Faci mai bine probabil sa pleci.Doar iti place.Nu te intereseaza recesiunea din Romania.Vei vedea cand nu vor mai fi locuri de munca.Unde te mai duci?In Italia ,Spania,Grecia?Nici acolo nu mai sunt locuri de munca.Vei sta acasa fara sa mai fii platita.Va fii mult mai bine.
Nu, nu ma intereseaza soarta tarii, ma intereseaza sa ma simt eu bine in timpul vietii mele. Nu asta era subiectul. Nici macar nu e vorba de o zi libera, ci de a-mi fi respectate drepturile, asa cum eu imi indeplinesc obligatiile. Nu am postat o intrebare ca sa citesc frustrarile altor angajati, ci pentru a lamuri o problema, am crezut ca d-aia exista acest site. Eu nu ma duc la serviciu sa fiu sclav, ci trebuie in primul rand sa imi placa ceea ce fac si sa ma simt bine. Nu ma intretin din salariu, din fericire, asa ca nu sunt obligata sa fac compromisuri foarte mari, ci doar alegeri pe care le consider cele mai bune la un moment dat in viata. Cam atat, nici nu cred ca era nevoie de atatea explicatii.
Eu le multumesc celor care mi-au dat un sfat si rog sa nu se mai posteze lucruri care nu au legatura cu intrebarea mea. Orice lucru scis pe acest site nu este mai intai verificat? Nu exista administratori care se ocupa cu asa ceva?
Va multumesc!
Ma mir de ce citesc la acest subiect, si anume ca zilele de sarbatoare nu sunt obligatoriu de dat. :stunned: Amenezile sunt usturartoare pentru cei care nu respecta zilele de sarbatoare legala (din sectorul public sau privat). Nu este la latitudinea angajatorului. Este obligatoriu (cu exceptiile de rigoare, prevazute de lege si care, cum spunea si d-na, trebuie acoperite cu toate formalitatile). Intrebati orice inspectot ITM.

Inca un lucru. Pe langa zilele enumerate mai sunt si noilezilele de Rusalii si Sf. Maria.
Ne poate lamuri cineva abilitat ? Pentru d-na care a initiat discutia, singura solutie este reclamatia ITM. Insa, va inteleg ca nu va surade ideea. Ar presupune sa plecati din firma cu scandal.
Si, asa cum spuneti, daca patronul se cunoaste cu d-nii de la ITM, il vor scapa cu fata curata, cu siguranta.

Alte discuții în legătură

Zile declarate libere crazvan crazvan Buna seara, As dori sa stiu daca este mentionat in vre-un act normativ faptul ca o societate este obligata sa sisteze activitatea in zilele declarate libere ... (vezi toată discuția)
Rusaliile- zi libera?...ce spune literatura de specialitate emilly.popescu emilly.popescu Dragii mei, Va solicit ajutorul in a ma lamuri si pe mine daca ziua de Rusalii - fiind declarata Zi Nationala ca si 1 Mai, 1 Decembie etc. poate fi ... (vezi toată discuția)
Zile libere legale cazinoyo2 cazinoyo2 Buna ziua, In conditiile in care in una dintre sarbatorile legale( ex 05.04.2010 - a doua zi de Paste), zi in care angajatorul nu va plati acea zi cu ... (vezi toată discuția)