avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Activitate Onmaan

Activitate Onmaan

Bună ziua
Va rog sa ma lămuriți si pe mine în legătură cu asigurarea apartamentelor în RO, este obigatorie? Eu nu sunt în tara sunt plecata de 7 ani, am primit un plic ca sunt obligata sa asigur apartamentul
Exista o asemenea lege sa ma oblige sa asigur apartamentul?
Mulțumesc!
platesc prin virament bancar facturile si cand era in tara ii viram direct in cardul de pensie o suma de mancare o singura data a avut nevoie si a cerut 400 ron pentru medicamente sa le ia in italia travatanul pentru ochi...deci repet....nu e in neputinta ..e foarte influentata de frati ura si invidia ii macina tare...oricum va multumesc din suflet pentru eficienta raspunsurilor

Albert Kurtyan a scris:

Daca nu intentionezi sa il vinzi atunci concentreaza-te pe doua directii:
1. chiar daca esti provocata, nu vorbi urat cu mama, nu antagoniza pe nimeni, lasa-i in plata domnului.
2. daca are nevoie de intretinere, trebuie sa faci dovada ca ai platit sume rezonabile in banca sau catre persoanele care o ingrijesc pe mama.

Dovada ca nu ti-ai intretinut mama (la nevoie) este singura dovada care te va face sa pierzi casa.

Absolut NICIODATA sa nu dai bani cash, intotdeauna prin transfer bancar sau transferuri de tip moneygram cu mentionarea scopului (nici macar chitantei de mana).

Multumesc pentru raspuns! ipoteca inversa la banca? va rog detali...nu intentionez sa l vand

Albert Kurtyan a scris:

Nu va fi desfiinţat niciun contract.

Dacă te superi, poţi vinde imobilul (cu sarcini) şi din banii primiţi o poţi ajuta cu bani pe care îi depui în fiducie la bancă având mama ca beneficiar, iar banca îi dă bani regulat.

Poţi merge la bancă să faci o ipotecă inversă, adică vinzi casa băncii şi primeşte mama bani în mod regulat.

Există metode să scapi de griji.

Nu are nicio importanţă că eşti în Anglia. Nu trebuie să stai lângă părinţi ca să dovedeşti că îi întreţii.

Obligaţia de întreţinere este ACTIVATĂ de starea de nevoie şi de starea de incapacitate a întreţinutului. Nu ai nicio obligaţie să întreţii un om bogat şi sănătos.
Clauza de întreţinere este CONDIŢIONATĂ de NEVOIA DE INTREŢINERE.

Buna seara! Asta nu sa intamplat inca sa fie in neputinta este bine acum! asta tot spun e in Italia asta inseamna ca e in neputinta?? Can va fi nevoie va fi ingrijita asa cum a fost si tata...eu imi respect clauza....ea e cea care e influentata de frati si se schimba ca vrea fratii... toate datoriile le platesc eu! cu cardul de aici deci am dovezi...iar de medicamente am mai trimis si de mancare...tot cu cardul direct in contul ei....intrebarea era ce poate ea sa faca sa desfiinteze acel act?? in aceste conditii..va multumesc!

Ionita Cristina Avocat a scris:

In contract scrie că va trebui sa o îngrijiți daca ea este in stare de neputință.

Va multumesc pentru raspuns!!....o sa consult un avocat in tara ...nu imi dau seama de care neputinta vb din moment ce va scriu ca ea e in Italia ...in fine...la fel va doresc!!

Ionita Cristina Avocat a scris:

Buna ziua.

M-am uitat pe Contract. Conform celor scrise mai sus, poate fi anulabil. E dificil de demonstrat că dvs ii faceti mamei mesajul zilnic, daca ea e neputincioasă, locuind în țări diferite.

Prin urmare, ar fi bine sa prestati intretinere in natura si sa aveti dovada ca ati cumparat hrana, medicamente, etc.

Numai bine!

Buna seara! contract de vanzare cumparare au facut parinti mei...nu este donatie cu clauza de intretinere urmand dupa moartea lor sa intru in posesia lui de drept....in rest cu mii de scuze nu am inteles din ce ati spus ...daca este sau nu este actul anulabil...eu imi indeplinesc conditiile din contract...am avut grija de tata...care a murit si cu siguranta asa am sa fac si cu mama...In Anglia am plecat ca fiind si ea deacord. Multumesc!

Ioana Stoica a scris:

Art. 1091, al 4 Cod Civil: Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere. Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare.


Conform prevederilor art. 703 Cod civil, uzufructul este dreptul de a folosi bunul altei persoane şi de a culege fructele acestuia, întocmai ca proprietarul, însă cu îndatorirea de a-i conserva substanţa.
Uzufructul este un drept real esenţialmente vremelnic (durata sa maximă fiind durata vieţii uzufructuarului), care îi conferă beneficiarului dreptul de a exercita asupra lucrului altuia unele atribute ale proprietăţii, şi anume acelea cuprinse în jus utendi şi jus fruendi.



Potrivit jurisprudentei din domeniu, actele de vanzare-cumparare intre parinti si copii s-au dovedit a fi donatii deghizate si, prin urmare au fost anulate in instanta.

Din acest motiv, noul Cod civil a clarificat riscul incheierii unor astfel de contracte.



Din textul de lege rezulta ca este nevoie de consimtamant la data instrainarii.
Pentru evitarea oricarui litigiu, consimtamantul ar trebui sa se regaseasca in continutul contractului, acest descendent consimtind la respectiva instrainare si luand la cunostinta de continutul contractului.
In caz contrar, cel care a consimtit poate invoca faptul ca nu a cunoscut continutul contractului si a fost in eroare, astfel incat se poate adresa justitiei pentru desfiintarea actului. In cazul in care se incheie separat consimtamantul, in opinia mea, ar trebui sa fie incheiat concomitent, cu precizarea ca persoana care consimte a citit contractul dintre parti.



buna seara!in contract se intelege ca in caz de nevoie este plecata in italia iar datorile sunt platite de mine ...am acte sunt facturile pe numele meu....as fi bucuroasa in privat undeva sa va pot trimite o poza cu contractul.va multumesc!

Ionita Cristina Avocat a scris:

Ei pot sa solicite anularea contractului pentru ca nu prestati intretinere pentru părinții. Si e greu de demonstrat că prestati intretinere la la distanta. Mai bine era sa încheiati un contract de renta viagera. In anumite conditii, contractul de întreținere se poate transforma in contract de renta viagera.

Am clauza viagera cu intretinere

Ionita Cristina Avocat a scris:

Prin Contract, v-ati obligat sa prestati intretinere?

in urma cu 10 ani am fost intrebata de catre parinti daca vreau sa-mi treaca apartamentul pe numele meu,am refuzat am zis ca mai am 2 frati si nu vreau balamuc toata viata...dar tata era pe moarte eu stateam la ei..iar frati mei nu au fost copii cuminti ...au facut numai necazuri ...in sensul cu puscarie fratele...sora fugita de acasa...de mica...in fine..la insistentele lui tata am acceptat...dupa ce sau facut actele tata i- au chemat si le au spus bineinteles ca a iesit balamuc...care a rezultat cu inmormantare fara ei dupa 3 ani mama sa impacat cu sora...care bineinteles a inceput cu reprosuri...si a reusit sa sadeasca ura contra mea ...adica mama a inceput sa regrete ce a facut...eu munceam in 3 schimburi...sa-mi acopar tot ce tinea de datorii si sa fie totul bine am divortat ...am 2 fetite sa schimbat mama enorm nu ma mai intelegeam cu ea In Italia pleaca mai tot timpul spunand ca vrea bani mai multi sa o ajute pe sora ...acum am incercat sa evadez de stresul din casa devenise pentru mine o tortura....ca intre timp sa inpacat si cu fratele....Incerc sa-mi refac viata ...m am inteles cu ea ca o sa platesc totul si o sa trimit bani pentru medicamente si tot ce are nevoie...si incerc sa mi refac viata in Anglia si asta am facut...eu sunt ok departe de ea...am fetele cu mine.....marea problema este ca sunt amenintata ca darama actul.si ca o sa vad eu....credeti ca se poate?