avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Activitate cristi_adv

Activitate cristi_adv

Sigur ca e de tot rasul... Iar ce spuneti dvs. are toata logica si bunul simt din lume, daca ar si exista institutii in tara asta care sa puna cu botul pe labe pe toti nesimtitii. Din pacate, nu e chiar asa. Dupa "n" sesizari la Primarie, mi s-a raspuns ca presedintelui i s-a pus in vedere sa respecte cutare articole din legea 230. Pai pe-asta-l doare-n spate de legea asta. Asta trebuie amendat pana demisioneaza si lasa locul altuia, daca nu cu mai multa pregatire macar cu mai mult bun simt.

Legat de "abuz in serviciu", uitati de am gasit pe net: "Locatarii din Asociatia de proprietari nr. 3 din Bacau l-au pus la zid pe Traian Radulescu, cel care a ocupat pina anul trecut functia de presedinte. Desi revenise asupra deciziei de a renunta la functie la doar citeva ore, demisia sa a ramas inregistrata la Primaria 2. “In urma unei sesizari, am fost in asociatie sa verific elementele prezentate. Deranjat de vizita mea, Radulescu a zis ca isi da demisia, a scris-o, a inseriat-o, urmind ca unul din membrii comitetului sa-i tina locul presedintelui pina la organizarea Adunarii Generale a Asociatiei de Proprietari. Actele semnate din 2008 si pina in prezent sint atinse de nulitate pentru ca nu este presedinte. Singur a recunoscut acest lucru, din moment ce a restituit suma insusita in aceasta perioada”, spune Ion Andronic, referent la Primaria 2. De partea cealalta, Radulescu, afirma si in ziua de azi ca este presedintele Asociatiei de proprietari nr. 3 pina la organizarea Adunarii Generale. “Sint presedinte in continuare. Nu cred ca exista in Bacau vreun presedinte de asociatie care sa nu fie contestat. Nemultumirile cetatenilor au plecat anul trecut de la banii incasati de asociatie pentru firmele luminoase ale societatilor comerciale montate pe proprietatea comuna a locatarilor. Oamenii vroiau ca banii sa le parvina lor, iar eu i-am folosit pentru fondul de reparatii. Saptamina viitoare vreau sa convoc Comitetul si sa stabilesc ordinea de zi pentru Adunarea Generala a Asociatiei de proprietari”, a declarat Radulescu. Cazul a ajuns si in atentia Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Bacau, care arata intr-o adresa ca “aspectele sesizate sint de natura penala, respectiv, savirsirea infractiunii de abuz in serviciu de catre membrii Comitetului Executiv al Asociatiei de Proprietari nr. 3″, semneaza comisar sef Ion Popa, seful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Bacau. Dosarul va fi inaintat Parchetului de pe linga Judecatoria Bacau cu propuneri corespunzatoare."
[ link extern ]

Sunt si eu curios daca judecatorul va respinge solicitarea presedintelui. De fapt, smecheria e ca nu pe lege se bazeaza, ci pe un amendament la statut. Oamenii stiu ca semneaza un amendament la statut, ei nici nu stiu ce inseamna asta, apoi pasul urmator pe care vrea sa-l faca este ca pe baza acestui amendament inregistrat la judecatorie, sa ma excluda din asociatie ca sa nu mai pot sesiza nicaieri incompetenta, tupeul si smecheriile pe care le face in asociatie. Sunt singura persoana din cei cca 480 de proprietari care am indraznit sa-l chem in instanta pt ca nu vrea sa plateasca lucrarile pe care le-am facut la acoperisul scarii, si care am sesizat de mai multe ori Primaria, Politia, Parchetul, Finantele si acum intentionez sa sesizez si Inspectoratul de stat in constructii. Si cu toate astea, uite ca nu scapam de el. Inchipuiti-va ca isi trece consum de apa 2 mc/luna, in conditiile in care sta tot timpul acasa, mai uda si zona verde din fata apartamentului sau (cca 50-60 mp) si mai spala si masina in spatele blocului. in timp ce, familii cu acelasi nr de persoane ca si el, si care lucreaza in timpul zilei si nu detin masina pe care sa si-o spele, consuma apa de cca 3-4 ori mai mult. Explicatia e ca undeva sub apartament si-a tras o teava de apa din pivnita, pe care o foloseste de cate ori are chef. Culmea e ca nicio institutie nu-i vine de hac.

Inca ceva: a inchiriat terasa scarii, incaseaza banii nu in contul asociatiei ci intr-un cont pe persoana fizica (care persoana este chiar el) si cand a inchiriat nu a cerut acceptul proprietarilor de pe celelalte scari. Terasa aia, nu e parte comuna pe tot blocul? Unde pot sa gasesc un articol de lege negru pe alb, care sa dovedeasca ce spun eu? Momentan procuratura a trimis Politiei, spre cercetare, si acest abuz, dar politistii nu se dscurca f bine juridic. Cine m-ar putea ajuta deci, cu un articol din legea locuintei probabil, de unde sa reiasa ca acoperisul unui bloc nu se imparte pe scari, mai ales daca scarile nu sunt asociatii de proprietari de sine statatoare?
La tema asta am si eu o neclaritate. Presedintii de asociatii de proprietari intra si ei categoria functionarilor publici care pot fi acuzati de abuz in serviciu si pot fi sanctionati penal? Caz concret: presedintele asociatiei din care fac eu parte strange semnaturi pt adoptarea unui amendament la statut, prin care sa poata exclude persoanele care "aduc prejudicii" asociatiei. In acceptiunea lui l-am prejudiciat prin faptul ca am sesizat presa scrisa, primaria, politia si parchetul cu privire la incompetenta, ignoranta si abuzurile lui. Excluzandu-ma, nu mai am acces la documentele asociatiei si el poate sa faca in continuare ce vrea. In plus, nu stiu pe unde-mi platesc utilitatile, caci furnizorii nu fac contracte decat cu Asociatia. Deci, ce e de facut in situatia asta?
Răspuns la discuția Reparatii acoperis bloc
Pentru despotul asta de presedinte, o gasca de cetateni dezinformati, unii din ei foarte buni prieteni cu paharul, chipurile formand asa numita adunare generala (de obicei cca 4-5% din totalul proprietarilor) pot taia si spanzura peste orice lege 230. Daca ei decid sa nu plateasca fond de reparatii, nu se plateste, desi prin lege este obligatoriu. Daca ei decid sa ma excluda, pt ca eu fac uz de niste drepturi pe care mi le cunosc, iar pe ei ii deranjeaza, cica au tot dreptul sa ma excluda din asociatie.

Pentru tabelul convocator, exista baza legala - normele metodologice ale legii 230, care spun: "Dovezi ale convocării şi reconvocării constituie afişul de la avizier şi tabelul nominal convocator cu semnături".

Ca sa-mi fac asociatie pe scara e greu.. sunt nou in bloc, pe scara sunt pensionari, conservatori, iar actualul presedinte locuieste fix pe scara cu mine...
Răspuns la discuția Reparatii acoperis bloc
D-na "elga50" (si oricine are cunostinte temeinice in domeniu),
va rog spuneti-mi, in prima faza, cum are loc, practic, o adunare generala intr-o asociatie de proprietari, cum se scrie un proces verbal si cine trebuie sa-l semneze.

A avut loc o prima adunare generala cum scrie la lege, in asociatia din care fac/faceam parte. A avut loc in urma unui control financiar/audit pe care l-am solicitat Primariei Cisnadie, altfel, presedintele nu se deranja sa convoace AG asa cum prevede legea 230. Deci, s-au pus anunturi la toate scarile de bloc si au reusit sa stranga, din vreo 480 de proprietari, vreo 25 in prima faza. S-a reconvocat AG, peste vreo 10 zile, si s-au strans 33 de proprietari. Au facut scandal pt ca li s-a solicitat sa stranga fond de reparatii (desi prin legea 230 este obligatoriu!) apoi, pt faptul ca am sesizat Primariei mai multe nereguli din cadrul asociatiei, cica au supus la vot in AG si m-au exclus din asociatie. De votat au votat pro doar vreo 5 proprietari (pun pariu ca n-au citit in viata lor legea 230) din cei 33 prezenti. Presedintele a hotarat "gata, sunteti exclusi". La final, sotia a vrut sa vada procesul verbal si cine l-a semnat... Nu i-a fost aratat...

Acuma, intreb eu:
1. care-i cadrul legal prin care o asociatie poate exclude un proprietar care-si plateste contributiile la zi, dar nu suporta incompetenta si indiferenta conducerii? Faptul ca am sesizat autoritatile pt incompetenta presedintelui si administratorului, este un motiv plauzibil? Mie mi se pare ca este o noua tampenie a unui presedinte care vrea sa fie lasat in pace sa traiasca bine mersi pe banii unor dezinformati.
2. aceasta adunare reconvocata, este valabila, daca nu exista, conform normelor de aplicare ale legii 230, (art.14), tabelul nominal convocator cu semnaturi? Inchipuiti-va ca, celor 33 de proprietari (din 487) li s-a propus un presedinte onorific, ca sa nu mai plateasca 1000 de lei celui actual, si au refuzat, exprimandu-si dorinta de a-l plati pe actualul, desi de 11 de cand e presedinte n-a facut efectiv nimic pt proprietari, in afara de a-i actiona in instanta pe cei rau platnici. Lucrarile de reparatie, dupa el, privesc proprietarii, nu Asociatia (in speta administrator, comitet executiv).
3. daca administratorul refuza sa-mi mai incaseze banii la asociatie, ceea ce este foarte probabil - au asemenea antecedente in cadrul asociatiei - cum rezolv problema? actionez asociatia in instanta? ma adresez primariei sa-i sanctioneze?
4. daca presedintele refuza sa respecte legea 230, normele de aplicare ale acesteia si inclusiv statutul asociatiei (in sensul ca refuza sa aiba activitate de administrare tehnica a cladirilor, asociatia prestand doar servicii de contabilitate si casierie) exista vreo posibilitate legala sa solicit desfiintarea asociatiei? E facuta pe 18 blocuri, nu pe condominiu (cladire) cum prevede legea 230...
5. Presedintele unei asociatii de prop. formata din 18 blocuri poate incheia contract de inchiriere a terasei scarii blocului in care locuieste el, fara acordul AG si fara a solicita macar acordul celorlalti proprietari de pe celelalte 4 scari ale condominiului? Practic s-a incheiat un contrat de inchiriere intre VODAFONE si Asociatia de Prop. (formata din 18 blocuri), in care se mentioneaza montarea unei antene pe scara unui singur bloc, s-au cerut semnaturile celor de pe scara respectiva, si s-a adaugat o anexa la contract, in care presedintele declara ca Asociatia este de acord ca banii din chirie sa intre intr-un cont (altul decat contul Asociatiei) si sa fie folositi strict de catre locatarii scarii respective. Aceasta declaratie (decizie) insa nu a fost supusa aprobarii adunarii generale, iar cenzorul mi-a spus ca acest contract este facut gresit si ca era posibil doar daca scara respectiva era constituita ca asociatie de proprietari. Pot cere interventia Politiei economice sau a departamentului de fraude?
Răspuns la discuția Reparatii acoperis bloc
Culmea haosului - Romania

Am solicitat Primariei sa faca un control financiar contabil asociatiei de proprietari, pt ca am constatat niste nereguli: s-a incheiat un contract de inchiriere a terasei scarii cu Vodafone, dar administratorul asociatiei nu stie nimic. L-a incheiat numai presedintele. In plus, refuza sa-mi arate acte ce dovedesc salariile conducerii asociatiei, iar in statutul asociatiei au scris ca salarizarea se face minim la nivelul salarului mediu pe economie... :O pentru 4 ore pe saptamana, in care nu faci decat sa incasezi banii pt apa si gunoi, iar pt proprietarii din blocuri nu faci nimic??? Pai atunci sa te plateasca Apa si Gunoiul, domnule. Normal ca au luat foc cu totii: primaria ca de ce le dau de lucru, asociatia ca de ce i-am dat in gat... Si ghici? M-au amenintat ca vor tine adunare generala si vor cere proprietarilor sa ma excluda din asociatie... Asa ceva n-am mai auzit pana acuma... Pe baza carei legi? Cu ce drept 400 de proprietari dezinformati pot exclude pe unul care nu accepta sa i se incalce niste drepturi si sa i se ia niste bani pe nedrept? Ce parere aveti?
Minunea minunilor....... traim intr-o tara unde incompetenta este la putere.

Exemplu: ma duc la Primarie sa las o cerere prin care cer sanctionarea conducerii Asociatiei de Prop. pt neindeplinirea atributiilor, conform legii. Aflu pe acolo ca exista un program guvernamental pt anveloparea blocurilor, si ca asociatia asta ar avea personalitate juridica. Cer dovada, mi se da o hotarare judecatoreasca. Ma duc la Judecatorie, cer dosarul pt studiu... Inlemnesc. Sunt prea multe copii de facut ca vi l-as pune online sa va cruciti. In anul 2009 Primaria Cisnadie inainteaza catre Judecatorie cerea prin care Asociatia cu pricina solicita acordarea personalitatii juridice. Si i se acorda... Fostul presedinte al asociatiei, ales prin AG si indepartat cu pumnul de actualul presedinte, imi arata o nota primita de el din partea primariei Cisnadiei, in care i se spune ca in 2001 asociatia avea deja personalitate juridica. Pai cum, poti obtine de 2 ori personalitate juridica? La ce-ti trebuie? Ce judecatori avem in tara asta, fratilor? Ma mai uit eu prin dosar, vad un proces verbal dupa o asa zisa adunare generala, in care s-a consimtit transformarea asociatiei de locatari in asociatie de proprietari. Culmea culmilor: acest proces verbal este parafat cu stampila asociatiei de PROPRIETARI. Ma uit ce contine: cica 17 proprietari, dintre care 4 sunt de pe scara presedintelui (una e sotia lui) hotarasc ei , ca "REPREZENTANTI" in numele a cca 400 si ceva de apartamente. Sunt enumerate acolo blocurile pe care cica le-ar reprezenta. Culmea: cei prezenti la cacialmaua aia de AG, nu fac parte din unele blocuri "reprezentate". Mai mult, nu exista vreo imputernire notariala pentru reprezentarea celor care "au lipsit" de la AG. Mai mult: nimeni nu a stiut de vreo AG - m-am interesat eu intre vecini. Si mai nasol: s-a facut DUPA ACEEA un acord de asociere in care au fost "prostiti" sa semneze cca 400 si ceva de proprietari sub pretext ca "sunt niste formalitati pt primarie, ca sa ne izoleze blocurile". Si mai rau: am comparat semnaturile acelorasi proprietari de pe acte diferite si... nu seamana.
Si... pe tabele de semnaturi, in dreptul meu, este spatiu gol.... porcotania de presedinte stia ca daca vine la mine sa semnez, ma informez sa vad despre ce este vorba, inainte de a semna. Si de-asta m-a evitat.. Pe ceilalti 400 si ceva i-a prostit.

Ce ziceti? Mizeriile astea s-au petrecut in mai, anul asta. Eu am aflat numai acuma de ele. Se mai poate interveni in instanta pt anularea actelor si desfiintarea asociatiei? M-am interesat la primaria Sibiu si conform legii 230 asociatia se face pe condominiu, adica CLADIRE, nu pe CLADIRI, pt ca CLADIRILE nu au intre ele parti comune. Un bloc insa are parti comune.
Scrisoarea adresata Primarului Cisnadiei:
[ link extern ]
Azi am avut din nou infatisare la proces cu presedintele de asociatie. De data asta a spus ca nu mai e de acord sa plateasca pt ca "l-am facut de ras in presa". Pai asta ai cautat, asta ai gasit, domnule.... Pe mine ma distreaza motivele lui: "nu mai platesc pt ca..." Pai cata vreme exista expertiza judiciara platesti, ori ca vrei, ori ca nu vrei...

Suntem din Cisnadie, si avem o asociatie in care bate vantul din punct de vedere al legislatiei. Ultima incercare am facut-o cu o petitie la Primarie, unde am semnalat mai multe nereguli, dar biroul lor de consiliere vis a vis de Asoc. de Prop. e la inceput, nu au experienta.

Deocamdata instanta a obligat Asociatia sa faca calculele pe cote parte indivize si a cerut expertului sa treaca in raportul de expertiza si asta.
Da, asa este - este o asociatie de vreo 17 blocuri (desi legea 230 vorbeste de asociatie pe cladire, nu pe cladiri), iar curentul electric il platesc locatarii catre unii sefi de scari (termen care de altfel nu exista in lege), si nu li se da chitanta. Este jalnic ce se intampla. Am vorbit la Protectia consumatorului, care m-a trimis la Primarie, care Primarie cica nu are personal specializat pt asociatii de proprietari, si sa merg la Prefectura... E teroare... tre sa ai nervi si rabdare de fier. Si daca incepi sa-i pureci, te iau de gat in plina strada, cum am patit-o eu cu presedintele de asociatie. Astept niste raspunsuri acuma de la Primarie si daca nu-mi convin, ramane sa apelez la o televiziune locala, poate asa se mai sperie incompetentii.
Electricitatea nu o incaseaza asociatia, ci "seful scarii" - aici la noi. Noi ii dam banii si el... nu ne da chitanta. Asa functioneaza asociatia asta de proprietari.

Am solicitat primariei un control la sange al asociatiei, si avocatului meu sa ceara instantei sa oblige asociatia sa imparta cheltuielile cu reparatia terasei pe fiecare proprietar in cauza. Doar ca toata tarasenia asta dureaza... si m-am cam saturat sa astept. A trecut deja 1 an de cand ma judec cu ei...