avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum schimbam presedintele comisiei de cenzori si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum schimbam presedintele comisiei de cenzori si administratorul?

Buna ziua,
Blocul in care stau se confrunta cu diverse probleme si as vrea sa fac ceva in privinta aceasta pentru ca nu prea are cine.
Sa incep cu inceputul:
Administratorul sta in aceasta functie de 16 ani.
AP s-a infiintat abia acum 2 ani. Nu stiu cum si in ce fel s-au facut alegerile pentru comisi de cenzori, presedinte si din nou administrator pentru ca la mine la et.8 nu au ajuns informatiile.
Problema este ca de 16 ani de zile administratorul ,sotia lui ,presedintele comisiei de cenzorisi presedintele ales de ei si-a facut de cap pe banii nostri.
Nu multi vecini comenteaza lucrul acesta sa auda si ei de frica sau eu stiu de ce...
Cert este ca am cateva intrebari si tare as vrea sa primesc si raspunsuri la ele sau macar sfaturi.
1. Daca din comisia de cenzori faceau parte 2 cenzori si un presedinte al comisiei si acestia 2 isi dau demisia presedintele comisiei mai este presedinte?
2. Cum pot cere sa se verifice toate actele AP si cui ma adresez (pentru ca exista multe nereguli in ele ,dar a fost un caz in care a II-a cand a venit un expert contabil la verificat nu a mai gasit "nimic") ?
3. Cum putem inlocui administratorul?
4. Noul admistrator (daca se va alege altul ) trebuie sa fie deja scolit sau se poate angaja unul din afara AP?
Va multumesc din suflet.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:45, 15 Noiembrie 2009
Intr-o asociatie de proprietari se aleg:
- comitetul executiv si presedintele
- comisia de cenzori

si se angajeaza:
- administratorul care poate locui in bloc, care poate locui in alta parte sau poate fi o firma de administrare. Administratorul trebuie sa aiba atestat, dar poate fi angajat si fara atestat, daca are experienta, urmand a-si lua atestatul pe parcurs.
- personalul ingrijitor
- eventual cenzor din afara asociatiei, daca in asociatie nu exista doritori sa se ocupe de cenzorat.

1. Pai al cui presedinte sa mai fie? E cenzor, dar nu are importanta cum se numeste, ci ce anume face, bine sau rau....sau deloc.
2. Incercati sa faceti o reclamatie la primarie, biroul care se ocupa cu relatia cu asociatiile de proprietari si in cele din urma puteti angaja in nume propriu un expert contabil pe care il platiti personal si in functie de ce gaseste prin acte puteti da in judecata asociatia de proprietari, reprezentata de presedinte sau/si pe cenzor.
3. Demis si angajat altul.
orice schimbare doriti sa faceti trebuie facuta prin votul a jumatate + 1 din membri asociatiei.Daca aveti aceasta sustinere,nu aveti nici un fel de problema sa-i schimbati toata conducerea.Ca administrator puteti aduce o persoana "scolita" si din afara asociatiei.In ceea ce priveste controlul, se pare ca asociatiile nu pot fi controlate de nimeni...:rolleyes:, insa puteti cere biroului primariei care se ocupa cu asociatiile de proprietari, sa faca un astfel de control.Cel mai sigur este sa va intelegeti cativa din membri asociatiei si sa faceti dv. acest control, deoarece legea spune ca orice membru al asociatiei are dreptul sa vada si sa verifice bunul mers sau nu, al administrarii asociatiei.
Va multumesc pentru raspunsuri si sfaturi.
Problema cea mare este ca adimistratorul cu sotia si presedintele acesta al comisiei de cenzori taie si spanzura cum vor ei.
Am uitat sa va mai intreb ceva:
Este normal ca sotia presedintelui comisiei de cenzori sa fie contabila AP?
Inca o data multumesc.
Nu e normal, fiind conflict de interese.
cristina-ionescu a scris:

1. Daca din comisia de cenzori faceau parte 2 cenzori si un presedinte al comisiei si acestia 2 isi dau demisia presedintele comisiei mai este presedinte?
2. Cum pot cere sa se verifice toate actele AP si cui ma adresez (pentru ca exista multe nereguli in ele ,dar a fost un caz in care a II-a cand a venit un expert contabil la verificat nu a mai gasit "nimic") ?
3. Cum putem inlocui administratorul?
4. Noul admistrator (daca se va alege altul ) trebuie sa fie deja scolit sau se poate angaja unul din afara AP?

1. Comisia de cenzori poate functiona si cu un singur cenzor.
2. Puteti solicita punctual orice document al asociatiei sa-l studiati adresandu-va presedintelui asociatiei.
3. Administratorul poate fi eliberat din functie de cei care l-au angajat: comitetul executiv condus de presedinte.
4. Un nou administrator trebuie angajat de comitetul executiv condus de presedinte si nu ales. Poate fi din asociatie sau din afara si trebuie sa aiba atestat. Legea permite ca membrii comitetului executiv sa preia temporar atributiunile administratorului. In aceasta situatie nu este necesar sa aiba atestat de administrator.
In legislatie se prevade ca rudele pana la gradul 4 nu pot ocupa functii in comitet si comisia de cenzori. Dar nu si functii ca administrator, casier, contabil, etc.
Art 12 din norme
i) nu pot ocupa funcţii în comitetul executiv şi în comisia de cenzori membri având grade de rudenie, până la gradul al 4-lea inclusiv.

Alte discuții în legătură

Adunare generala odishor odishor Buna ziua Presedinta asociatiei noastre de proprietari care numara 14 blocuri, organizeaza adunarea generala a asociatiei cu fiecare bloc in parte, motivand ... (vezi toată discuția)
Ajutor pentru un presedinte incepator de asociatie ciucuadrian ciucuadrian Buna seara! Va rog frumos sa-mi indrumati si mie [b]inceputul[/b] carierei de presedinte. De unde sa incep, pentru ca nu prea stiu! Orice sfat care este bun ... (vezi toată discuția)
Penalizare curatenie bloc DANIELAmull DANIELAmull Revin cu alte 2 intrebari, sper ca ultimile: la asoc mea s-a pus o taxa pe neprezentarea la curatenia din jurul blocului de 30 lei/ familie. De fiecare data ... (vezi toată discuția)