avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalizare curatenie bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalizare curatenie bloc

Revin cu alte 2 intrebari, sper ca ultimile: la asoc mea s-a pus o taxa pe neprezentarea la curatenia din jurul blocului de 30 lei/ familie. De fiecare data curatenia se face intr-o zi lucratoare, intre orele 16- 17. L-am rugat pe administrator sa fixeze o zi de weekend, sau alt interval orar, intrucat eu lucrez nu pot ajunge la aceasta curatenie si nu am chef sa platesc de fiecare data taxa. Nu s-a schimbat nimic. As putea face ceva in privinta asta?
A doua intrebare: cheltuielile cu salariile administratorului si femeii de serviciu se calculeaza pe nr de persoane, cheltuielile cu renovarile si reparatiile pe scara blocului (montare de interfon, zugravit) se impart la nr de familii. Eu platesc pentru 3 persoane (eu + 2 caini) femeia de serviciu, administratorul, salubritatea si curentul pe casa scarii. La montatul interfonului am platit suma egala cu restul familiilor de pe scara, iar la zugravit am platit 20 lei/ luna, celelalte familii au platit cate 30 lei. Eu am o garsoniera de 15 mp (fosta uscatorie), in restul blocului sunt ap de 3 si 4 camere. Pana sa descopar acest forum nu am stiut de cota parte indiviza si nu mi-am pus problema ca asociatia nu ar fi corecta fata de mine (desi as fi avut motive: cand era vorba sa se mansardeze blocul si-au dat seama ca mi se cuvine o f. mica parte in comparatie cu ei). In concluzie va pun aceeasi intrebare: ce as putea face, in caz ca rationamentul meu e corect si aceste plati ar fi trebuit sa se faca in fct de cota parte ind.?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:59, 27 August 2010
Inteleg ca autorul necazurilor dv. este administratorul. Dar comitet executiv, presedinte de asociatie aveti? Ar trebui sa aveti si sa-i adresati o cerere scrisa in doua exemplare (cel ramas la dv. sa fie semnat, stampilat de presedinte si cu numar de inregistrare) in care sa ii prezentati felul in care administratorul trebuie sa imparta cheltuielile, conform legii 230/2007 si a HG 1588/2007.

Altfel, daca nu aveti intelegere la asociatie ati putea sa faceti sesizare la primarie la Biroul de relatii cu asociatiile de proprietari.
Ultima modificare: Marți, 24 August 2010
elga50, moderator
Multumesc pentru sfaturile date! Am fost aseara cu cererea la presedintele comisiei de cenzori, a fost de acord cu mine, dar stampila lui e la administrator si nu a fost niciodata in posesia lui. In plus, el nu stia de L 230 si HG 1588, de fapt nu stia de nici o lege, de ex administratorul l-a amenintat ca o sa il lase fara catel (are un pechinez) daca mai comenteaza (in sensul ca exista legi care ii permit sa interzica existenta cateilor in bloc), nici acum nu are siguranta ca administratorul nu are putere in aceasta problema.
Presedintele asociatiei este un om cu inteligenta la limita retardului si nu m-as mira sa nu aiba nici el nici o stampila sau sa nu vrea sa inregistreze cererea. Raspunsul la cererea mea banuiesc ca va fi formulat, in caz ca se vor deranja sa imi raspunda, tot de administrator. Cu alte cuvinte, administratorul face legea.
O sa incerc sa conving cenzorul sa isi recupereze stampila, mi-e teama ca daca ii cer direct administratorului o sa spuna ca nu e nici la el, cenzorul nu are nici o dovada ca stampila lui e la adm.
In situatia asta, sunt in pericol sa depasesc cele 10 zile in care se poate depune contestatia la cheltuieli. M-am gandit sa aduc martori la discutiile cu ei, sa le explic celor de pe coloana cu apartamente de 3 camere ca de ani de zile ei platesc mai mult decat era legal, sunt sigura ca nu stie nimeni de legi. Sunt foarte pesimista pt ca sunt oameni simpli care au incredere in administrator, altora le e frica de el (e colonel in rezerva si multi dintre locatari au lucrat tot in armata, sunt obisnuiti sa il asculte). La ultima AG ne-a spus ca nu a pus banii de zugravit la banca pt ca a fost si s-a interesat si dobanda data de "banca" nu acoperea comisioanele, am fi luat inapoi de la banca mai putini bani decat am depus. Nu au fost comentarii sau intrebari.
Credeti ca daca problema nu se rezolva pe cale amiabila, in justitie am sanse sa castig?
Primul pas ar fi să convocaţi o Adunare generală extraordinară a asociaţiei de proprietari conform HG 1588-2007 art.14.citez:"(3) Pentru situaţii speciale sau de maximă urgenţă, adunările generale extraordinare ale asociaţiei de proprietari pot fi convocate oricând de comitetul executiv sau de cel puţin 20% din numărul proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari.",dacă nici aici nu aveţi şanse de reuşită,pasul 2 la primarie ,la Biroul de relatii cu asociatiile de proprietari,pasul 3 în justiţie.
Cand a fost ales o presedinte, banuiesc ca locatarii aveau cunostinta despre gradul sau de inteligenta asa ca este vina tuturor, dar aceasta este o alta discutie.
Dumneavoastra mergeti nu la cenzor, ci la Presedinte, indiferent cat de prost sau de destept este. El este cel care va reprezinta. Administratorul este un angajat si atat. Asa cum va spunea doamna Elga, pe langa presedinte mai sunt si membrii din comitetul executiv.
Faceti sesizare si la primarie sau convocati adunare generala extraordinara.
Exista vreo posibilitate ca asociatia, sa aiba contracte cu femeia de serviciu, administratorul, oamenii care au zugravit casa scarii sau cu cei care cosesc iarba din fata blocului, astfel incat sa se stipuleze ca sunt platiti pe persoane femeia de serviciu si pe nr de apartamente restul, iar aceste contracte sa fie mai tari decat L230?

Alte discuții în legătură

Se plateste liftul chiar daca apartamentul nu este locuit? daniela florina daniela florina Buna ziua Ma intereseaza cum se imparte plata pentru service-ul liftului, adica daca factura de intretinere a liftului de imparte la toti proprietarii ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor de reparatii yoko49 yoko49 In blocul in care locuiesc s-a prins in buget printre altele si zugravirea scarilor.Pe fiecare scara sunt 17 ap cu 3 camere si 19 ap cu 2 camere. Proprietarii ... (vezi toată discuția)
Curatenie scara blocului mesimfora mesimfora Revin la aceeasi discutie. Rog pe cineva care stie exact cum stau lucrurile aici. Am citit raspunsurile, stiu despre cota parte indiviza. Dar vreau un ... (vezi toată discuția)