Sunt obligat, conform unei decizii civile, la plata unei pensii de intretinere. Textul deciziei suna asa: "obliga paratul-reclamant la plata in favoarea copilului sau minor a unei pensii lunare de intretinere in cuantum de XXX lei". Nu exista nicio intelegere intre parti cu privire la termenul de plata. Exisat vreo lege care sa specifice termenul limita pentru plata pensiei? Va multumesc.
Dna Gradinaru, va multumesc pentru timpul acordat problemei mele, dar nu inteleg cum pretentia mea ca fiica mea sa fie ingrijita bine si ca sa mi se respecte drepturile de parinte ar face rau copilului meu. Faptul ca mama ei n-o duce la scoala cu complicitatea scolii mi se pare ca e impotriva legii si a oricarei logici.
Exact asta intentionez sa fac, sa ma concentrez pe copil. In conditiile in care fiica mea nu frecventeaza cursurile din indolenta mamei si cu binecuvintarea scolii a nu rectiona in niciun fel nu e o optiune.
Problema pe care v-am prezentat-o inainte persista. Fiica mea continua sa lipseasca de la scoala, absentele ei continua sa nu apara in catalog iar invatatoarea neaga pur si simplu ca aceste absente ar exista si raspunde la intrebarile mele cu "hai dom'le, de ce vreti sa faceti probleme?". Directiunea scolii si Inspectoratul Scolar continua sa-mi dea acelasi raspuns "pentru orice problema aderasati-va invatatoarei".
La inscrierea la scoala am intrebat-o pe mama fiicei mele daca are nevoie de acordul meu. Nu, nu avea, pentru scoala respectiva era ok si fara, desi stiu ca legea cere acordul ambilor parinti.
Ce pot face in aceste conditii? Sa reclam scoala la Ministerul Invatamintului? La Politie? S-o dau in judecata?
Multumesc pentru sugestii. Sint de acord ca aceasta modalitate nu este cea mai buna, dar nu stiu cum sa fac altfel. La primul proces am fost reprezentat de un avocat care mi-a fost recomandat si prestatia lui a fost mediocra, desi tariful nu; la al doilea de unul pe care l-am ales singur, si care nu s-a implicat deloc, nu-mi raspundea la emailuri si telefon si nu ma suna inapoi etc.
Nu ma deranjeaza cuantumul pensiei, ci modul de plata. Am tinut neaparat sa pot plati in natura macar o parte din pensie dar am inteles ca acest lucru nu se intimpla. Cunoaste cineva vreun caz in care o instanta a stabilit plata pensiei in natura?
Am cerut de la bun inceput plata in natura a pensiei de intretinere. Asa spune si legea, ca pentru implicarea tatalui in cresterea copilului, plata pensiei sa fie facuta in natura, nu? Instanta a hotarit insa ca "se impune ca plata obligatiei de intretinere sa se faca in bani pentru o mai usoara gestionare a nevoilor copilului". Asa se face ca, daca inainte mergeam cu fiica mea sa-i cumparam haine, incaltaminte, jucarii etc si mergeam impreuna in vacante, acum mi-a fost luat acest lucru. Interesul superior al copilului presupune, probabil, ca tatal sa dea un sfert din salariu mamei, care sa dispuna de bani dupa placul ei si la atita sa se rezume implicatia lui in cresterea copilului sau.
In alta ordine de idei, mentionez ca locuiesc in Bucuresti si caut un avocat din Bucuresti.
Am facut acest lucru. Am sesizat Politia si Protectia Copilului.
Din ce am inteles pina acum, desi mama fiicei mele si cu mine avem custodie comuna, singurul meu drept este sa platesc pensia de intretinere. Mi-e greu sa accept lucrul acesta, de aceea caut un avocat care sa ma lamureasca, sa ma indrume in relatiile cu autoritatile etc.
S-a dat o sentinta definitiva in procesul de apel. In procesul de fond cerusem stabilirea domiciliului copilului la mine si plata pensiei de intretinere in natura, ambele refuzate de instanta. La apel am cerut acelasi lucru, in timp ce mama fiicei mele a cerut majorarea pensiei de intretinere, lucru pe care l-a si obtinut, pensia fiind dublata, lucru care a permis mamei copilului sa renunte la serviciu si sa traiasca din aceasta pensie.
Problemele pe care le intimpin acum sint legate de alienarea parentala si de nerespectarea programului de vizita stabilit. De cite ori nu ma port "cum trebuie", mama fiicei mele ma pedepseste refuzind sa o mai lase pe fiica mea la mine, sub motivul ca ea nu ar vrea sa vina.