avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Activitate iu1ian

Activitate iu1ian

Nicoleta Cristina Romașcanu a scris:

Poate le dați vreo idee pe care nu o aveau ... Asta dacă nu cumva vă faceți dvs. griji degeaba. Pe baza informației de aici, habar n-am pe unde ar fi realitatea.



Intr-un fel, daca le vine ideea si intenteaza mostenitorii C1/C2 actiunea in reductiune ar fi ok, pentru ca s-ar transa chestiunea:
-fie invocam cu succes exceptia prescriptiei
-fie ei solicita reductiunea, iar vanzatoarea este solvabila sa ii despagubeasca, pentru ca tocmai a primit pretul de la mine.
gi-jane2 a scris:

Nu e treaba dvs cu reductiuni, mosteniri etc. Dvs cumparati un imobil si legatura dvs cu vanzatorul se termina aici.
Ce legatura e intre vanzator si alte rubedenii ale sale, e treaba lor.

Legatura mea cu vanzatorul nu se termina, imi datoreaza garantie de evictiune, in cazul in care se desfiinteaza donatia, si actul meu, ca urmarea e reductiunii in natura.

MihailZC a scris:

Nu exista un raport juridic intre dvs si C1 si C2. Chiar daca prescriptia nu ar fi implinita si acestia ar solicita reductiunea, tot nu s-ar putea indrepta impotriva dvs, ci, dupa cum ati spus, impotriva nepoatei.

Eu as fi tert dobanditor de la parat = beneficiarul liberalitatii excesive = vanzatoarea mea. Riscul de a se desfiinta donatia si ulterior actul meu subsecvent, cred ca imi justifica un interes legitim.

gi-jane2 a scris:

End of story

Faptul ca nu au solicitat nimic referitor la donatie, in cadrul procedurii succesorale notariale, este o prezumtie puternica , "end of story". Dar, e posibil, desi putin probabil, sa solicite pe calea actiunii in reductiune. Poate au facut acte de intrerupere a prescriptiei.
Constatarea prescriptiei reductiunii liberalitatilor excesive

D a donat un imobil nepoatei de fiu-N, cu 10 ani inainte de deces. Defunctul D a avut doi copii, C1 si C2, care au dezbatut succesiunea pe cale notariala, la 4 ani de la deces, fara a mentiona nimic despre donatie.

In vederea cumpararii imobilului, am efectuat cautari in portalul instantelor de judecata, dupa numele N/C1/C2, fara a obtine rezultate referitoare la o actiune in reductiunea liberalitatilor excesive.

Nici in cadrul procedurii succesorale notariale, nu au solicitat reductiunea.

Premisele sunt ok, dar cred ca nu sunt suficiente. Ideal ar fi ca mostenitorii rezervatari C1/C2 sa declare oficial ca nu au solicitat reductiunea liberalitatilor excesive, dreptul la actiune fiind prescris. Donatia find inscrisa in Cartea Funciara, nu pot invoca ca nu au cunoscut existenta acesteia. Din anumite motive, aceasta varianta nu este aplicabila.

In acest context, probabilitatea unui actiuni in reductiune fiind redusa, ar trebui sa cumpar. In baza garantiei de evictiune, vanzatoarea - nepoata de fiu-N ar trebui sa despagubeasca mostenitorii care ar solicita reductiunea.

Totusi, pentru a evita o situatie “sabia lui Damocles”, dupa cumparare, as putea intenta o actiune impotriva mostenitorilor, pentru constatarea prescriptiei reductiunii liberalitatilor excesive?

Vanzatoare N, care tocmai a primit pretul, este solvabila, in cazul in care sunt necesare despagubiri.

Situatia ar fi putin atipica. In mod normal, calitatea de parat în cadrul actiunii în reductiunea liberalitătilor excesive, apartine beneficiarului liberalitatii excesive.

Intrebarea esentiala este daca eu, in calitate de tert dobanditor de la beneficiarul unei liberalitati posibil excesive ( nepoata N), pot justifica un interes legitim pentru a constata prescriptia actiunii in reductiune, sau mi se va respinge ca inadmisibila?

Va multumesc!


Totusi, pentru art. 36, alin. (1) – (3) si art. 27 alin. (21) din Legea 18 modificata, nu se aplica termenele de decadere speciale, prevazute la alte articole.
Desi este un reminder util ca actiunea in revendicare este imprescriptibila, Legea 18 reglementeaza termene de decadere, nu de prescriptie.

Nu exista un termen de decadere general, ci avem o reglementare la nivel de articol. Astfel, se prefigureaza ca aceste termene sunt de stricta interpretare, iar acolo unde nu le avem, se pot emite cereri in continuare.

Aceasta interpretare este expres confirmata, pentru articolele amintite mai sus, de Autoritatea Nationala de Restituire a Proprietatilor, dupa cum urmeaza:


[ link extern ]
5. Se pot emite titluri de proprietate şi ordine de prefect pentru punerea în posesie asupra terenului aferent casei de locuit şi anexelor gospodăreşti?
Cu privire la emiterea titlurilor de proprietate şi a ordinelor prefectului pentru terenurile care intră sub incidenţa dispoziţiilor art. 23 şi art. 36, alin. (1) – (3) din Legea nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit noilor acte normative în domeniul legislaţiei fondului funciar, opinăm faptul că, în cazul în care obiectul ordinelor Prefectului îl constituie terenul aferent casei de locuit şi anexelor gospădăreşti, deci teren care nu este agricol, atunci activitatea de emitere a acestor documente nu este suspendată.


[ link extern ]
...conform opiniei Agenției Naționale pentru Restituirea Proprietatilor (A.N.R.P.) exprimată prin Adresa nr. 3627/SPCI/08.04.2015, în zonele necooperativizate nu se aplică termenul de decădere de legislația specială în materia fondului funciar în ce privește aplicarea art. 27 alin. (21) din Legea nr.l8/1991.
Un rezumat al acestor termene de decadere gasim la [ link extern ] .

O prima intrebare ar fi: care este termenul de decadere pentru cazul prevazut de Art. 27, (2 indice 1) din Legea 18/1991 “Proprietarii sau moștenitorii acestora care nu s-au înscris în cooperativa agricolă de producție, nu au predat sau nu li s-au preluat la stat terenurile prin acte translative de proprietate vor putea cere prefectului, prin comisiile de fond funciar, titluri de proprietate conform prezentei legi. Acestor categorii de proprietari și moștenitori le sunt aplicabile numai prevederile art. 64. “


In ghidul exhaustiv de la [ link extern ]
punctul 7, pag. 6, rezulta ca pentru diferite situatii prevazute de Legile propriietatii sunt termene diferite. Ce se intampla daca nu se prevede un termen expres? Se aplica un termen general sau exista termen de decadere si se pot face inca cereri?

Sa luam urmatorul exemplu:

Art. 36 din Legea 18/1991
(1) ….
(2) ...
(3) Terenurile atribuite în folosință pe durata existenței construcțiilor dobânditorilor acestora, ca efect al preluării terenurilor aferente construcțiilor, în condițiile dispozițiilor art. 30 din Legea nr. 58/1974 cu privire la sistematizarea teritoriului și localităților urbane și rurale, trec în proprietatea actualilor titulari ai dreptului de folosință a terenului, proprietari ai locuințelor.
(4) Dispozițiile art. 23 rămân aplicabile.
(5) Terenurile fără construcții, neafectate de lucrări de investiții aprobate, potrivit legii, din intravilanul localităților, aflate în administrarea consiliilor locale, considerate proprietate de stat prin aplicarea dispozițiilor Decretului nr. 712/1966 și a altor acte normative speciale, se restituie foștilor proprietari sau moștenitorilor acestora, după caz, la cerere.
(5 indice 1) Cererile de restituire prevăzute la alin. (5), împreună cu copiile de pe actele de proprietate, se depun la primăria localității sau, după caz, la primăriile localităților în raza cărora se află situat terenul, personal sau prin poștă, cu confirmare de primire, până la data de 1 noiembrie 2001, sub sancțiunea decăderii din termen.
(6) Atribuirea în proprietate a terenurilor prevăzute de alin. (2) - (5) se va face, prin ordinul prefectului, la propunerea primăriilor, făcută pe baza verificării situației juridice a terenurilor.


Pentru alin.5 avem situatie speciala la alin. 5 indice 1, care prevede termenul de decadere 1 noiembrie 2001. Per a contrario, pentru pentru alin (3), nu avem termen de decadere, se pot face cereri in continuare, pentru emitere ordin al prefectului?

Multumesc!
Răspuns la discuția Emitere titlu de proprietate
Nu am cumparat... intentionez sa cumpar. Ultimele 2 acte notariale au cadastru.

Apropo, este super softul contextual a lui avocatnet. Mi-a sugerat articolul www.avocatnet.ro/forum/discu... .

Situatia este putin diferita ( nu au existat cereri in baza unei adeverinte sau proces verbal de punere in posesie, care sa conditioneze validitatea actului de emiterea unui titlu ).
Răspuns la discuția Emitere titlu de proprietate
Va multumesc pentru raspuns. Poate ar fi trebuit sa detalizez fraza "Pana in prezent, casa s-a vandut de cateva ori. " , in sensul ca s-a vandut prin contracte de vanzare-cumparare autentificate.