avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termene de decadere legile proprietatii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termene de decadere legile proprietatii

Un rezumat al acestor termene de decadere gasim la [ link extern ] .

O prima intrebare ar fi: care este termenul de decadere pentru cazul prevazut de Art. 27, (2 indice 1) din Legea 18/1991 “Proprietarii sau moștenitorii acestora care nu s-au înscris în cooperativa agricolă de producție, nu au predat sau nu li s-au preluat la stat terenurile prin acte translative de proprietate vor putea cere prefectului, prin comisiile de fond funciar, titluri de proprietate conform prezentei legi. Acestor categorii de proprietari și moștenitori le sunt aplicabile numai prevederile art. 64. “


In ghidul exhaustiv de la [ link extern ]
punctul 7, pag. 6, rezulta ca pentru diferite situatii prevazute de Legile propriietatii sunt termene diferite. Ce se intampla daca nu se prevede un termen expres? Se aplica un termen general sau exista termen de decadere si se pot face inca cereri?

Sa luam urmatorul exemplu:

Art. 36 din Legea 18/1991
(1) ….
(2) ...
(3) Terenurile atribuite în folosință pe durata existenței construcțiilor dobânditorilor acestora, ca efect al preluării terenurilor aferente construcțiilor, în condițiile dispozițiilor art. 30 din Legea nr. 58/1974 cu privire la sistematizarea teritoriului și localităților urbane și rurale, trec în proprietatea actualilor titulari ai dreptului de folosință a terenului, proprietari ai locuințelor.
(4) Dispozițiile art. 23 rămân aplicabile.
(5) Terenurile fără construcții, neafectate de lucrări de investiții aprobate, potrivit legii, din intravilanul localităților, aflate în administrarea consiliilor locale, considerate proprietate de stat prin aplicarea dispozițiilor Decretului nr. 712/1966 și a altor acte normative speciale, se restituie foștilor proprietari sau moștenitorilor acestora, după caz, la cerere.
(5 indice 1) Cererile de restituire prevăzute la alin. (5), împreună cu copiile de pe actele de proprietate, se depun la primăria localității sau, după caz, la primăriile localităților în raza cărora se află situat terenul, personal sau prin poștă, cu confirmare de primire, până la data de 1 noiembrie 2001, sub sancțiunea decăderii din termen.
(6) Atribuirea în proprietate a terenurilor prevăzute de alin. (2) - (5) se va face, prin ordinul prefectului, la propunerea primăriilor, făcută pe baza verificării situației juridice a terenurilor.


Pentru alin.5 avem situatie speciala la alin. 5 indice 1, care prevede termenul de decadere 1 noiembrie 2001. Per a contrario, pentru pentru alin (3), nu avem termen de decadere, se pot face cereri in continuare, pentru emitere ordin al prefectului?

Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Februarie 2020
iu1ian, utilizator
Cel mai recent răspuns: iu1ian , utilizator 12:12, 4 Martie 2020
Dreptul la proprietate este imprescriptibil. În cauză, puteți să vă adresați instanței de judecată pentru a vă intra în drepturi.
Desi este un reminder util ca actiunea in revendicare este imprescriptibila, Legea 18 reglementeaza termene de decadere, nu de prescriptie.

Nu exista un termen de decadere general, ci avem o reglementare la nivel de articol. Astfel, se prefigureaza ca aceste termene sunt de stricta interpretare, iar acolo unde nu le avem, se pot emite cereri in continuare.

Aceasta interpretare este expres confirmata, pentru articolele amintite mai sus, de Autoritatea Nationala de Restituire a Proprietatilor, dupa cum urmeaza:


[ link extern ]
5. Se pot emite titluri de proprietate şi ordine de prefect pentru punerea în posesie asupra terenului aferent casei de locuit şi anexelor gospodăreşti?
Cu privire la emiterea titlurilor de proprietate şi a ordinelor prefectului pentru terenurile care intră sub incidenţa dispoziţiilor art. 23 şi art. 36, alin. (1) – (3) din Legea nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit noilor acte normative în domeniul legislaţiei fondului funciar, opinăm faptul că, în cazul în care obiectul ordinelor Prefectului îl constituie terenul aferent casei de locuit şi anexelor gospădăreşti, deci teren care nu este agricol, atunci activitatea de emitere a acestor documente nu este suspendată.


[ link extern ]
...conform opiniei Agenției Naționale pentru Restituirea Proprietatilor (A.N.R.P.) exprimată prin Adresa nr. 3627/SPCI/08.04.2015, în zonele necooperativizate nu se aplică termenul de decădere de legislația specială în materia fondului funciar în ce privește aplicarea art. 27 alin. (21) din Legea nr.l8/1991.
Ultima modificare: Marți, 3 Martie 2020
iu1ian, utilizator
Termenele de decădere sunt cele prevăzute în legile speciale pe care le citați. Nu puteți să vă cereți drepturile în baza acestora, fiindcă sunteți ”decăzut”, dar puteți invoca prevederile Codului civil, raportat la prevederile Constituției României. Adresați-vă unui avocat!
Totusi, pentru art. 36, alin. (1) – (3) si art. 27 alin. (21) din Legea 18 modificata, nu se aplica termenele de decadere speciale, prevazute la alte articole.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate roxanar roxanar Am inteles ca reconstituirea dreptului de proprietate privata privind un teren intravilan (in oras) se poate cere oricand, fiind imprescriptibila. Mi-a zis ... (vezi toată discuția)
Constuituire dr de propr - legile din 1947 dumitru2000 dumitru2000 - inainte de 1989 X a vandut lui o casa cu teren. Probabil sub imperiul legilor din '74 terenul a trecut , in parte in proprietatea statului ( sau a mun ... (vezi toată discuția)
Ordinul prefectului pt. curte si gradina anipopa anipopa Buna ziua.In anul 1977 parintii mei au cumparat o casa.Conform unei Legi din acea perioada, terenul aferent casei si gradina intrau automat in proprietatea ... (vezi toată discuția)