avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ordinul Prefectului pt. curte si gradina
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ordinul Prefectului pt. curte si gradina

Buna ziua.In anul 1977 parintii mei au cumparat o casa.Conform unei Legi din acea perioada, terenul aferent casei si gradina intrau automat in proprietatea statului.In anul 2000 parintii au obtinut Ordinul Prefectului pentru terenul de 100 mp de sub casa.Va rog sa-mi spuneti daca parintii pot obtine Ordinul Prefectului si pentru restul de 500 mp de teren (curte si gradina), sau cum se poate intabula acest teren. Care sunt pasii de urmat pentru a obtine acest teren? De ce nu li s-a atribuit si acest teren in anul 2000?Va multumesc.
Nu li s-a atribuit titlul de proprietate si pe terenul din curte fiindca statul roman este proprietarul acelui teren , nu parintii dvs care au cumparat doar constructia si terenul de sub constructie!B-)
Insa parintii dvs pot deschide actiune in instanta invocand uzucapiunea de 30 de ani intrucat au trecut peste 30 de ani de la achizitia casei!
SUCCES!=D>
Potrivit art.36 din Legea nr.18/1991:
(2)Terenurile proprietate de stat, situate în intravilanul localităţilor, atribuite, potrivit legii, în folosinţă veşnică sau în folosinţă pe durata existenţei construcţiei, în vederea - construirii de locuinţe proprietate personală sau cu ocazia cumpărării de la stat a unor asemenea locuinţe, trec, la cererea proprietarilor actuali ai locuinţelor, în proprietatea acestora, integral sau, după caz, proporţional cu cota deţinută din construcţie.
(3)Terenurile atribuite în folosinţă pe durata existenţei construcţiilor dobânditorilor acestora, ca efect al preluării terenurilor aferente construcţiilor, în condiţiile dispoziţiilor art. 30 din Legea nr. 58/1974 cu privire la sistematizarea teritoriului şi localităţilor urbane şi rurale, trec în proprietatea actualilor titulari ai dreptului de folosinţă a terenului, proprietari ai locuinţelor.
(la data 02-feb-2006 Art. 36, alin. (3) din capitolul III a se vedea jurisprudenta Decizia nr. 264 din 02-feb-2006 )
(4)Dispoziţiile art. 23 rămân aplicabile.
(5)Terenurile fără construcţii, neafectate de lucrări de investiţii aprobate, potrivit legii, din intravilanul localităţilor, aflate în administrarea consiliilor locale, considerate proprietate de stat prin aplicarea dispoziţiilor Decretului nr. 712/1966 şi a altor acte normative speciale, se restituie foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora, după caz, la cerere.
(51)Cererile de restituire prevăzute la alin. (5), împreună cu copiile de pe actele de proprietate, se depun la primăria localităţii sau, după caz, la primăriile localităţilor în raza cărora se află situat terenul, personal sau prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 1 noiembrie 2001, sub sancţiunea decăderii din termen.
(la data 19-oct-2001 Art. 36, alin. (5) din capitolul III completat de Art. 1 din Legea 545/2001 )
(6)Atribuirea în proprietate a terenurilor prevăzute de alin. (2)-(5) se va face, prin ordinul prefectului, la propunerea primăriilor, făcută pe baza verificării situaţiei juridice a terenurilor.


Parerea mea este ca ar fi posibil sa solicitati eliberarea ordinului Prefectului in conditiile in care va incadrati in dispozitiile textelor pe care le-am citat.
De ce nu a fost eliberat ordin pentru intreaga suprafata ?
Nu stiu .. si nu stiu inainte de toate daca ati solicitat eliberarea pentru intreaga suprafata de treren pe care ati avut-o in folosinta anexand totodata si toate documentele necesare avand in vedere ca se depune un dosar intreg .. relativ complex pentru asa ceva.
In masura in care ati solicitat acest lucru si nu s-a intamplat .. in principiu va puteti judeca cu comisiile si Prefectura solicitand in contradictoriu cu acestia obligarea la emiterea ordinului prefectului -repet in conditiile in care indepliniti conditiile prev. de disp. art.36 .. pe care l-am reprodus mai sus.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Septembrie 2009
Alin Paidiu, Avocat
...textul de mai sus e corect...insa proprietarilor constructiei li s-a atribuit in folosinta doar terenul aferent constructiei nu toata curtea si gradina care au ramas pe mai departe in propr statului roman fara a fi grevat de dr de fol...in consecinta pe l 18/1991 nu se puta da in propr decat supr detinuta in folosinta...
Nu stiu ... din textul postat nu rezulta daca au sau nu posesia restului de 500 m.p.
Pe de alta parte stiu ca in astfel de situatii .. chiar daca terenul trecea in proprietatea statului .... diferenta era atribuita in folosinta ...
Asta este motivul pentru care am conditionat aplicabilitatea acestui text de folosinta.
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.O sa incesc sa fiu mai explicita. Din spusele parintilor, cei de la care au cumparat parintii mei casa, au cumparat o parcela de teren de aprox.600 mp, prin anii 70 de la un proprietar pentru a-si construi casa.Parintii au contract de vanzare-cumparare din anul 1977 doar pentru casa amplasata pe imobilul Statului Roman, pt ca terenul nu se putea vinde. In contract scrie ca li se atribuie in folosinta pe durata existentei constructiei suprafata de 100 mp aferenta constructiei aflata deja in proprietatea Statului Roman. In 2000 au obtinut Ordinul Prefectului doar pt.100 mp.Nu stiu ce au cerut, ce acte au depus la dosar, presupun ca au depus doar copie dupa contract.In aceste conditii, daca facem o ridicare topo,mai putem cere si cei 500 mp. Mentionez ca ei au folosit si folosesc acest teren fara sa fie tulburati in posesie

Alte discuții în legătură

Ordinul prefectului pentru terenul inchiriat mariustigan mariustigan unchii mei au cumparat in 2009 o cladire si terenul aferent cladirii, avand pana atunci contract de inchiriere pentru cladire, teren aferent casei si gradina ... (vezi toată discuția)
Ordinul prefectului acordat pentru teren atribuit in folosinta oneroasa( contract de inchiriere) Minodora Sorian Minodora Sorian Buna ziua. Prin Decretul 58/1974 au fost preluati abuziv de catre Statul Roman, o suprafata de 800 mp, in urma instrainarii unei case cu terenul aferent. ... (vezi toată discuția)
Legea 18/91 problema urgenta, multumesc anticipat! andradamaria andradamaria buna ziua,situatia este de asemenea o relicva a legii 18/91 si anume: bunicului meu defunct i s-a atribuit in 1957 de catre Sfatul popular de atunci un teren ... (vezi toată discuția)