avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... constuituire dr de propr - legile din 1947
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

constuituire dr de propr - legile din 1947

- inainte de 1989 X a vandut lui o casa cu teren.

Probabil sub imperiul legilor din '74 terenul a trecut , in parte in proprietatea statului ( sau a mun bucuresti) , in proprietatea lui Y trecand doar constructia + terenul de sub constructie.

In momementul de fata Y ar trebui sa se adreseze Consiliului General al Mun Buc ptr. a i se constitui dreptul de proprietar si al terenului pe care doar l-a posedat.

Corect ?
Coect, numai ca termenul de depunere a cererii pentru a i se constitui dreptul de proprietate este depasit
sunteti sigur ? mi-ati putea indica actul normativ. Multumesc.

In ipoteza in care termenul este depasit, ce s ar mai putea face ptr. a i se constitui dr de proprietate asupra terenului; terenul cu pricina este chiar in spatele curtii persoanei in cauza.

Multumesc

Legea nr.18/1991 a fondului funciar prevedea un termen in care se depuneau aceste cereri la Primarie.

In lege se specifica ca "terenurile trec în proprietatea actualilor titulari ai dreptului de folosinţă a terenului, proprietari ai locuinţelor."

Deci, nu se conditioneaza trecerea in proprietate de indeplinirea nici unei proceduri, ci trec de drept.

De altfel, nu am vazut vreo procedura speciala ptr. acest caz.

Deci ar putea face chiar si acum o simpla cerere la CGMB sau primarul general ptr. a i se recunoaste dr. de proprietate asupra terenului?



Legea nr. 18/1991
art. 36 (3) Terenurile atribuite în folosinţă pe durata existenţei construcţiilor dobânditorilor acestora, ca efect al preluării terenurilor aferente construcţiilor, în condiţiile dispoziţiilor art. 30 din Legea nr. 58/1974 cu privire la sistematizarea teritoriului şi localităţilor urbane şi rurale, trec în proprietatea actualilor titulari ai dreptului de folosinţă a terenului, proprietari ai locuinţelor.

Atribuirea în proprietate a terenurilor prevăzute de alin. (2)-(5) al articolul 36 din Legea nr.18/1991 se va face, prin ordinul prefectului, la propunerea primăriilor, făcută pe baza verificării situaţiei juridice a terenurilor.

Cum credeti ca se facea asta? #-o .......... trebuia depusa mai intai o cerere la primarie care in urma verificarii, inainta prefecturii propunerea de a vi se atribui in proprietate terenul.
Ultima modificare: Duminică, 9 Martie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Termene de decadere legile proprietatii iu1ian iu1ian Un rezumat al acestor termene de decadere gasim la ... (vezi toată discuția)
Terenul pe care este contruit blocul dpaunit dpaunit Buna ziua! am vrea sa cumparam un apartament din 1994 construit de icral deci nu in regim privat. nelamurirea noastra este ca in precontract se stipuleaza ca ... (vezi toată discuția)