Eu spun ca va faceti griji degeaba. In primul rand, daca ratele la banca sunt platite..nu trebuie sa aveti nici cea mai mica problema. Daca sotia dvs. merge totusi la politie si face plangere penala impotriva dvs.... stati tot linistit. Daca veti da peste cei mai aprigi politisti si procurori veti primi cel mult o amenda administrativa (asta in situatia in care veti merge sa dati declaratia neinsotit de un avocat). Daca veti avea parte de o aparare calificata..... nu exista nici o infractiune in ceea ce ati facut dvs. Nu va lasati santajat de sotie, mai ales in privinta dreptului de vizitare minor, este in interesul copilului dvs. sa aveti legaturi personale cu el, in calitate de tata. Ceea ce face sotia dvs. in schimb, poate fi incadrat la infractiunea de santaj... si atunci pentru ea e mult mai rau, mult...mult. Va doresc succes si va spun inca o data sa stati linistit si luptati/va pentru copil, indiferent de consecinte.
Domnule, nu fiti suparat de raspunsul dat de colega mea. Incerca doar sa va dea mai multe informatii clare, pe o cale usoara si pe intelesul unei persoane nefamiliarizata cu termenii juridici.
Pentru situatia dvs. trebuie cel mai bine sa vorbiti cu cel de la care imprumutati banii. Daca este de acord sa garantati cu bunuri a caror situatie juridica este incerta... nu mai aveti probleme. Daca nu este de acord, toate variantele pe care noi am putea sa vi le dam ... se duc pe apa sambetei. In fond nu d/voastra sunteti cel care hotareste ci cel care va da banii. Situatia bunurilor dvs. poate genera multe, multe situatii juridice pe care ne/ar fi foarte greu sa vi le redam, oricat am vrea. Ar trebui sa discutam pe tot codul civil si nimeni nu ar avea rabdare. ... Oricum, pentru modalitatea in care definiti dvs. siguranta garantiei, va pot spune ca orice act ati incheia cu "omul cu banii", el nu va avea o siguranta deplina in recuperarea imprumutului. Asa ca, convingeti/l pe el sa dea pasarea din mana pe cea de pe gard...
Raspunsul la prima intrebare, respectiv daca puteti garanta cu bunurile succesorare, depinde de stadiul procesului privind dezbaterea succesiunii. 1. Nu puteti garanta cu bunurile succesorare si aceasta pentru ca dvs. aveti pe rol un proces privind dezbaterea succesiunii ceea ce inseamna ca nu aveti inca stabilita calitatea de mostenitor. Instanta va stabili calitatea dvs. de mostenitor sau faptul ca sunteti strain de succesiune prin neacceptarea in termenul de 6 luni sau se poate stabili ca sunteti renuntator (cine stie, poate ati uitat ce acte ati mai semnat pe la vreun notar dupa decesul autorului dvs. comun) 2. Daca instanta a pronuntat o incheiere potrivit art. 673 ind. 6, prin care v-a fost deja stabilita calitatea de moştenitor, care desi poate fi atacata cu apel sau recurs, teoretic puteti garanta cu cota dvs. indiviza din bunurile succesorale. Spun teoretic deoarece depinde de pozitia persoanei in favoarea careia urmeaza sa garantati (daca este de acord sa accepte o garantie incerta) si exista destule artificii juridice in acest sens (discutati exact cu avocatul care v-a spus ca se poate garanta cu bunurile succesorale). Cert este ca nu veti putea constitui o ipoteca pentru ca acest act trebuie facut in forma autentica, deci la un notar si nu veti gasi nici un notar sa va faca asa ceva.Garantia poate fi facuta doar in alte forme (inscris sub semnatura privata sau cu data certa, promisiune de vanzare si alte cateva forme).
La cea de-a doua intrebare, va raspund ca teoretic puteti sa renuntati oricand la partajul unora din bunurile succesorale (procesul civil este guvernat de principiul disponibilitatii) insa partea adversa are la indemana instrumente juridice cu care sa va contracareze pozitia.
Va doresc succes.