avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Activitate romanul11

Activitate romanul11

(2) Aducerea la cunoştinţa salariaţilor a prevederilor regulamentului intern se poate realiza pe suport hârtie sau în format electronic, cu condiţia ca, în acest din urmă caz, documentul să fie accesibil salariatului şi să poată fi stocat şi printat de către acesta.
Deci: Documentul sa fie: 1) accesibil. 2) Sa poata fi stocat. 3)sa poate fi printat. Spune unde sa se intample acest lucru? Nu!! Poate angajatorul sa hotarasca , in locul textului de lege, sau sa l completeze? NU!!
Deci in lipsa precizarilor, poate fi printat si la munca si acasa! si asta spre binele angajatorului, caci altfel, ar trebui sa acorde timp suficient, pentru studiu, in timpul programului.
Evident ca cineva , o sa spuna ca REG intern, se aduce la cunostinta inainte de semnarea CIM. Sigur ca da. Viitorul salariat, este dotat cu o memorie extraordinara si retine exact ce scrie in..200 pagini, sa zicem. Si uite asa e clar, ca nimic nu ..e clar!


Cornel Vasile a scris:

Legea nu interzice , dar nici nu permite sa-l ia acasa.

UNDE SPUNE ASTA?
E practica utilizata de unii angajatori poate, insa acolo unde legea nu distinge, atunci nici interpretul nu poate sa o faca, sau sa restrictioneze,(ceea ce legiutorul NU a restrictionat expres) in baza unei abordari proprii. Multe institutii au regulamentul intern afisat pe pagina lor oficiala, asa ca nu este nici o resctrictie. In mediul privat,regulamentul intern, contine chestiuni de ordin general valabile si unele particularitati, insa nu poate interzice, ca fiecare salariat sa l aiba la discretie, sa l aprofundeze, chiar si acasa.
Codul muncii: Art. 243. [informarea salariaţilor]
(1) Angajatorul are obligaţia de a aduce la cunoştinţa fiecărui salariat prevederile regulamentului intern, în prima zi de lucru, şi de a face dovada îndeplinirii acestei obligaţii.
(2) Aducerea la cunoştinţa salariaţilor a prevederilor regulamentului intern se poate realiza pe suport hârtie sau în format electronic, cu condiţia ca, în acest din urmă caz, documentul să fie accesibil salariatului şi să poată fi stocat şi printat de către acesta.
(3) Regulamentul intern îşi produce efectele faţă de salariat de la momentul luării la cunoştinţă a acestuia.
(4) Regulamentul intern se afişează la sediul angajatorului.
In interpretarea alin 2, cu privire la printare: Nu este specificat, unde poate salariatul sa printeze. In consecinta , legea nu interzice sa l printezi acasa. Unii angajatori, interzic asta, pe motiv, ca ar fi document secret si intern. Legea nu interzice si nu prevede, asadar nici altcineva , nu poate sa o faca. Ar interzice vreun text de lege, ca acest Reg intern, sa fie printat, unde poate salariatul? Acasa sau oriunde are posibilitatea, sa printeze-stocheze, cum zice si textul: ””în acest din urmă caz, documentul să fie accesibil salariatului şi să poată fi stocat şi printat de către acesta.””. Nu se precizeaza ca acest lucru este posibil, doar la munca.
Asta e clar. Aici insa, patronul spune ca actul aditional, produce efecte doar pt cei angajati dupa data intrarii in vigoare a actului aditional si care indeplinesc conditiile de CRITERIU 1.Cei care s-au angajat anterior, intrarii in vig, a actului aditional, nu pot beneficia,caci actul aditional spune” incepand cu data de„ salariatii noi angajati, care corespund ”criteriului 1” vor fi trecuti direct la clasa medie majorata, de la 5000 la 5500 lei. Este posibil asa ceva? Pare a fi similar cu salariul minim majorat. La cei angajati dupa majorare, le dai, dar in schimb la cei angajati anterior majorarii salariului minim..nu le mai dai.
Aplicarea legii in timp. Notiuni de tehnica legislativa. CCM negociat. salariul 5000 lei clasa medie,conform criteriului nr 1. In timpul valabilitatii CCM, apare un act aditional in care se spune ca salariatii angajati, care corespund criteriului nr.1 (clasa medie) vor beneficia de clasa media, care a crescut la suma de 5500 lei. Intrebare: actul aditional, produce efecte,pentru toti cei care au clasa medie, in sensul ca daca Popescu a avut salariul 5000 lei, pana la data intrarii in vigoare a actului aditional si atunci incepand cu data intrarii in vig, a actului aditional, acesta va avea la fel ca salariatul care s a angajat dupa actul aditional, adica 5500 lei. Un act normativ, care prevede chestiuni concrete de aplicare, va rog. Multumesc.
Da. Asa ar reiesi. Insa legea nu distinge varianta ”per a contrario”. In tehnica legislativa, este uzitata sintagma ”acolo unde legea nu distinge, nici interpretul nu poate sa o faca”. In concluzie, as fi tentat sa cred ca doar existenta sindicatului, indiferent de data legalizarii existentei acestuia pune in ilegalitate, functionarea reprezentantilor salariatilor. Aceasta se incadreaza in conceptul de incurajare, pentru constituirea organizatiilor sindicale, care au mult mai multe prerogative si optiuni, decat reprezentantii salariatilor.
Legea 367. Cum s-ar putea decide. Intr o institutie nu exista organizatie sindicala. (sindicat). In schimb sunt reprezentanti ai salariatilor. La sfarsit de mandat, se organizeaza din nou alegeri, pt reprezentantii salariatilor. In timpul procedurilor sus amintite, se infiinteaza un sindicat, dar inca nu este emisa hotararea judecatoriei de legalizare. Intrebarea este: La data emiterii hotararii cu privire la legalizarea sindicatului, reprezentantii salariatilor, mai au dreptul sa existe? Textul de lege, ne spune ca; acolo unde NU EXISTA sindicat, interesele salariatișor pot fi reprezentate de reprezentantii salariatilor. Asadar odata cu existenta unui sindicat, indiferent de data infiintarii, acesta devina legitim si face ca reprezentantii salariatilor sa nu mai beneficiee de legalitate?
Raporturi de munca. Angajatorul refuza sa trimita prin mail, fiecarui salariat, Reg intern. Nici un salariat nu l-a vazut. Dar HR pune toti cei care se angajeaza sa semneze precum ca au luat la cunostinta de el si..nu ai ce sa faci,caci ei zic, ca o sa-l primiti. Apoi daca il ceri, spune ca e document intern si nu se poate trimite. Are peste 100 pagini. Cand sa-l citesti, ca nu iti da timp, dar sa-l mai si intelegi. E secret Reg intern?
Zile libere platite, luate in avans. Daca angajatorul ofera cateva zile libere,care nu sunt in CCM, care sunt modalitatile de recuperare a acestora. Daca se recupereaza in zilele de week, echilibrarea platilor este zi pe zi, sau plata pt ziua recuperata in repausul saptamanal, este platita dublu si in cazul de fata se va plati normal, avand in vedere , ca a fost platita anticipat cu 100%.Daca se recupereaza in fiecare zi ulterior,cate doua ore pe zi, dupa cele 8 ore zilnice, plata este reglementata de ”ore suplimentare” sau pur si simplu, va fi plata normala?(in cazul de fata recuperare zi pe zi(insumare de 8 ore). Daca recuperarea se face in afara celor 8 ore, se plateste dublu, evident scazandu-se plata efectuata deja?