Asta e clar. Aici insa, patronul spune ca actul aditional, produce efecte doar pt cei angajati dupa data intrarii in vigoare a actului aditional si care indeplinesc conditiile de CRITERIU 1.Cei care s-au angajat anterior, intrarii in vig, a actului aditional, nu pot beneficia,caci actul aditional spune” incepand cu data de„ salariatii noi angajati, care corespund ”criteriului 1” vor fi trecuti direct la clasa medie majorata, de la 5000 la 5500 lei. Este posibil asa ceva? Pare a fi similar cu salariul minim majorat. La cei angajati dupa majorare, le dai, dar in schimb la cei angajati anterior majorarii salariului minim..nu le mai dai.
Aplicarea legii in timp. Notiuni de tehnica legislativa. CCM negociat. salariul 5000 lei clasa medie,conform criteriului nr 1. In timpul valabilitatii CCM, apare un act aditional in care se spune ca salariatii angajati, care corespund criteriului nr.1 (clasa medie) vor beneficia de clasa media, care a crescut la suma de 5500 lei. Intrebare: actul aditional, produce efecte,pentru toti cei care au clasa medie, in sensul ca daca Popescu a avut salariul 5000 lei, pana la data intrarii in vigoare a actului aditional si atunci incepand cu data intrarii in vig, a actului aditional, acesta va avea la fel ca salariatul care s a angajat dupa actul aditional, adica 5500 lei. Un act normativ, care prevede chestiuni concrete de aplicare, va rog. Multumesc.
Da. Asa ar reiesi. Insa legea nu distinge varianta ”per a contrario”. In tehnica legislativa, este uzitata sintagma ”acolo unde legea nu distinge, nici interpretul nu poate sa o faca”. In concluzie, as fi tentat sa cred ca doar existenta sindicatului, indiferent de data legalizarii existentei acestuia pune in ilegalitate, functionarea reprezentantilor salariatilor. Aceasta se incadreaza in conceptul de incurajare, pentru constituirea organizatiilor sindicale, care au mult mai multe prerogative si optiuni, decat reprezentantii salariatilor.
Legea 367. Cum s-ar putea decide. Intr o institutie nu exista organizatie sindicala. (sindicat). In schimb sunt reprezentanti ai salariatilor. La sfarsit de mandat, se organizeaza din nou alegeri, pt reprezentantii salariatilor. In timpul procedurilor sus amintite, se infiinteaza un sindicat, dar inca nu este emisa hotararea judecatoriei de legalizare. Intrebarea este: La data emiterii hotararii cu privire la legalizarea sindicatului, reprezentantii salariatilor, mai au dreptul sa existe? Textul de lege, ne spune ca; acolo unde NU EXISTA sindicat, interesele salariatișor pot fi reprezentate de reprezentantii salariatilor. Asadar odata cu existenta unui sindicat, indiferent de data infiintarii, acesta devina legitim si face ca reprezentantii salariatilor sa nu mai beneficiee de legalitate?
Raporturi de munca. Angajatorul refuza sa trimita prin mail, fiecarui salariat, Reg intern. Nici un salariat nu l-a vazut. Dar HR pune toti cei care se angajeaza sa semneze precum ca au luat la cunostinta de el si..nu ai ce sa faci,caci ei zic, ca o sa-l primiti. Apoi daca il ceri, spune ca e document intern si nu se poate trimite. Are peste 100 pagini. Cand sa-l citesti, ca nu iti da timp, dar sa-l mai si intelegi. E secret Reg intern?
Zile libere platite, luate in avans. Daca angajatorul ofera cateva zile libere,care nu sunt in CCM, care sunt modalitatile de recuperare a acestora. Daca se recupereaza in zilele de week, echilibrarea platilor este zi pe zi, sau plata pt ziua recuperata in repausul saptamanal, este platita dublu si in cazul de fata se va plati normal, avand in vedere , ca a fost platita anticipat cu 100%.Daca se recupereaza in fiecare zi ulterior,cate doua ore pe zi, dupa cele 8 ore zilnice, plata este reglementata de ”ore suplimentare” sau pur si simplu, va fi plata normala?(in cazul de fata recuperare zi pe zi(insumare de 8 ore). Daca recuperarea se face in afara celor 8 ore, se plateste dublu, evident scazandu-se plata efectuata deja?
Asadar, se poate intelege faptul ca, in legatura cu recenta decizia a ICCJ, cu privire la inregistrarea convorbirilor la locul de munca, aceste probe pot fi admise, daca inca nu s-a judecat fondul? Precizez insa, ca inregistrarea s-a efectuat inainte de a fi aplicabila decizia de admisibilitate a acestor categorii de probe.
Avand in vedere dezlegarea unor chestiuni de drept de catre ICCJ, privind admisibilitatea inregistrarilor convorbirilor, la locul de munca, ca probatoriu.Decizia devine aplicabila de la data emiterii, redactarii , publicarii.
Exista urmatoarea intrebare. Daca cineva a inregistrat la locul de munca pe altcineva, inainte de aceasta decizia a ICCJ, dar in instanta prezinta probele dupa activarea deciziei, instanta le poate admite? In opinie proprie, cred ca nu le admite, motivat de faptul ca legislatia este aplicabila, raportata la data producerii faptelor si nu la data judecarii diverselor pricini. Dar as dori o parere avizata si un cadrul legislativ incident. care sa argumenteze un eventual raspuns.
Concediul medical dupa 6 luni de stagiu de cotizare. Angajare pe data de 25 ian 2024. De la ce data se poate incasa indemnizatia de CM, (cod 01- boala obisnuita). 6 luni calendaristice,retroactiv, de la data acordarii CM, sau 6 luni anterioare lunii in care se acorda CM? Un art de lege? Un ex: Se cotizeaza la casa de asigurari: ian,(25-31 ian) febr, martie, aprilie, mai ,iunie. Deci un CM, acordat in luna iulie, ar avea acoperire de indemnizatie?
In cazul unei Hotarari jud, se dispune acordarea salariilor restante si dobanzi penalizatoare, salariatului.
Modalitatea de acordare si calcul?
-dobanda acordata,se calculeaza la salariul brut sau cel net ?
-la dobanzile acordate, se aplica impozitul de 10% si obligativitatea platii contributiilor( CAS, CASS)?
Un cadru legislativ aplicabil si actualiza, se poate? Multumesc.
-