avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Activitate romanul11

Activitate romanul11

Zile libere platite, luate in avans. Daca angajatorul ofera cateva zile libere,care nu sunt in CCM, care sunt modalitatile de recuperare a acestora. Daca se recupereaza in zilele de week, echilibrarea platilor este zi pe zi, sau plata pt ziua recuperata in repausul saptamanal, este platita dublu si in cazul de fata se va plati normal, avand in vedere , ca a fost platita anticipat cu 100%.Daca se recupereaza in fiecare zi ulterior,cate doua ore pe zi, dupa cele 8 ore zilnice, plata este reglementata de ”ore suplimentare” sau pur si simplu, va fi plata normala?(in cazul de fata recuperare zi pe zi(insumare de 8 ore). Daca recuperarea se face in afara celor 8 ore, se plateste dublu, evident scazandu-se plata efectuata deja?
Asadar, se poate intelege faptul ca, in legatura cu recenta decizia a ICCJ, cu privire la inregistrarea convorbirilor la locul de munca, aceste probe pot fi admise, daca inca nu s-a judecat fondul? Precizez insa, ca inregistrarea s-a efectuat inainte de a fi aplicabila decizia de admisibilitate a acestor categorii de probe.
Avand in vedere dezlegarea unor chestiuni de drept de catre ICCJ, privind admisibilitatea inregistrarilor convorbirilor, la locul de munca, ca probatoriu.Decizia devine aplicabila de la data emiterii, redactarii , publicarii.
Exista urmatoarea intrebare. Daca cineva a inregistrat la locul de munca pe altcineva, inainte de aceasta decizia a ICCJ, dar in instanta prezinta probele dupa activarea deciziei, instanta le poate admite? In opinie proprie, cred ca nu le admite, motivat de faptul ca legislatia este aplicabila, raportata la data producerii faptelor si nu la data judecarii diverselor pricini. Dar as dori o parere avizata si un cadrul legislativ incident. care sa argumenteze un eventual raspuns.
Concediul medical dupa 6 luni de stagiu de cotizare. Angajare pe data de 25 ian 2024. De la ce data se poate incasa indemnizatia de CM, (cod 01- boala obisnuita). 6 luni calendaristice,retroactiv, de la data acordarii CM, sau 6 luni anterioare lunii in care se acorda CM? Un art de lege? Un ex: Se cotizeaza la casa de asigurari: ian,(25-31 ian) febr, martie, aprilie, mai ,iunie. Deci un CM, acordat in luna iulie, ar avea acoperire de indemnizatie?
In cazul unei Hotarari jud, se dispune acordarea salariilor restante si dobanzi penalizatoare, salariatului.
Modalitatea de acordare si calcul?
-dobanda acordata,se calculeaza la salariul brut sau cel net ?
-la dobanzile acordate, se aplica impozitul de 10% si obligativitatea platii contributiilor( CAS, CASS)?
Un cadru legislativ aplicabil si actualiza, se poate? Multumesc.
-
Cornel Vasile
Consilier juridic. M ar interesa ceva jurisprundenta (Hotarari ale Curtilor de Apel) .Daca aveti la indemana.
Termenul de 30 zile, in care se poate contesta decizia de concediere, este unul de prescriptie sau decadere? Un RIL edificator, care face distinctie clara intre acestea doua? Se stie ca decaderea se aplica la implinirea termenului (nu este susceptibil de suspendare, intrerupere). Unele instante spun diferit, cu privire interpretarea acestor doua (prescriptie si decadere).In cazul iesirii din termenul de 30 zile, in care se poate face contestatia, este aplicabil art 186 CPC sau art 2522 CV, sau ambele? Si aici unele instante statueaza diferit, privind aplicabilitatea acestora.
Răspuns la discuția Calcul termene procedurale
ok. Merci. Tinem aproape.
Răspuns la discuția Calcul termene procedurale
Daca nu sti exact ce sa răspunzi,multumesc oricum
Răspuns la discuția Calcul termene procedurale
Mda/ si ai putea sa calculezi ? art il stiu si eu, dar calculul este interpretabil, de aceea am pus intrebarea.