avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 308 soluții astăzi
Forum Activitate Draggosh

Activitate Draggosh

Răspuns la discuția Prescrierea faptei de distrugere
Va multumesc pentru raspuns.

Camera video respectiva era montata ilegal, fara acordul proprietarilor, dar presupun ca asta nu conteaza. Distrugerea este distrugere iar montarea ilegala este separata. Va multumesc inca odata.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
- Scara de bloc detine statut special de codominiu (spatiu privat detinut in comun de proprietari).
- Dreptul la viata privata si la protectia datelor cu caracter personal.
- votul majoritatii in aceasta situatie nu poate ingradi drepturile fundamentale de cetatean (Legea nr. 677/2001).
- Dat fiind ca dreptul la viata privata e unul fundamental, personal nepatrimonial, nu poate fi invocata vointa majoritatii proprietarilor condominiului.
- Desi Legea nr. 230/2007 spune ca hotarârile Adunarii Generale a Asociatiei de Proprietari, luate cu majoritatea voturilor, sunt obligatorii, ele nu pot aduce atingere drepturilor fundamentale si nu pot incalca alte dispozitii legale in vigoare.
- Fiindca ne referim la un condominiu, este vorba despre acordul tuturor locatarilor persoane fizice identificate si identificabile prin intermediul imaginilor colectate si stocate.
- Regula instituită de Legea nr. 677/2001, modificată şi completată, este aceea că, prelucrarea datelor cu caracter personal ale persoanei vizate poate fi efectuată de către un operator numai cu consimţământul persoanei în cauză, dat în mod expres şi neechivoc (art. 5, alin. 1 din Legea nr. 677/2001).
- In cadrul adunarii generale, prin aceeasi hotarare, trebuie stabilite urmatoarele: locatia camerelor de supraveghere video, numarul camerelor, locatia echipamentelor de stocare a datelor, persoana care va avea acces la echipamente si la datele personale prelucrate, persoana de contact in cadrul formularului de notificare pe care asociatia trebuie sa il transmita ANSPDCP anterior inceperii prelucrarii.
- DREPTUL DE OPOZITIE.
- Prelucrarea datelor cu caracter personal ale minorilor prin mijloace de supraveghere video, inclusiv dezvaluirea acestora, este permisa cu acordul expres al reprezentantului legal (677).
- În cazul în care datele cu caracter personal sunt obţinute direct de la persoana vizată, operatorul este obligat să furnizeze persoanei vizate cel puţin următoarele informaţii, cu excepţia cazului în care această persoană posedă deja informaţiile respective: identitatea operatorului şi a reprezentantului acestuia; scopul în care se face prelucrarea datelor; informaţii suplimentare si orice alte informatii.
- Asociatia de Locatari are drept scop legitim doar activitati de administrare tehnica, de contabilitate si casierie (230/2007 art 35, alin 1).
- Pentru instalarea camerelor de supravegher in spatiile comune de la bloc este obligatoriu acordul explicit si individual al fiecarui locatar (a se intelege cu nu numai al proprietarilor) = hotararea adunarii generale nu e valabila daca unul cheama asociatia in judecata pe motiv ca e monitorizat video fara acordul sau explicit si individual. Majoritatea conjuncturala nu poate anula dreptul individual al persoanei fizice. Prin sistemul de supraveghere sunt prelucrate date cu caracter personal (imaginile cu persoane fizice identificabile sunt date cu caracter personal) conform legii nationale si nu numai.

1. Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene (2012/C 326/02) – Art. 7, 8
2. Tratatul Privind Funcționarea Uniunii Europene (versiune consolidată) – Art 16
3. Convenţia europeană a Drepturilor Omului – Art 8
4. Noul Cod Civil al României – Art 71
5. Constitutia României – Art 26
6. Decizia ANSPDCP 52/2012 – Art 1, 4, 6, 11, 12
7. LEGE nr. 677 din 21 noiembrie 2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date – Art 1, 5, 12
8. Legea nr. 230/2007
9. Noul Cod Penal al Romaniei – Art 225 (fost 226)

Plangere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal
[ link extern ] /
Dupa ce perioada de timp se prescrie fapta de distrugere a unei proprietati private (de exemplu ruperea unei camere de supraveghere video), daca nu s-a facut nici o plangere/ actiune de judecata?

Am inteles initial ca ar fi vorba de 60 de zile, dar nu gasesc nici o lege unde sa scrie asta.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.