avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Montare camere video la intrare in bloc si pe paliere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Montare camere video la intrare in bloc si pe paliere

Locuiesc intr-un bloc care are propia asociatie de proprietari. la ultima sedinta s-a discutat despre montarea camerelor video la intrare in bloc si pe paliere.ulterior s-a venit cu o lista pentru semnaturi. nu toti locatarii au fost de acord. Am crezut ca daca nu au fost de acord toti locatarii, nu va mai fi nici un demers la aceasta chestiune, dar nu a fost asa. Ieri, presedintele de bloc si cu chestorul au inceput sa dea gauri pentru montarea camerelor video.Este aceasta actiune LEGALA sau ILEGALA? pot face reclamatie? si unde?
Ce chestor a inceput sa dea gauri pentru montarea camerelor video ?
Instalarea de sisteme de supraveghere in imobilele de locuit in comun trebuie sa respecte disp L nr 333/2003.HG nr 10101/2004 privind normele metodologice de aplicare a L nr 333/2003 aviz ANSPDCP ,acordul individual pentru montare sistem monitorizare video
Atentie sporita in special la dovada individuala a proprietarilor pentru a-si exercita dreptul la opozitie la prelucrarea imaginilor personale conform prev L nr 6777 din 2001 privind protectia datelor cu caracter personal
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In cazul meu , usa de la intrare in bloc a fost vandalizata si s-a distrus sistemul de inchidere si interfon, usa fiind schimbata recent cu una noua gen termopan. S-au montat camere video doar la intrarea in afara usii si in interiorul intrarii. Eu cred ca prin acordul locatarilor si aprobare in Adunarea Generala a asociatiei aceste masuri de preventie sunt legale sau nu stiu ar trebui sa fie legale.
Retoric insa ma intreb, oare la banca, in supermarket cine iti cere aprobarea pentru inregistrarea vizuala a imaginii tale?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
- Scara de bloc detine statut special de codominiu (spatiu privat detinut in comun de proprietari).
- Dreptul la viata privata si la protectia datelor cu caracter personal.
- votul majoritatii in aceasta situatie nu poate ingradi drepturile fundamentale de cetatean (Legea nr. 677/2001).
- Dat fiind ca dreptul la viata privata e unul fundamental, personal nepatrimonial, nu poate fi invocata vointa majoritatii proprietarilor condominiului.
- Desi Legea nr. 230/2007 spune ca hotarârile Adunarii Generale a Asociatiei de Proprietari, luate cu majoritatea voturilor, sunt obligatorii, ele nu pot aduce atingere drepturilor fundamentale si nu pot incalca alte dispozitii legale in vigoare.
- Fiindca ne referim la un condominiu, este vorba despre acordul tuturor locatarilor persoane fizice identificate si identificabile prin intermediul imaginilor colectate si stocate.
- Regula instituită de Legea nr. 677/2001, modificată şi completată, este aceea că, prelucrarea datelor cu caracter personal ale persoanei vizate poate fi efectuată de către un operator numai cu consimţământul persoanei în cauză, dat în mod expres şi neechivoc (art. 5, alin. 1 din Legea nr. 677/2001).
- In cadrul adunarii generale, prin aceeasi hotarare, trebuie stabilite urmatoarele: locatia camerelor de supraveghere video, numarul camerelor, locatia echipamentelor de stocare a datelor, persoana care va avea acces la echipamente si la datele personale prelucrate, persoana de contact in cadrul formularului de notificare pe care asociatia trebuie sa il transmita ANSPDCP anterior inceperii prelucrarii.
- DREPTUL DE OPOZITIE.
- Prelucrarea datelor cu caracter personal ale minorilor prin mijloace de supraveghere video, inclusiv dezvaluirea acestora, este permisa cu acordul expres al reprezentantului legal (677).
- În cazul în care datele cu caracter personal sunt obţinute direct de la persoana vizată, operatorul este obligat să furnizeze persoanei vizate cel puţin următoarele informaţii, cu excepţia cazului în care această persoană posedă deja informaţiile respective: identitatea operatorului şi a reprezentantului acestuia; scopul în care se face prelucrarea datelor; informaţii suplimentare si orice alte informatii.
- Asociatia de Locatari are drept scop legitim doar activitati de administrare tehnica, de contabilitate si casierie (230/2007 art 35, alin 1).
- Pentru instalarea camerelor de supravegher in spatiile comune de la bloc este obligatoriu acordul explicit si individual al fiecarui locatar (a se intelege cu nu numai al proprietarilor) = hotararea adunarii generale nu e valabila daca unul cheama asociatia in judecata pe motiv ca e monitorizat video fara acordul sau explicit si individual. Majoritatea conjuncturala nu poate anula dreptul individual al persoanei fizice. Prin sistemul de supraveghere sunt prelucrate date cu caracter personal (imaginile cu persoane fizice identificabile sunt date cu caracter personal) conform legii nationale si nu numai.

1. Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene (2012/C 326/02) – Art. 7, 8
2. Tratatul Privind Funcționarea Uniunii Europene (versiune consolidată) – Art 16
3. Convenţia europeană a Drepturilor Omului – Art 8
4. Noul Cod Civil al României – Art 71
5. Constitutia României – Art 26
6. Decizia ANSPDCP 52/2012 – Art 1, 4, 6, 11, 12
7. LEGE nr. 677 din 21 noiembrie 2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date – Art 1, 5, 12
8. Legea nr. 230/2007
9. Noul Cod Penal al Romaniei – Art 225 (fost 226)

Plangere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Camera de supraveghere video iepuras73 iepuras73 Buna seara , imi spuneti va rog in ce conditii se poate monta o camera video pe casa scarii , la bloc (vezi toată discuția)
Hotarare asociatie proprietari versus lege Neiyre Neiyre Adunarea generala a decis cu majoritate de voturi montarea unor camere de supraveghere la intrare si la la et 10. Exista insa 2 proprietari care nu sunt de ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere! ionut.nicolin89 ionut.nicolin89 Buna ziua, locuiesc intr-un complex nou de blocuri. Asociatia doreste instalarea camerelor de supraveghere in complex. Conform GDPR, daca nu ma insel, si ... (vezi toată discuția)