avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Camere de supraveghere!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Camere de supraveghere!

Buna ziua, locuiesc intr-un complex nou de blocuri. Asociatia doreste instalarea camerelor de supraveghere in complex. Conform GDPR, daca nu ma insel, si camerele de supraveghere se considera tot prelucrare a datelor personale. Intrebarea mea este, pentru a face acest lucru, Asociatia are nevoie de acordul fiecarui locatar, sau doar a majoritatii de 50%+1?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 03:29, 30 Ianuarie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este dificil sa primiti un raspuns concret, asa ca:
Incercati aici sau mai cautati pe net:

[ link extern ] /

Urmariti si discutia de la topicul: www.avocatnet.ro/forum/discu...

Cautati sa gasiti un Ghid pentru asociatiile de proprietari
Succes!
Ultima modificare: Miercuri, 29 Ianuarie 2020
Adam Grecu, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Avand in vedere ca sistemul de supraveghere urmeaza sa fie instalat pe partea comuna de imobil,este necesar sa existe acordul individual al tuturor proprietarilor din condominiu
Referitor la numarul proprietarilor....parerile sunt impartite
Dispozitiile in vigoare referitoare la ,instalarea sistemelor de monitorizare video prevad conditii general valabile pe intreg teritoriul national,fara exceptii sau derogari in cazul asociatiilor de proprietari
Sunt intrunite conditiile legale de montare sistem de supraveghere in cazul respectarii prev L nr 333/2003.HG nr 10101/2004 privind normele metodologice de aplicare a L nr 333/2003 aviz ANSPDCP ,acordul individual pentru montare sistem monitorizare video si in special dovada individuala a proprietarilor pentru a-si exercita dreptul la opozitie la prelucrarea imaginilor personale conform prev L nr 677/2001 privind protectia datelor cu caracter personal
Inclusiv unitatile/obiectivele obligatoriu legal prevazut sa detina sisteme de supraveghere au obligatia sa parcurga etapele legal prevazute pentru instalare sistem si mai ales pentru accesul si utilizarea datelor stocate
Potrivit legislatiei europene -obligatorii si pentru Romania, - nu se instaleaza camere video pe caile comune de acces, alei, casa scarilor etc., in blocuri sau vile cu mai multe apartamente comune, decat daca exista acordul expres (scris) al tuturor locatarilor de drept care tranziteaza aceste zone;
Utilizarea tehnicilor/sistemelor de supraveghere pentru captarea, manipularea, inregistrarea, stocarea si comunicarea datelor constituite din imagini privind persoanele fizice reprezinta operatiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal, in conformitate cu Directiva 95/46/CE (paragraful 14) a Parlamentului European, act corelat cu dispozitiile Convenţiei nr. 108/1981 a Consiliului Europei.
Concret, prin sistemului de supraveghere sunt prelucrate date cu caracter personal. Imaginile cu persoane fizice identificabile sunt date cu caracter personal.
Autoritatea Naţionala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a emis Decizia nr. 52 din 31 mai 2012 privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video, publicata în Monitorul Oficial nr. 389 din 11 iunie 2012.
Articolul 6 al actului normativ prevede
Prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea sistemelor de supraveghere video se efectuează numai cu consimţământul expres şi neechivoc al persoanei vizate.,cu excepţia cazurilor prevăzute de articolul 5, alineatul 2, din Legea nr. 677/2001.

Art 5 al 2 din L nr 677/2001 se refera la cazurile in care persoana fizica solicita incheierea unui contract (ex: cu angajatorul), viata ii este pusa in pericol, in interesul public al autoritatilor, cand operatorul este obligat prin lege sa monteze camere video (ex: institutiile bancare) pentru un interes legitim,
Conform dispozitiilor in vigoare, fiindca ne referim la un condominiu, este vorba despre acordul tuturor locatarilor persoane fizice identificate si identificabile prin intermediul imaginilor colectate si stocate.
In caz contrar, monitorizarea video la bloc si in curtile comune este ilegală, iar operatorul =
persoanele fizice, juridice de drept public ori privat care gestioneaza sistemul video, este pasibil de a suporta rigorile legii.
Pe langa sanctiunile civile si administrative inerente, pentru existenta de sisteme de supraveghere fara forme legale,noul Cod Penal prevede incadrarea si sanctionarea acestor fapte
Dat fiind ca dreptul la viata privata este unul fundamental, personal nepatrimonial, nu poate fi invocata vointa majoritatii proprietarilor condominiului, aşa cum procedeaza anumiti reprezentanti ai asociatiilor de proprietari
Jurisdicţia asociatiilor de proprietari este limitata la probleme strict administrative, iar vointa majoritatii nu poate anula drepturile fundamentale garantate individual de Legea Fundamentala sau alte dispozitii europene
Articolul 226 al Legii 286 din 2009 extinde in sfera penalului raspunderea celor care cred ca isi pot filma vecinii , cu mandat de la majoritate.
Atingerea adusa vietii private, fara drept, prin fotografierea, captarea sau inregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau inregistrarea audio a unei persoane aflate intr-o locuinta sau incapere ori dependinta reprezinta infractiune.
Viata privata nu se opreste odata trecut de usa apartamentului, iar efectele juridice sunt extinse la toate spatiile indivize= cai de acces comune, scari, lifturi, subsoluri, boxe, ghene, culoare, poduri, terase etc.
Legea 677/2001 clarifica drepturile pe care cei filmaţi si inregistrati prin sisteme de supraveghere video continua sa le detina si dupa exprimarea neechivoca a vointei de a fi monitorizaţi.
Art 13•Dreptul de acces la date La exercitarea sa, operatorul e obligat să furnizeze toate informaţiile solicitate.
Art 14•Dreptul de intervenţie asupra datelor .
Art 15•Dreptul de opoziţie
“Persoana vizată are dreptul de a se opune în orice moment, din motive întemeiate şi legitime legate de situaţia sa particulară, ca date care o vizează să facă obiectul unei prelucrări”
Art 16•Dreptul de a se adresa justiţiei si Autoritatii de supraveghere.

Cererea de chemare in judecata este scutita de taxa de timbru.
Au existat cazuri in care proprietari nemultumiti de instalarea sistemelor de supraveghere in partea comuna de imobil de locuit in comun,au actionat asociatia de proprietari in judecata si au obtinut restabilirea dreptului la viata privata - inclusiv daune compensatorii.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Montare camere video la intrare in bloc si pe paliere dianahauk dianahauk Locuiesc intr-un bloc care are propia asociatie de proprietari. la ultima sedinta s-a discutat despre montarea camerelor video la intrare in bloc si pe ... (vezi toată discuția)
Achizitionare camere supraveghere stef55 stef55 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti banii pentru achizitionarea camerelor de supraveghere se pot trece pe lista de plata in fondul de reparatii sau intr-un fond ... (vezi toată discuția)
Sistem de supraveghere alexmihalache alexmihalache Buna ziua. Am si eu o intrebare! in blocul in care locuiesc sau instalat 6 camere de supraveghere 1 camera bate fix pe usa apartamentului meu si ma deranjaza ... (vezi toată discuția)