avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Activitate OanaNiculae

Activitate OanaNiculae

Va multumesc MULT pentru raspuns!!!
Vestile nu sunt bune, mai cu seama ca ei ne datoreaza bani multi, bani dati pe baza unui fel de amicitie.
Factum... asta este, cum spuneti dumneavoastra si este oribil ce se intampla, nu mi se pare corect, ca dupa un an de zile de total dezinteres sa ne impute stiu eu ce deteriorari. Daca existau poze, noi trebuia sa le vedem deja. Daca existau imputari, fratele meu trebuia chemat imediat, in urmatoarele zile, saufoarte repede de la incident.
Asa... noi de unde stim ce s-a intamplat timp de un an de zile in acel apartament? de unde stim cine a intrat in acea casa, de la cel ce detine cheia sa 'aiba grija' de casa...?? Sigur... vestea proasta este ca au sanse, asta e culmea... :(
Este vorba de apartamentul parintilor decedati din Slanic Prahova, aflat la etajul 1 al imobilului.
Exact acum un an, imobilul fiind foarte vechi (la 1700 construit), datorita gerului, s-a spart o teava de apa, inunadand apartamentul nelocuit de dedesubt.
Fratele meu a ajuns cat de repede a fost posibil, sa deschida usa apartamentului si sa inchida apa. Intre timp, blocul a stat 24 de ore fara apa, s-a oprit complet in bloc de catre administratie sau.,.. cine a avut acces la alimentare. Din nou, este vorba de Slanic Prahova.
Pana sa se inchida apa, aceasta a avut timp sa se scurga in apartamentul nelocuit de la parter.
Dupa un an de zile abia, eu primesc un mesaj, aproape de amenintare de dare in judecata, de la unul dintre proprietarii apartamentului de la parter, practic cerandu-mi despagubiri pentru zugraveala si mobila 'distrusa'. In tot acest rastimp, cei doi proprietari, frati, locuind in UK (ca si mine dealtfel), au ajuns de cateva ori in vacante in Romania si nici unul dintre acesti doi nu au venit sa constate problemele, fratele meu nu a fost chemat, nu s-au facut pe loc fotografii, nimic.
Plus, chiar daca ei tin cheia la o vecina, aceasta nu a intrat sa incalzeasca spatiul sau chiar sa aeriseasca: drept urmare, un spatiu nelocuit si neaerisit, intr-un an de zile, daca nu i s-a deschis usa, se deterioreaza oricum.
Acum, noi, fratele meu si cu mine, am fi raspunzatori pentru toata deteriorarea creata de un an de zile, si poate chiar si mai inainte?
La vremea respectiva parintii nostri abia decedasera, noi nu reusisem sa facem inca succesiunea. Succesiunea s-a finalizat in Octombrie 2019, inundatia a avut loc in Februarie 2019, iar imediat, in Noiembrie 2019 fratele meu fiind singurul mostenitor (eu am dat declaratie de renuntare) a vandut proprietatea. La ora actuala nici unul dintre noi nu este proprietar.
Aceasta fiind situatia, iar eu la un an de zile primind amenintari de judecata, este posibil ca aceasta sa se intample? Pe ce baza, daca in acest rastimp noi nu am fost nici unul chemati sa luam la cunostinta deteriorarile cauzate de inundatie?
Va multumesc mult in avans pentru raspunsuri, astept cu interes parerile dumneavoastra,

Oana
Aaaaa... :))) nu va faceti nici o grija ca nu ma formalizez eu, am inteles EXACT ce-ati vrut sa spuneti cu privire la a cunoaste sau nu cunoaste o lege...!! :)) Cum ziceam... eu respect profesiile: de-asta sunt avocati, doctori, arhitecti pe lume, fiecare stie ce TREBUIE sa stie / stim... :) Nu sunt sigura, sau si mai rau, nu stiu cum sa abordez... intreb!! C-am mai vazut eu multi care-si faceau casele singuri... :)) La fel cu fiecare profesie in parte. Si cu ajutorul... hmmmm.... si asta e chestiune tot de mostenire; parintii l-au tinut in brate pe fratele meu, iar el... asteapta acelasi lucru si de la mine. Nu ma ridic eu la performanta lor... dar incerc sa-i deschid ochii. Nu e suficient... AVETI PERFECTA DREPTATE, asta e! Suntem oameni maturi, si... ar cam trebui sa... STIE ce face. (Nu va faceti probleme de chestiuni de familie, c-ati intrat prea departe, etc, sau mai stiu eu ce... chiar imi face placere sa vorbesc cu dumneavoastra, si chiar... m-ati ajutat sa ma mai destind un pic, din stress-ul in care ma aflam acum cateva zile, cand am deschis discutia :).
Daaaaaa... la Slanic e frumos de tot: chiar ma uitam asta-toamna, cat de curat e... spre deosebire de... hmmmm... ce-i aici in Anglia asta: daca n-as fi legata de birou si predari de proiecte... nu cred c-as mai pierde vremea in tara asta). Si ce aer nemaipomenit!!! Macar de-asta mi-ar parea rau sa faca vreo tampenie... Eu va urez o seara frumoasa, un weekend excelent, si inca o data va multumesc MULT MULT PENTRU TOT!!! X

Liliana Gradinaru a scris:

Procedura succesorala se pot desfasura si in lipsa unui mostenitor, nu erati atat de tinuta de prezenta lui. Nu va spun ca nu stiti legi, mie imi pare ca problema dv. nu e una juridica, ci de familie.
Nu aveti pentru ce tine pumnii stransi. Nu conteaza ce face omul cu ce primeste, este doar decizia lui sa administreze acel patrimoniu. Dv. ati facut ce ar fi vrut parintii. Atat, trebuie sa fiti multumita de asta, ati terminat toata treaba dv., de acum nu mai tine de dv.
Eu asta incerc sa va explic, nu musai legal, ci personal, ca aici s-a incheiat treaba dv. Daca il tot sunati, ghidati si ajutati pe frate, acesta nu are motiv sa se maturizeze. Nu ajutam asa. Lasati-l sa decida el si sa greseasca daca asta va face.
Scuze, poate am intrat prea departe in treburile familiei, e doar o parere. Frumos la Slanic, tare frumos! Trebuie sa inceapa si acolo sa inmugureasca brazii acum!

Doamna Gradinaru... eu sunt arhitecta... si n-am de-a face cu legea... decat in domeniul de rigoare... De-asta am si deschis discutia ca habar nu am si cum se pune problema... Eu am vrut sa las lui casa, fiindca parintii mei cam asta ar fi vrut. El are familie, eu nu. Eu locuiesc in UK (Bedford, 40 de mile de Londra) el... in Bucuresti. Nu locuieste in casa de la Slanic Prahova, subiect al succesiunii. Dar AR PUTEA beneficia cu succes, atata vreme cat inchiriaza apartamentul unde stau ei. Va imaginati de aici: asta e marele motiv pentru care eu consider ca el are mai mare nevoie decat mine, si... nici n-as avea cum sa ma ocup, acum cinstit, de proprietatea ramasa de la ai nostri. Nu-mi neg declaratia. Dar mi-ar parea rau sa... pe romaneste... se aleaga praful. N-am cum controla actiunile lui, aveti mare dreptate, asa ca... risc. Am avut totusi oportunitatea sa discut cu el prin intermediul catorva mesaje si a promis ca se va duce sa revendice mostenirea. Doamne-ajuta. De-acum inainte... ce va face cu ea... eu am sufletul impacat.
Ca sa am control ce se intampla acolo, sigur ca trebuia sa accept mostenirea, sa vin eu frumusel in tara, sa alerg, sa... sa... si tot n-as fi putut face mare lucru daca el nu s-ar fi prezentat.
A promis ca se va duce la Slanic sa deschida masa succesorala. Pumnii stransi... Eu va multumesc MULT pentru ajutor... si va voi tine la curent!!!
TREBUIE sa iau legatura cu el si sa-l intreb ce are de gand.
Mai e putin timp pana cand ma pot razgandi, din pacate. Insa daca intr-o luna de zile nu face nimic... se complica situatia rau. Eu sa revoc declaratia, sa reusesc cumva sa obtin actele casei de la Primarie, sa deschid eu masa succesorala, bineinteles printr-un reprezentant legal, si apoi sa-l oblig sa vanda. Chiar daca eram in Bucuresti, situatia era un pic mai usoara decat de aici, dar tot complicata: relatiile sunt incordate, dupa cum bine v-ati dat seama... :( Mare pacat...
Eu va multumesc MULT MULT MULT PENTRU TOT!!!

OanaNiculae a scris:

Nici poveste sa faca asa ceva: el nu s-a deranjat sa se vada cu doamna notar, inca.
Anul se implineste pe 19 Iulie 2019. Dupa aceasta data, sa inteleg ca nu mai pot face nimic, nu mai pot revoca nimic.
Teoretic el mai are inca un an la dispozitie sa deschida succesiunea. Eu as mai avea... doua luni sa ma razgandesc.
Altfel... un alt subiect de santaj (ce oribil suna!!): daca nu platesc datoriile casei, ei n-o vor face.
In cazul asta... cred ca trebuie sa joc la cacialma.
Din nou... mi-ati deschis ochii, VA MULTUMESC DIN SUFLET!!!!

raluk0207 a scris:

Daca fratele dvs nu a dat o declaratie notariala de acceptare a succesiunii si inca nu s-a implinit un an de la deces, va puteti revoca declaratia de renuntare.



Nici poveste sa faca asa ceva: el nu s-a deranjat sa se vada cu doamna notar, inca.
Anul se implineste pe 19 Iulie 2019. Dupa aceasta data, sa inteleg ca nu mai pot face nimic, nu mai pot revoca nimic.
Teoretic el mai are inca un an la dispozitie sa deschida succesiunea. Eu as mai avea... doua luni sa ma razgandesc.
Altfel... un alt subiect de santaj (ce oribil suna!!): daca nu platesc datoriile casei, ei n-o vor face.
In cazul asta... cred ca trebuie sa joc la cacialma.
Din nou... mi-ati deschis ochii, VA MULTUMESC DIN SUFLET!!!!

raluk0207 a scris:

Daca fratele dvs nu a dat o declaratie notariala de acceptare a succesiunii si inca nu s-a implinit un an de la deces, va puteti revoca declaratia de renuntare.

Am inteles exact. MULTUMESC MULT pentru ca mi-ati explicat... E clar: deci pana la data de 19 Iulie eu mai pot face ceva... la o adica. Trebuie sa gasesc modalitatea in care sa discut cu el serios: e foarte greu. E clar si limpede acum, VA MULTUMESC MULT MULT MULT si sa aveti o zi excelenta!!!!
Ah, chiar asa... BUNA INTREBARE!!! In cazul meu... daca eu am facut declaratia de renuntare la succesiune, am inteles ca am facut-o in favoarea celuilalt mostenitor egal cu mine, si anume fratele meu. DAR daca el nu deschide succesiunea, taxele si impozitele adunandu-se pentru proprietatea mamei, eu nu pot reveni? In sensul... de a revendica dreptul de mostenitor inapoi, a angaja un avocat, sa zicem, care sa deschida masa succesorala, etc. Sigur ca in acel moment... fratele meu isi va aminti ca e mostenitor legal. Ce urmeaza? Sa ne judecam prin tribunale!!! Altfel... ar lua statul casa: nici chiar asa... Chiar daca in aparenta situatia e clara: eu am renuntat la dreptul de mostenire dar ei tot nu se misca... n-as vrea sa se ajunga in situatia ca proprietatea sa fie lasata statului, si asa mai departe. Chiar stateam si ma gandeam la asta...
Asa mi se pare si mie corect. Atata vreme cat exista acea declaratie de renuntare la succesiune, facuta la serviciul notarial al ambasadei romanesti de la Londra, toate actele de acest tip ar trebui sa existe intr-o baza digitala la care pot avea acces toti notarii... banuiesc. La Ambasada am cerut doua exemplare in original, dar mi s-a spus ca nu fac asa ceva. Se elibereaza numai intr-un exemplar: se pierde... sunt libera sa mai vin sa mai cer. In fine. De ce-mi era teama, de am deschis discutia pe forum... era ca pana la finalizarea procedeului de succesiune sunt la fel de responsabila ca si mostenitorul in drept, chiar cu existenta declaratiei.
Eu VA MULTUMESC MULT LA TOTI cei implicati in discutie, mi-ati deschis ochii, si acum... pot sa stau linistita. MULTUMESC MULT!!!
ASA ESTE!!!! Acum realizez si eu (asta imi era dilema) ca nu mai am nici o obligatie legala cu privire la aceasta succesiune.
Eu am declarat ca nu vreau nimic.
E clar acum, e treaba lor.
Vor ajutorul meu, il voi da cat imi e in putinta.
Tot ce voiam sa aflu era: chiar daca eu am declaratia de renuntare la orice cu privire la aceasta succesiune, obtinuta la data de 12 Martie, mai am inca vreo obligatie? Cu alte cuvinte... ma alearga si pe mine taxele, autoritatile, in situatia in care ei nu se clintesc sa aranjeze o scurta intrevedere cu notarul pentru a preda actele si a deveni, intr-un final, proprietari?
Multumesc MULT!!!!!