avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... De la un an de la inundatia provocata de o teava ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

De la un an de la inundatia provocata de o teava sparta, mai pot fi data in judecata?

Este vorba de apartamentul parintilor decedati din Slanic Prahova, aflat la etajul 1 al imobilului.
Exact acum un an, imobilul fiind foarte vechi (la 1700 construit), datorita gerului, s-a spart o teava de apa, inunadand apartamentul nelocuit de dedesubt.
Fratele meu a ajuns cat de repede a fost posibil, sa deschida usa apartamentului si sa inchida apa. Intre timp, blocul a stat 24 de ore fara apa, s-a oprit complet in bloc de catre administratie sau.,.. cine a avut acces la alimentare. Din nou, este vorba de Slanic Prahova.
Pana sa se inchida apa, aceasta a avut timp sa se scurga in apartamentul nelocuit de la parter.
Dupa un an de zile abia, eu primesc un mesaj, aproape de amenintare de dare in judecata, de la unul dintre proprietarii apartamentului de la parter, practic cerandu-mi despagubiri pentru zugraveala si mobila 'distrusa'. In tot acest rastimp, cei doi proprietari, frati, locuind in UK (ca si mine dealtfel), au ajuns de cateva ori in vacante in Romania si nici unul dintre acesti doi nu au venit sa constate problemele, fratele meu nu a fost chemat, nu s-au facut pe loc fotografii, nimic.
Plus, chiar daca ei tin cheia la o vecina, aceasta nu a intrat sa incalzeasca spatiul sau chiar sa aeriseasca: drept urmare, un spatiu nelocuit si neaerisit, intr-un an de zile, daca nu i s-a deschis usa, se deterioreaza oricum.
Acum, noi, fratele meu si cu mine, am fi raspunzatori pentru toata deteriorarea creata de un an de zile, si poate chiar si mai inainte?
La vremea respectiva parintii nostri abia decedasera, noi nu reusisem sa facem inca succesiunea. Succesiunea s-a finalizat in Octombrie 2019, inundatia a avut loc in Februarie 2019, iar imediat, in Noiembrie 2019 fratele meu fiind singurul mostenitor (eu am dat declaratie de renuntare) a vandut proprietatea. La ora actuala nici unul dintre noi nu este proprietar.
Aceasta fiind situatia, iar eu la un an de zile primind amenintari de judecata, este posibil ca aceasta sa se intample? Pe ce baza, daca in acest rastimp noi nu am fost nici unul chemati sa luam la cunostinta deteriorarile cauzate de inundatie?
Va multumesc mult in avans pentru raspunsuri, astept cu interes parerile dumneavoastra,

Oana
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Proprietarul afectat poate sa formuleze împotriva fratelui dvs o acțiune în răspundere civilă delictuala într-o perioadă de 3 ani de la data producerii prejudiciului.Daca o sa primiti o acțiune atunci mergeți la un av pt a va formula apararile necesare,faptul că fratele dvs a vândut nu are nici o relevanță este bun de plată.Dvs nu aveti cum sa stiti la acest moment daca nu au facut poze.cu pagubele produse,ce probe vor administra ,daca s-a încheiat un proces verbal etc.Din punctul meu de vedere au toate sansele de castig,fratele dvs urmând să aprecieze ce demersuri va face .Pagubele se vor evalua printr-o expertiza ,este un proces care va dura și va implica ceva costuri.

.
Va multumesc MULT pentru raspuns!!!
Vestile nu sunt bune, mai cu seama ca ei ne datoreaza bani multi, bani dati pe baza unui fel de amicitie.
Factum... asta este, cum spuneti dumneavoastra si este oribil ce se intampla, nu mi se pare corect, ca dupa un an de zile de total dezinteres sa ne impute stiu eu ce deteriorari. Daca existau poze, noi trebuia sa le vedem deja. Daca existau imputari, fratele meu trebuia chemat imediat, in urmatoarele zile, saufoarte repede de la incident.
Asa... noi de unde stim ce s-a intamplat timp de un an de zile in acel apartament? de unde stim cine a intrat in acea casa, de la cel ce detine cheia sa 'aiba grija' de casa...?? Sigur... vestea proasta este ca au sanse, asta e culmea... :(
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acesta este rolul unui av sa va sfătuiască și sa evalueze sansele într-un eventual proces.Din pacate parerile noastre ,ce ni se pare corect sau nu ,moral sau imoral sau cum am vrea noi sa modificăm legile conform propriilor noastre interese nu are legatura cu dispozițiile legale.Cand o sa va transmită o cerere de chemare în judecată prezentati unui av toate datele pt a putea sa formuleze apararile necesare.,eventual formulati o cerere reconventionala etc.
Ultima modificare: Marți, 28 Ianuarie 2020
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara,as dori sa stiu ce se poate face in urmatoarea situatie: ... alex94mr@gmail.com alex94mr@gmail.com Buna seara,as dori sa stiu ce se poate face in urmatoarea situatie: O casa are parter, un nivel si o mansarda, locuita de trei familii diferite fiecare ... (vezi toată discuția)
Acuzatii nefondate de inundare Monicaluis Monicaluis Buna ziua, locuiesc cu chirie intr-o garsoniera, iar acum doua saptamani vecina de dedesubt a venit la mine reclamand ca am inundat-o. Am chemat o echipa de ... (vezi toată discuția)
Ce se considera viciu ascuns la vanzarea unui apartament? cris-71 cris-71 Bună ziua, Am avut o garsonieră la etajul 2 într-un bloc (în care am locuit 6 ani). In 2018-2019 am demarat o amplă lucrare de renovare (curent ... (vezi toată discuția)