avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce se considera viciu ascuns la vanzarea unui ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce se considera viciu ascuns la vanzarea unui apartament?

Bună ziua,

Am avut o garsonieră la etajul 2 într-un bloc (în care am locuit 6 ani). In 2018-2019 am demarat o amplă lucrare de renovare (curent trifazic, încălzire în pardoseală, geamuri, uși, instalații sanitare, centrala, podele, gresie). Țevile de scurgere, fiind in stare bună in apartament, nu au fost schimbate. Timp de 2 ani de zile am oscilat intre a-l închiria in regim hotelier (are o pozitionare excelenta) sau a-l face sediu de firma dar pandemia a schimbat prioritatile. Ne-am decis sa il vindem, apoi am renuntat, dar am fost abordati de actualul proprietar care a fost foarte insistent si a oferit mai mult decat am cerut.
Prin urmare, in octombrie 2021 s-a incheiat contractul de VC.
Problemele au aparut imediat dupa vanzare, cand vecinul de la parter s-a plans ca are infiltratii de apa. Intr-adevar, apa provine de la etajul 2 (etajul 1 e nelocuit) dar in apartamentul de la etajul 1 instalatia este praf, la propriu.
Cel de la parter acum s-a trezit ca vrea sa schimbe toata coloana (desi renoveaza din 2020 si nu ne-a contactat pe tema asta NICIODATA). In 2018 noi am dorit sa facem operatia de schimbare a coloanelor dar fostul proprietar de la parter nu a vrut, noi nu am dorit sa platim pentru el.
Si a inceput nebunia: cel de la parter ameninta ca taie apa si insista sa schimbe toata coloana, cel de la etajul 1 (nelocuit) vrea si el, il ameninta pe noul proprietar ca il dau in judecata. La care noul proprietar s-a gandit sa ameninte cu judecata vechiul proprietar (adica pe noi) pentru vicii ascunse.
Si acum intrebarea: se poate considera viciu ascuns faptul ca o (usoara) infiltratie de apa provine datorita starii precare a instalatiilor de la etajul dedesubt, atata timp cat tevile care ies din apartamentul nostru sunt in stare buna / noua pana la nivelul celui dedesubt?
Ultima modificare: Joi, 2 Decembrie 2021
cris-71, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 19:54, 3 Decembrie 2021
Intr-adevar, apa provine de la etajul 2

infiltratie de apa provine datorita starii precare a instalatiilor de la etajul dedesubt, atata timp cat tevile care ies din apartamentul nostru sunt in stare buna / noua pana la nivelul celui dedesubt?

daca la dvs e totul ok, nu vorbim de un viciu ascuns
si daca e vb de coloana, se schimba pe cheltuiala tuturor
dvs nu aveti ce face decat sa asteptati sa va dea actulul in judecata si sa va aparati.
In 2018 noi am dorit sa facem operatia de schimbare a coloanelor

Sunt 2 aspecte distincte interventia asupra instalatiei individuale care intra in responsabilitatea exclusiva a proprietarului si instalatia parte comuna care implica responsabilitatea asociatiei de proprietari
cel de la parter ameninta ca taie apa si insista sa schimbe toata coloana, cel de la etajul 1 (nelocuit) vrea si el, il ameninta pe noul proprietar ca il dau in judecata
.
Cel de la parter nu detine autoritatea si competenta sa intervina asupra furnizari utilitatilor furnizate in sistem centralizat
Daca deficienta este situata la nivelul coloanelor verticale,inlocuirea acestora intra in responsabilitatea exclusiva a asociatiei de proprietari

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara. acum câteva zile țeava principala de apa care ... adimoscaty adimoscaty bună seara. acum câteva zile țeava principala de apa care alimentează coloana a cedat în dreptul apartamentului meu,pe ghena. vecina de sub mine spune ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in cazul unui apartament, nelocuit (aflat la etj 3), ... GabM GabM Buna ziua, In cazul unui apartament, nelocuit (aflat la etj 3), neasigurat, dar inundat grav din cauza infundarii instalatiei de scurgere/canalizarii de la ... (vezi toată discuția)
Coloana caldura buna ziua, locuiesc in bloc cu apartamente si ... Prodan Prodan Coloana caldura Buna ziua, locuiesc in bloc cu apartamente si am fost anuntati ca doar un singur tronson coloana de apa calda va fi inlocuit.Pot sa refuz daca ... (vezi toată discuția)