avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme încheiere succesiune: cum procedez în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme încheiere succesiune: cum procedez în situația în care am hârtie semnată la Consulatul României la Londra de renunțare la succesiune, dar fratele meu nu se deranjează să ajungă la notar pentru a preda actele casei?

Buna ziua,
Ma confrunt cu o problema delicata: locuiesc in Marea Britanie de 15 ani, Parintii amandoi au decedat de curand, ultima Mama (19/07/2018), pe numele careia proprietatea din Slanic Prahova, subiectul succesiunii de fata, era, fratele meu locuieste in Bucuresti, detine actele de proprietate pe numele mamei, precum si singura cheie a imobilului.
Fiind stabilita in UK, am decis ca apartamentul sa-i revina fratelui in totalitate. La Consulatul Romaniei la Londra am solicitat eliberarea Declaratiei de Renuntare la Succesiune. Am contactat notarul din Slanic Prahova si ne asteapta cu actele. Intelegerea este ca fratele meu sa ajunga cu actele proprietatii, eu sa trimit Declaratia DIRECT la notar, astfel evitand cat se poate pierderea, fiind in unic exemplar, si chiar daca fratele meu devine unic mostenitor (sau este deja, ca urmare a Declaratiei de Renuntare??), sa platesc eu taxele notariale.
Fratele meu nu ajunge sau nu vrea sa ajunga, sau asteapta tot de la mine bani pentru a ajunge la notar. CE POT FACE pentru a incheia obligativitatea procedurii de succesiune, a rezolva situatia, inaintea termenului de 2 ani, dupa care incep taxele sa curga in mod nedrept pentru mine, eu facandu-mi datoria? Am vreo obligatie legala cu privire la aceasta procedura, din moment ce declaratia legalizata si semnata de mine la Consulat dateaza din 12/03/2019? Cum pot proceda? MULTUMESC ANTICIPAT pentru raspunsul dumneavoastra!

Cu stima,

Oana Niculae
Ultima modificare: Luni, 6 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Cam incalcita explicatia.
Am inteles ca ati renuntat la mostenirea de pe urma mamei.
Ramaneti mostenitoare de pe urma tatalui daca nu ati renuntat deja si la asta.
Daca ati renuntat la ambele nu mai aveti nicio obligatie fata de mostenire.
Trimiteti prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, sau prn alta forma de curierat, renuntarile la notar si gata.
Daca doriti sa va ajutati financiar fratele o puteti face solicitand notarului sa va spuna cu aproximatie costul dezbaterii si virati banii direct in contul lui.
Fratele, cand se duce se duce. Dragoste si bine CU SILA, nu se poate.
Eventual solicitati ajutorul unui avocat care sa va reprezinte in fata notarului si sa deschideti dumneavoastra succesiunea.
Ultima modificare: Luni, 6 Mai 2019
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
VA MULTUMESC DIN SUFLET!!! perfect la obiect, si ati inteles perfect 'incalceala'... ca asa si este!!! Tata nu apare pe nici un act, sa inteleg, drept urmare... ar trebui sa fac o asemenea declaratie si pe numele lui...???
Notarul nu-mi primeste declaratia solitara, atata vreme cat dosarul nu este deschis si actele depuse, laolalta cu cererea de deschidere a succesiunii ce trebuie luata de la Primaria din Slanic.
Fara actele casei... cum as putea deschide eu succesiunea, atata vreme cat toate documentele sunt in posesia fratelui meu...? Uffff... de aici vine marea incalceala, bineinteles...
VA MULTUMESC TARE MULT pentru sfat!!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
DA, trebuie si o renuntarea la mostenire si pentru tata.
Daca doriti sa deschideti succesiunea si nu aveti actele bunurilor va trebui, cu ajutorul unui avocat pentru a nu veni dumneavoastra in tara, sa solicitati de la Primaria Slanic copie de pe actele de proprietate si restul inscrisurilor necesare.
Poate ca totusi, discutand cu fratele, ajungeti la o solutie amiabila.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Imobilul a fost dobandit in timpul casatoriei parintilor?
Daca a fost dobandit de mama anterior casatoriei sau prin mostenire sau prin donatie, nu trebuie sa renuntati la succesiunea tatalui, imobilul fiind bunul propriu al mamei.
Astfel declaratia de renuntare deja data este suficienta.
In momentul de fata, interesul este doar al fratelui (care probabil se simte usurat ca ati renuntat si considera in mod gresit ca imobilul deja ii apartine, ca efect al renuntarii dvs).
Juridic, dvs sunteti straina de succesune si ca atare, nu mai aveti nicio obligatie de achitare a unei taxe. Faptul ca se implinesc 2 ani si vor fi costuri mai mari, este problema fratelui dvs, care nu a depus toate diligentele la timp.
Ba mai mult, v-as sugera sa pastrati declaratia de renuntare la dvs si sa o trimiteti doar atunci cand va va ruga fratele, pentru ca va veni si acel moment.
Sfatul dumneavoastra e de mare MARE ajutor, si va multumesc tare tare mult!
Cred ca va trebui sa apelez la varianta 2, si anume implicarea unui avocat, daca se va ajunge la anul pe vremea asta si nu se va intampla nimic.
Nu am stiut ca daca numele tatei nu apare in nici un act trebuie si pentru el facuta declaratie de renuntare. MULTUMESC MULT ca mi-ati spus, sa fug la Londra din nou si sa mai scot o Declaratie. Va multumesc inca o data MULT pentru sfat, si... sa speram ca da... se va incheia treaba asta fara alte implicatii cu fratele meu. Desi eu am crezut ca ne-am inteles si datoria lui nu e decat sa se duca sa deschida masa succesorala... acum am o mare retinere in sensul asta.
VA MULTUMESC MULT DE TOT PENTRU TOT!!!! Va voi tine la curent cu evenimentele, ca... deja se pare ca incep sa am nevoie de ajutor.

Alte discuții în legătură

Speta mostenire mm21 mm21 Buna seara, am urmatoarea speta: -in urma decesului tatalui meu am ramas 5 frati si mama, care i-am cedat partea noastra unui farte mai mare(frati impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Succesiune dificila? eukyra1 eukyra1 Buna ziua. Sa va prezint situatia.Suntem 3 frati,iar parintii nostri au decedat.Dorim sa facem succesiunea dupa bunurile parintilor.Avem mai multe ... (vezi toată discuția)
Succesiune lupascu lupascu Buna ziua, am si eu doua intrebari si sper din tot sufletul sa ma ajutati, prima intrebare: pentru a deschide succesiune in primele 6 luni de la decesul ... (vezi toată discuția)