avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dificila?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dificila?

Buna ziua.
Sa va prezint situatia.Suntem 3 frati,iar parintii nostri au decedat.Dorim sa facem succesiunea dupa bunurile parintilor.Avem mai multe proprietati,pe care parintii nostri ni le-au lasat verbal ca mostenire.Din cei 3 frati,unul renunta la tot,iar cei doi raman asa:
1.unul cu un apartament si pamant la tara
2.unul cu casa la tara si pamant la tara.
Intrebarea mea este,daca fratele meu poate sa faca succesiunea doar pe apartament(el locuind acolo,dintotdeauna,el l-a si achitat),eu neavand nici o pretentie,doar ca eu nu am posibilitatea financiara in acest moment sa fac succesiunea pentru partea mea.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cu stima.
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 15:07, 22 Februarie 2015
Daca va intelegeti ca fratii, totul e ok!
Mergeti la un birou notarial si incepeti dezbaterea succesiunii.
Fratele care renunta va semna o declaratie de renuntare la mostenire.
Ceilalti doi frati vor declara notarului ca s-au inteles cum sa-si imparta mostenirea.
Notarul va lua act de bunainvoiala dintre cei doi si le va elibera certificatele de mostenitor.
Cand vor deschide rol fiscal pt. noile proprietati, e treaba fiecaruia.
Important este sa plateasca in continuare impozitul pe proprietate, gazul, curentul, adica utilitatile.
Nu de alta, dar furnizorul nu incheie contract decat cu proprietarul, adica in caz de neplata urmata de debransare, proprietarul va avea necazuri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Februarie 2015
DlGoe, utilizator
Va multumesc Dl Goe ptr.raspunsuri,dar problema este a fratelui cu apartamentul.Adica,in acest moment doar el are interesul ptr.succesiune,el locuind acolo.La tara,casa si pamantul nu e important in acest moment.Daca deschide succesiunea,am inteles ne va costa mai mult ulterior,daca se face deocamdata succesiunea doar pe apartament,ulterior eu voi avea din nou de achitat,adica vom plati costuri suplimentare,asa am inteles.
Va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Februarie 2015
eukyra1, utilizator
La notar trebuie sa mergeti toti pentru a se incheia actul de mostenire. Chiar daca partea de mostenire compusa din casa si teren la tara nu va intereseaza deocamdata, trebuie sa mergeti la notar cu fratele caruia ii revine apartamentul(si eventual si cu fratele care renunta la mostenire daca inca nu a dat declaratia de renuntare).
Da,inteleg asta.Dar ce nu stim,daca se face doar "partial"succesiunea,vom plati de atatea ori taxa,de cate ori va dori vreunul din noi sa-si faca partea lui de succesiune?Ma intereseaza ca si costuri.
Va multumesc.
simo_v a scris:

La notar trebuie sa mergeti toti pentru a se incheia actul de mostenire. Chiar daca partea de mostenire compusa din casa si teren la tara nu va intereseaza deocamdata, trebuie sa mergeti la notar cu fratele caruia ii revine apartamentul(si eventual si cu fratele care renunta la mostenire daca inca nu a dat declaratia de renuntare).


eukyra1 a scris:

de cate ori va dori vreunul din noi sa-si faca partea lui de succesiune


Nu exista asa ceva.

Faceti confuzie intre oameni (mostenitori) si bunuri (din patrimoniul succesoral).

Succesibilii trebuie sa fie prezenti TOTI pentru a obtine certificatul de mostenitor.
Certificatul de mostenitor (care face referire la TOTI - fie ca sunt mostenitori, fie ca sunt renuntatori) ar putea sa contina toate bunurile sau o parte din bunuri. In acest din urma caz se poate face ulterior un certificat suplimentar cu bunurile omise. (dar cu aceeasi oameni/mostenitori din certificatul dintai).

Atentie! Sa nu cumva sa ziceti a renuntati, cu gandul ca renuntati doar la apartament si ca o sa faceti dupa aceea mostenire "pe partea dvs.". Nu exista asa ceva. Cel ce renunta, renunta la mostenire, adica la TOT ceea ce contine ea (toate bunurile, indiferent daca au fost sau nu cuprinse in certificatul dintai). Nu exista renuntare partiala. Ori accept mostenirea, ori ma lepad de ea. (nu exista variante).

Dvs. confundati Certificatului de mostenitor cu Actul de partaj. Partajul/imparteala se poate face acum sau ...pururea si-n vecii vecilor (imprescriptibil). Dar, ca sa aveti ce imparti (eu iau casa, tu iei aratura) trebuie sa aveti calitatea de mostenitor in certificat.
Ultima modificare: Duminică, 22 Februarie 2015
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Certificat mostenitor hr hr Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca mai pot reveni la optiunea ce am avut-o la un moment dat la dezbaterea mostenirii. Pe scurt : la moartea tatalui, eu si ... (vezi toată discuția)
Moștenirea intre frați Drusil Drusil Tatăl nostru a decedat acum doua săptămâni și a rămas moștenire o casă la țară cu un hectar de pămînt și un apartament . Suntem doi frați și ... (vezi toată discuția)
Mostenire si titlu de proprietate Luminita Mihaela Luminita Mihaela Buna ziua. In anul 1995, cand s-a facut tiltul de proprietate pt o suprafata de 9 ha, la proprietari a fost trecut strabunicul meu (decedat in 1983)si ca ... (vezi toată discuția)