avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua, am si eu doua intrebari si sper din tot sufletul sa ma ajutati, prima intrebare: pentru a deschide succesiune in primele 6 luni de la decesul socrului meu este gratuit sau se plateste?
a doua intrebare: pentru cedarea partii care ii se revine fratelui mai mare in favoare fratelui mai mic , mentionez ca fratele mai mare este plecat in strainatate, in cazul in care se deschide succesiune iar el nu este in tara cum poate ceda partea lui fratelui mic, este obligatorie prezenta lui in tara?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 14:56, 11 Martie 2010
buna ziua .
in termen de 6 luni este indicat a se face acceptarea succesiunii .
dezbaterea succesorala pt. a nu se plati impozitul aferent, este indicat sa se realizeze in termen de doi ani de la decesul defunctului .
referitor la fratele plecat din tara, acesta poate trimite procura unui tert pt. a-l reprezenta la dezbatrea succesiunii .
ulterior se poate face partaj voluntar, tot la notar .
Pentru dezbatere succesiune ,in situatia intelegerii amiabile a mostenitorilor asupra modalitatii de impartire masa succesorala actele se realizeaza la notar
Daca nu exista consens ,succesiunea se dezbate in instanta
Daca unul dintre mostenitori este in strainatate ,poate intocmi procura in favoarea fratelui mai mic
De platit se plateste oricum pentru emiterea certificatului de mostenitor. In cazul in care nu deschideti succesiunea la notar in decurs de 2 ani de la deces, dupa aceasta perioada se percepe un impozit de 1 % din valoarea masei succesorale.Celelalte taxe care se percep sunt reprezentate de taxa cadastrala, care se aplica in cazul cand exista proprietati imobiliare intabulate, plus onorariul notarial.
Pentru ca unul din mostenitorii legali sa poata renunta la dreptul sau succesoral este nevoie de declaratia acestuia autentificata notarial. Daca acesta nu se afla in tara, cel mai bine este sa consultati notarul la care v-ati decis sa deschideti succesiunea, sa il intrebati daca accepta ca fratele dvs sa trimita o procura apostilata din tara unde se afla (care va trebui apoi tradusa, legalizata- in principiu acest act nu va fi considerat autentificat aici in Romania, deoarece notarii din strainatate au alt statut)
procura se poate face la consulat . si este cat se poate de valabila si in Romania .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune-frate plecat din tara olympya olympya buna ziua. vreau sa fac succesiunea dupa tatal meu dar nu pot pentru ca fratele meu este plecat si arestat in strainatate. ce pot face pentru a face ... (vezi toată discuția)
Succesiune ioanabozgan ioanabozgan sot decedat in septembrie 2008.Dosarul deschiderii succesiunii a fost facut in termen de 6 luni;nu am dezbatut-o;masa succesorala= un apartament proprietate ... (vezi toată discuția)
Succesiune - citare parti annesis annesis Buna ziua, Noi suntem 4 frati si mama a decedat acum 1 luna jumatate. As vrea sa deschid succesiunea, ca din cate am inteles nu ar costa daca se face in ... (vezi toată discuția)