avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme încheiere succesiune: cum procedez în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme încheiere succesiune: cum procedez în situația în care am hârtie semnată la Consulatul României la Londra de renunțare la succesiune, dar fratele meu nu se deranjează să ajungă la notar pentru a preda actele casei?

Buna ziua,
Ma confrunt cu o problema delicata: locuiesc in Marea Britanie de 15 ani, Parintii amandoi au decedat de curand, ultima Mama (19/07/2018), pe numele careia proprietatea din Slanic Prahova, subiectul succesiunii de fata, era, fratele meu locuieste in Bucuresti, detine actele de proprietate pe numele mamei, precum si singura cheie a imobilului.
Fiind stabilita in UK, am decis ca apartamentul sa-i revina fratelui in totalitate. La Consulatul Romaniei la Londra am solicitat eliberarea Declaratiei de Renuntare la Succesiune. Am contactat notarul din Slanic Prahova si ne asteapta cu actele. Intelegerea este ca fratele meu sa ajunga cu actele proprietatii, eu sa trimit Declaratia DIRECT la notar, astfel evitand cat se poate pierderea, fiind in unic exemplar, si chiar daca fratele meu devine unic mostenitor (sau este deja, ca urmare a Declaratiei de Renuntare??), sa platesc eu taxele notariale.
Fratele meu nu ajunge sau nu vrea sa ajunga, sau asteapta tot de la mine bani pentru a ajunge la notar. CE POT FACE pentru a incheia obligativitatea procedurii de succesiune, a rezolva situatia, inaintea termenului de 2 ani, dupa care incep taxele sa curga in mod nedrept pentru mine, eu facandu-mi datoria? Am vreo obligatie legala cu privire la aceasta procedura, din moment ce declaratia legalizata si semnata de mine la Consulat dateaza din 12/03/2019? Cum pot proceda? MULTUMESC ANTICIPAT pentru raspunsul dumneavoastra!

Cu stima,

Oana Niculae
Ultima modificare: Luni, 6 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Aaaaa... :))) nu va faceti nici o grija ca nu ma formalizez eu, am inteles EXACT ce-ati vrut sa spuneti cu privire la a cunoaste sau nu cunoaste o lege...!! :)) Cum ziceam... eu respect profesiile: de-asta sunt avocati, doctori, arhitecti pe lume, fiecare stie ce TREBUIE sa stie / stim... :) Nu sunt sigura, sau si mai rau, nu stiu cum sa abordez... intreb!! C-am mai vazut eu multi care-si faceau casele singuri... :)) La fel cu fiecare profesie in parte. Si cu ajutorul... hmmmm.... si asta e chestiune tot de mostenire; parintii l-au tinut in brate pe fratele meu, iar el... asteapta acelasi lucru si de la mine. Nu ma ridic eu la performanta lor... dar incerc sa-i deschid ochii. Nu e suficient... AVETI PERFECTA DREPTATE, asta e! Suntem oameni maturi, si... ar cam trebui sa... STIE ce face. (Nu va faceti probleme de chestiuni de familie, c-ati intrat prea departe, etc, sau mai stiu eu ce... chiar imi face placere sa vorbesc cu dumneavoastra, si chiar... m-ati ajutat sa ma mai destind un pic, din stress-ul in care ma aflam acum cateva zile, cand am deschis discutia :).
Daaaaaa... la Slanic e frumos de tot: chiar ma uitam asta-toamna, cat de curat e... spre deosebire de... hmmmm... ce-i aici in Anglia asta: daca n-as fi legata de birou si predari de proiecte... nu cred c-as mai pierde vremea in tara asta). Si ce aer nemaipomenit!!! Macar de-asta mi-ar parea rau sa faca vreo tampenie... Eu va urez o seara frumoasa, un weekend excelent, si inca o data va multumesc MULT MULT PENTRU TOT!!! X

Liliana Gradinaru a scris:

Procedura succesorala se pot desfasura si in lipsa unui mostenitor, nu erati atat de tinuta de prezenta lui. Nu va spun ca nu stiti legi, mie imi pare ca problema dv. nu e una juridica, ci de familie.
Nu aveti pentru ce tine pumnii stransi. Nu conteaza ce face omul cu ce primeste, este doar decizia lui sa administreze acel patrimoniu. Dv. ati facut ce ar fi vrut parintii. Atat, trebuie sa fiti multumita de asta, ati terminat toata treaba dv., de acum nu mai tine de dv.
Eu asta incerc sa va explic, nu musai legal, ci personal, ca aici s-a incheiat treaba dv. Daca il tot sunati, ghidati si ajutati pe frate, acesta nu are motiv sa se maturizeze. Nu ajutam asa. Lasati-l sa decida el si sa greseasca daca asta va face.
Scuze, poate am intrat prea departe in treburile familiei, e doar o parere. Frumos la Slanic, tare frumos! Trebuie sa inceapa si acolo sa inmugureasca brazii acum!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta mostenire mm21 mm21 Buna seara, am urmatoarea speta: -in urma decesului tatalui meu am ramas 5 frati si mama, care i-am cedat partea noastra unui farte mai mare(frati impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Succesiune dificila? eukyra1 eukyra1 Buna ziua. Sa va prezint situatia.Suntem 3 frati,iar parintii nostri au decedat.Dorim sa facem succesiunea dupa bunurile parintilor.Avem mai multe ... (vezi toată discuția)
Succesiune lupascu lupascu Buna ziua, am si eu doua intrebari si sper din tot sufletul sa ma ajutati, prima intrebare: pentru a deschide succesiune in primele 6 luni de la decesul ... (vezi toată discuția)