avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 979 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme încheiere succesiune: cum procedez în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme încheiere succesiune: cum procedez în situația în care am hârtie semnată la Consulatul României la Londra de renunțare la succesiune, dar fratele meu nu se deranjează să ajungă la notar pentru a preda actele casei?

Buna ziua,
Ma confrunt cu o problema delicata: locuiesc in Marea Britanie de 15 ani, Parintii amandoi au decedat de curand, ultima Mama (19/07/2018), pe numele careia proprietatea din Slanic Prahova, subiectul succesiunii de fata, era, fratele meu locuieste in Bucuresti, detine actele de proprietate pe numele mamei, precum si singura cheie a imobilului.
Fiind stabilita in UK, am decis ca apartamentul sa-i revina fratelui in totalitate. La Consulatul Romaniei la Londra am solicitat eliberarea Declaratiei de Renuntare la Succesiune. Am contactat notarul din Slanic Prahova si ne asteapta cu actele. Intelegerea este ca fratele meu sa ajunga cu actele proprietatii, eu sa trimit Declaratia DIRECT la notar, astfel evitand cat se poate pierderea, fiind in unic exemplar, si chiar daca fratele meu devine unic mostenitor (sau este deja, ca urmare a Declaratiei de Renuntare??), sa platesc eu taxele notariale.
Fratele meu nu ajunge sau nu vrea sa ajunga, sau asteapta tot de la mine bani pentru a ajunge la notar. CE POT FACE pentru a incheia obligativitatea procedurii de succesiune, a rezolva situatia, inaintea termenului de 2 ani, dupa care incep taxele sa curga in mod nedrept pentru mine, eu facandu-mi datoria? Am vreo obligatie legala cu privire la aceasta procedura, din moment ce declaratia legalizata si semnata de mine la Consulat dateaza din 12/03/2019? Cum pot proceda? MULTUMESC ANTICIPAT pentru raspunsul dumneavoastra!

Cu stima,

Oana Niculae
Ultima modificare: Luni, 6 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Ah, chiar asa... BUNA INTREBARE!!! In cazul meu... daca eu am facut declaratia de renuntare la succesiune, am inteles ca am facut-o in favoarea celuilalt mostenitor egal cu mine, si anume fratele meu. DAR daca el nu deschide succesiunea, taxele si impozitele adunandu-se pentru proprietatea mamei, eu nu pot reveni? In sensul... de a revendica dreptul de mostenitor inapoi, a angaja un avocat, sa zicem, care sa deschida masa succesorala, etc. Sigur ca in acel moment... fratele meu isi va aminti ca e mostenitor legal. Ce urmeaza? Sa ne judecam prin tribunale!!! Altfel... ar lua statul casa: nici chiar asa... Chiar daca in aparenta situatia e clara: eu am renuntat la dreptul de mostenire dar ei tot nu se misca... n-as vrea sa se ajunga in situatia ca proprietatea sa fie lasata statului, si asa mai departe. Chiar stateam si ma gandeam la asta...
Renuntarea la succesiune este irevocabilă.
Prin excepție, poate fi revocata numai dacă moștenirea e in termen (adică nu a trecut 1 an de la deces) și dacă nu a fost acceptată de alți moștenitori.
Dvs nu ati renunțat in favoarea.
Sunteti doi moștenitori, dintre care unul a renunțat și a rămas celalalt.
2-1 = 1. Este doar matematica.
Am inteles exact. MULTUMESC MULT pentru ca mi-ati explicat... E clar: deci pana la data de 19 Iulie eu mai pot face ceva... la o adica. Trebuie sa gasesc modalitatea in care sa discut cu el serios: e foarte greu. E clar si limpede acum, VA MULTUMESC MULT MULT MULT si sa aveti o zi excelenta!!!!
Daca fratele dvs nu a dat o declaratie notariala de acceptare a succesiunii si inca nu s-a implinit un an de la deces, va puteti revoca declaratia de renuntare.
Nici poveste sa faca asa ceva: el nu s-a deranjat sa se vada cu doamna notar, inca.
Anul se implineste pe 19 Iulie 2019. Dupa aceasta data, sa inteleg ca nu mai pot face nimic, nu mai pot revoca nimic.
Teoretic el mai are inca un an la dispozitie sa deschida succesiunea. Eu as mai avea... doua luni sa ma razgandesc.
Altfel... un alt subiect de santaj (ce oribil suna!!): daca nu platesc datoriile casei, ei n-o vor face.
In cazul asta... cred ca trebuie sa joc la cacialma.
Din nou... mi-ati deschis ochii, VA MULTUMESC DIN SUFLET!!!!

raluk0207 a scris:

Daca fratele dvs nu a dat o declaratie notariala de acceptare a succesiunii si inca nu s-a implinit un an de la deces, va puteti revoca declaratia de renuntare.

Alte discuții în legătură

Speta mostenire mm21 mm21 Buna seara, am urmatoarea speta: -in urma decesului tatalui meu am ramas 5 frati si mama, care i-am cedat partea noastra unui farte mai mare(frati impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Succesiune dificila? eukyra1 eukyra1 Buna ziua. Sa va prezint situatia.Suntem 3 frati,iar parintii nostri au decedat.Dorim sa facem succesiunea dupa bunurile parintilor.Avem mai multe ... (vezi toată discuția)
Succesiune lupascu lupascu Buna ziua, am si eu doua intrebari si sper din tot sufletul sa ma ajutati, prima intrebare: pentru a deschide succesiune in primele 6 luni de la decesul ... (vezi toată discuția)