Probleme încheiere succesiune: cum procedez în situația în care am hârtie semnată la Consulatul României la Londra de renunțare la succesiune, dar fratele meu nu se deranjează să ajungă la notar pentru a preda actele casei?
Buna ziua,
Ma confrunt cu o problema delicata: locuiesc in Marea Britanie de 15 ani, Parintii amandoi au decedat de curand, ultima Mama (19/07/2018), pe numele careia proprietatea din Slanic Prahova, subiectul succesiunii de fata, era, fratele meu locuieste in Bucuresti, detine actele de proprietate pe numele mamei, precum si singura cheie a imobilului.
Fiind stabilita in UK, am decis ca apartamentul sa-i revina fratelui in totalitate. La Consulatul Romaniei la Londra am solicitat eliberarea Declaratiei de Renuntare la Succesiune. Am contactat notarul din Slanic Prahova si ne asteapta cu actele. Intelegerea este ca fratele meu sa ajunga cu actele proprietatii, eu sa trimit Declaratia DIRECT la notar, astfel evitand cat se poate pierderea, fiind in unic exemplar, si chiar daca fratele meu devine unic mostenitor (sau este deja, ca urmare a Declaratiei de Renuntare??), sa platesc eu taxele notariale.
Fratele meu nu ajunge sau nu vrea sa ajunga, sau asteapta tot de la mine bani pentru a ajunge la notar. CE POT FACE pentru a incheia obligativitatea procedurii de succesiune, a rezolva situatia, inaintea termenului de 2 ani, dupa care incep taxele sa curga in mod nedrept pentru mine, eu facandu-mi datoria? Am vreo obligatie legala cu privire la aceasta procedura, din moment ce declaratia legalizata si semnata de mine la Consulat dateaza din 12/03/2019? Cum pot proceda? MULTUMESC ANTICIPAT pentru raspunsul dumneavoastra!
Da, casa a fost mostenita de Mama, fiind initial a bunicilor defuncti. A devenit a ei (pe numele ei numai, nu a tatalui), atunci cand bunica a murit si a facut succesiunea. Astfel mi-a spus si notarita din Slanic, ca n-ar mai fi nevoie de o declaratie de renuntare la succesiune pe numele tatalui.
DA, asta era de fapt ideea: odata declaratia de renuntare la succesiune scoasa, legalizata, semnata, stampilata in fata notarului de la Consulat, mai am eu vreo obligatie juridica? Chiar daca notarita, fara actele casei si dosar deschis, nu-mi primeste declaratia?
Sigur ca DAAAAA.... Declaratia sta la mine, in proprietatea mea, in UK, si NUMAI cand notarul mi-o va cere o voi trimite prin curier special, cu semnatura de primire. La notar direct vreau sa ajunga: altfel... ei o pot face pierduta, desi... printr-un drum la Londra o pot re-aduce in original, si... Doamne fereste: pentru ei.
VA MULTUMESC DIN SUFLET PENTRU SFAT!!!! Mii, mii de multumiri!!!
raluk0207
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Deci imobilul este bunul propriu al mamei. Nu trebuie sa mai dati nicio declaratie de renuntare.
Notarul nu va primeste declaratia pentru ca spus mai pe romaneste, ar insemna sa pazeasca o hartie pentru un dosar care cine stie cand se va finaliza.
Pai... cam asa mi-a spus si ea: 'nu pot sa va primesc declaratia pentru ca nu pot primi documente la un dosar care nu exista inca'.
Da, apartamentul din Slanic Prahova e mostenirea mamei: bine ca acum stiu clar ce si cum...
Si mie, arhitecta fiind, avand treaba cu 'legea' in alt domeniu deci, dar logic... mi se parea normal ca odata scoasa aceasta declaratie de renuntare, obligatia mea legala cu privire la proprietate sa fie nula, din data renuntarii 12/03/2019.
Fratele meu considera ca are proprietatea deja in posesie, dar tot obligatia mea financiara e sa platesc tot ce ar surveni. Eu am promis ca platesc doar taxele notariale, nu si alte penalizari ce survin daca succesiunea nu este facuta in timp. Sunt convinsa ca ei vor avea pretentia sa suport eu tot, din acest motiv am ajuns pe acest forum, si sfatul dumneavoastra este absolut vital pentru mine, VA MULTUMESC MULT MULT MULT!!!!
Dvs nu mai aveti nicio obligatie.
Legal, costurile privind dezbaterea succesiunii sunt suportate de mostenitori, proportional cu cota ce revine fiecaruia. Dvs cum ati renuntat, deci nu mai aveti calitatea de mostenitor, nu trebuie sa achitati nimic.
Daca totusi vreti, este doar ca o favoare facuta fratelui dvs. Moralmente, este suficient faptul ca prin renuntarea dvs, i-ati facut fratelui "cadou" o casa. Acum depinde si de obrazul fratelui....
Impozitul de 1% nu este o penalizare. Este doar o taxa platita in plus, catre stat.
In prezent, lucrurile sunt in aer.
Fratele nu este proprietar, decat dupa dezbaterea succesiunii si obtinerea certificatului de mostenitor. Poate pe moment este usurat ca ati renuntat si nu considera ca mai e necesar sa se mai grabeasca. Taxele oricum i le platiti dvs...
Va sugerez sa lasati lucrurile asa si sa nu mai intreprindeti nicio actiune. Mai devreme sau mai tarziu va trebui sa dezbata succesiunea (si ca sa-ti reinnoiesti buletinul iti trebuie un act de proprietate), iar costurile aferente vor fi doar problema dansului.
Sigur ca e o favoare ca platesc eu taxele notariale. Sincera sa fiu... sunt ingrozita de faptul ca ei vor lasa vremea sa curga, in ideea ca tot eu voi fi cea ce va plati si penalizarile de rigoare, ce s-ar aduna, daca ei nici pana la anul nu vor face nimic.
Concluzia... este ca nici taxele notariale nu ma obliga legea sa le platesc, este doar un mare favor pe care il fac... lasandu-i si mostenirea neatinsa, nepretinzand nimic. El si sotia sunt convinsi ca eu voi plati oricum.
Din acest motiv am deschis conversatia: sa ma asigur care este de fapt mersul lucrurilor, ce ma obliga pe mine legea renuntand, si cum ii pot determina sa deschida masa succesorala.
VA MULTUMESC MULT MULT MULT si din suflet pentru tot ajutorul!!! Acum lucrurile sunt limpezi. Ma simt usurata si linistita stiind ca ce as putea face pentru ei e doar un plus si nu o obligatie in fata legii, doar un favor.
Acum e perfect limpede!!! MII, MII DE MULTUMIRI!!!!!!!!
Speta mostenire
mm21
Buna seara, am urmatoarea speta:
-in urma decesului tatalui meu am ramas 5 frati si mama, care i-am cedat partea noastra unui farte mai mare(frati impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Succesiune
lupascu
Buna ziua, am si eu doua intrebari si sper din tot sufletul sa ma ajutati, prima intrebare: pentru a deschide succesiune in primele 6 luni de la decesul ... (vezi toată discuția)