avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Activitate ivan alexei

Activitate ivan alexei

Ziua buna, va multumesc mult pentru mesaje. Am pregatit urmatorul discurs pentru prima infatisare. Va rog sa-mi spuneti daca este sustenabil:

"Starea de nevoi a minorei permite stabilirea unui plafon mai redus. De asemenea, am de onorat si alte obligatii impovaratoare dobandite din afara casatoriei. Daca sotia considera ca am obligatia sa platesc timpul petrecut cu copilul, ma ofer sa preiau eu copilul in ingrijire. Promit ca nu voi factura timpul si dragostea oferita copilului.

In afara de cheltuielile generale pentru crestere(mancare, imbracaminte, jucarii, bani de buzunar cand creste, etc) trebuie luat in vedere un alt buget legat de educatie si asigurarea unei forme de pregatire profesionala(gradinita, scoala si meditatiile aferente, studii superioare in tara/strainatate). Raportat la veniturile noastre medii putem aproxima totalul acestor cheltuieli la 30% din veniturile noastre nete cumulate in prezent, respectiv 1500 RON/luna. Totusi, trebuie retinut faptul ca venitul meu este mai mare decat cel al sotiei.
Acest procent de 30%, respectiv 1500 RON, dovedeste a fi insuficient raportat la realitatea din "teren" motiv pentru care imi iau angajamentul ca diferentele sa fie platite in natura.

Cheltuieli:
7200 RON = primul an - 600/luna x 12 luni

24.000 RON - 1-3 ani - 1000/luna x 24 luni

50.400 RON - 3-6 ani 1400/luna x 36 luni

81.600 RON pentru primi 6 ani. Daca impartim 81600 la 72 luni(6 ani) rezultatul este 1130/luna

151.000 RON - 6-15 ani - 1400/luna x 108 luni(9ani)

72.000 RON - 15-18 ani - 2000/luna x 36 luni

Totalul este de 304.600 RON/18 ani de viata. Daca impartim 304.600RON la 216 luni(18 ani) rezultatul este 1410 adica aproximativ 30% din veniturile noastre nete din prezent pe care le impartim ca si soti.

Asadar, consider ca din cuantumul de 30% din veniturile noastre prezente sa imi revina obligatia de plata a 15%(750 RON), adica jumatate."
3500 salariu de baza + sporuri pentru tura de noapte de inca 1500 RON, de asemenea mai primesc odata cu salariul decontarea transportului de 2000 RON pe luna. Inteleg sa se calculeze sporurile de noaptea dar decontarea transportului nu ar trebui luata in cosiderare, nu?
Repet, fetita are 6 luni, Chiar si asa, calculand cheltuielile legate de intretinerea imobilului in care locuieste, educatie etc. 800 RON lunar, momentan sunt mai mult decat suficient. Mai mult, sotia este constienta de acest fapt dar argumenteaza ca timpul ei petrecut cu copilul trebuie asigurat financiar de mine. Imi spune ca are nevoie de un start pentru cand se va intoarce in Bucuresti unde are locul de munca si considera ca este obligatia mea sa ii ofer acest start.

Intrebarea mea este: Legea spune ca am vreo obligatie fata de fosta sotie? Daca da, ma voi conforma. Daca nu, puteti sa-mi recomandati cum as putea combate aceasta dorinta a sotiei?
Buna ziua. Suntem in proces de divort si de nenumarate ori am incercat sa ma inteleg cu sotia in privinta obligatiilor ce le voi avea dupa divort, fata de fetita noastra de 6 luni dar nu reusesc foarte multe.
Sotiei ii este greu sa inteleaga inca ca singura mea responsabilitate dupa divort este fetita. Eu i-am oferit 800 RON, a zis ca e putin in comparatie cu veniturile mele. Precizez ca fetita are in momentul de fata absolut tot ce este nevoie. Lunar ii trimit bani si intreb mereu daca lipseste ceva. In schimb, sotia spune ca diferenta care ramane din pensie o strange pentru avansul unui apartament in Bucuresti unde va locui cu fetita. Sigur ca imi doresc ca fetita sa aiba un camin dar de ce m-ar interesa sa-i achit sotiei mai mult decat are nevoie copilul. Nici eu nu am casa. De ce sa achit partial casa fostei sotii in loc sa-mi cumpar mie una?
Intrebarea mea este:
Cum o pot face pe sotie sa inteleaga ca din momentul pronuntari divortului singura mea responsabilitate este copilul si nu ea? Iar ca argumentele de genul "nu se mai uita nimeni la mine pentru ca am copil mic", "sa-mi dai banii bai nenorocitule" sunt puerile si nu au nici o legatura cu faptul ca noi avem un copil si suntem responsabili in egala masura de educarea lui.
Răspuns la discuția Divort cu copii
multumesc frumos pentru indrumare
Discuție Divort cu copii
Buna ziua! Ne-am cunoscut in Februarie, am incheiat casatoria in August 2018, copilul s-a nascut in Noiembrie. In Mai 2019 avem prima intalnire la tribunal. Sotia are un certificat medicolegal si martor, in urma unor dispute(nimic grav, doar am strans-o de mana) si dovezi de abuz verbal. OK! Am gresit, divortam, dar copilul are nevoie de tata asa cum si eu am nevoie sa ma bucur de fetita mea. De mentionat, ca am foarte responsabil si generos chiar si dupa ce sotia a plecat si intentat divortul in luna Ianuarie 2019. Acum, in apararea mea si posibilitatea de a-mi creste fetita va intreb urmatoarele:

1. Desfacerea casatoriei din culpa paratului exclusiv. De ce? Amandoi am gresit, si am ajuns in punctul in care este mai bine sa o luam pe drumuri separate. Cu ce o ajuta pe sotie in viitor daca divortul este pronuntat din vina mea exclusiv?

2. In urma unor discutii am ajuns de comun acord cu sotia la obligatia pensiei alimentare de 800 ron lunar mai mult decat suficient pana cand fetita implineste 2 ani Practic, sotia se poate folosi de acesta suma sa creasca copilul si sa ii mai ramana si ei ceva. Dupa discutia pe care a avut-o cu avocatul ei, a renuntat la cei 800 si astepta 25% din venituri. Cum pot demonstra ca fetita nu are nevoie de atat de multi bani si ca 800 RON pe luna sunt mai mult decat deajuns, cel putin pana la varsta de 2 ani? Ca sa nu mai spun ca acum copilul este la 250 km departare iar ca sa o vizitez de 2 ori pe luna mai scot din buzunar circa 1000 ron(benzina+cazare).

3. Sotia doreste autoritate exclusiva. Eu m-am gandit ca asta as putea sa-i ofer tocmai pentru ai arata ca am incredere in ea. In sensul, ca nu am nevoie de vreo autoritate din partea justitiei ca sa-mi pot creste si educa copilul. In felul asta nu trebuie sa mai alergam la notar pentru aprobare de iesit din tara si etc. Pe scurt, sa aiba ea drept de decizie asupra copilului in fata legi iar eu sa fiu in spate si sa ma asigur ca o sa ia decizii cat mai bune. Ce fel de riscuri imi asum daca aleg sa-i ofer custodie exclusiva?

De mentionat, ca sotia are un nou caracter, acum inainte de divort. Cand ii spun ca nu am sa trimit cat isi doreste ea indiferent de decizia instantei se agita imi spune ca "ea isi vrea banii". Sau atunci cand o rog sa ma lase sa cumpar si eu copilului lucruri si sa deduc din pensia alimentara, ca sa pot sa intaresc relatia cu fiica mea, imi spune ca ea vrea doar bani. Ce bani? Sunt banii copilului, nu? Bineinteles ca o perioada voi incerca sa ii ramana si ei ceva ca sa nu se simta prea sifonata din acest divort dar nu am de gand sa ma oblig in a-i oferi fostei sotii mai mult decat trebuie. Mai ales nu voi face asta daca stiu ca sunt obligat.
Incaodata precizez ca nu sunt zgarcit si mereu ne-am inteles la partea cu banii dar cumva a devenit foarte avara de la ultima discutie pe care a avut-o cu avocatul ei.

Va multumesc!