avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Suntem în divorț și nu reușesc să mă înțeleg ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Suntem în divorț și nu reușesc să mă înțeleg cu mama copilului în privința obligațiilor materiale pe care le voi avea. Cum o pot face să înțeleagă că singura mea responsabilitate va fi copilul?

Buna ziua. Suntem in proces de divort si de nenumarate ori am incercat sa ma inteleg cu sotia in privinta obligatiilor ce le voi avea dupa divort, fata de fetita noastra de 6 luni dar nu reusesc foarte multe.
Sotiei ii este greu sa inteleaga inca ca singura mea responsabilitate dupa divort este fetita. Eu i-am oferit 800 RON, a zis ca e putin in comparatie cu veniturile mele. Precizez ca fetita are in momentul de fata absolut tot ce este nevoie. Lunar ii trimit bani si intreb mereu daca lipseste ceva. In schimb, sotia spune ca diferenta care ramane din pensie o strange pentru avansul unui apartament in Bucuresti unde va locui cu fetita. Sigur ca imi doresc ca fetita sa aiba un camin dar de ce m-ar interesa sa-i achit sotiei mai mult decat are nevoie copilul. Nici eu nu am casa. De ce sa achit partial casa fostei sotii in loc sa-mi cumpar mie una?
Intrebarea mea este:
Cum o pot face pe sotie sa inteleaga ca din momentul pronuntari divortului singura mea responsabilitate este copilul si nu ea? Iar ca argumentele de genul "nu se mai uita nimeni la mine pentru ca am copil mic", "sa-mi dai banii bai nenorocitule" sunt puerile si nu au nici o legatura cu faptul ca noi avem un copil si suntem responsabili in egala masura de educarea lui.
Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!
Întreținerea este un drept al minorului și nu este negociabil.
Cuantumul acesteia este stabilit prin Codul Civil și este de pana la 1/4 din veniturile părintelui care datorează întreținerea.
Acești bani sunt administrati de parintele rezident și calculul nu include doar nevoile directe ale copilului (mancare, de ex) ci și cheltuieli legate de întreținerea imobilului in care acesta locuiește, educație, etc.
Sotia, ca și Dvs., va accepta hotărârea instanței, bazată pe lege și nu pe argumente de genul celor enumerate de Dvs.
Repet, fetita are 6 luni, Chiar si asa, calculand cheltuielile legate de intretinerea imobilului in care locuieste, educatie etc. 800 RON lunar, momentan sunt mai mult decat suficient. Mai mult, sotia este constienta de acest fapt dar argumenteaza ca timpul ei petrecut cu copilul trebuie asigurat financiar de mine. Imi spune ca are nevoie de un start pentru cand se va intoarce in Bucuresti unde are locul de munca si considera ca este obligatia mea sa ii ofer acest start.

Intrebarea mea este: Legea spune ca am vreo obligatie fata de fosta sotie? Daca da, ma voi conforma. Daca nu, puteti sa-mi recomandati cum as putea combate aceasta dorinta a sotiei?
Aveți obligație de întreținere doar față de copil. Fosta soție e deja de domeniul trecutului în ce privește obligația reciprocă de întreținere.

Dar pentru copil legea stabilește ca pensie, un maxim de 25% din venitul lunar NET. Ce venit NET aveți`?
Ultima modificare: Duminică, 19 Mai 2019
Dapix, utilizator
3500 salariu de baza + sporuri pentru tura de noapte de inca 1500 RON, de asemenea mai primesc odata cu salariul decontarea transportului de 2000 RON pe luna. Inteleg sa se calculeze sporurile de noaptea dar decontarea transportului nu ar trebui luata in cosiderare, nu?
Nu cred ca veti putea convinge.
Este inutil...sa tot încercați...
Se va lamuri ea in timp.
Este posibil sa se mărite în viitor.

Alte discuții în legătură

Pensie de întreținere: cuantumul maxim depășește nevoile copilului iar pe mine m-ar pune în dificultate cu plata ratelor. cum aș putea proceda în acest caz? Adrian19851411 Adrian19851411 Buna ziua Din păcate eu și soția mea am ajuns in pragul unui divorț. Avem o fetița, și am o întrebare legată de pensia alimentara care trebuie ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara conico conico buna ziua! as dori sa stiu care este procentul de pensie alimentara pentru un copil dintr-o casatorie anterioara a iubitului meu! el a divortat prin 2004, ... (vezi toată discuția)
Pensia de intretinere la doi copii dildi dildi buna ziua, in anul 2007 am divortat. Din prima casatorie am o fetita, pentru care platesc pensia de intretinere 120 lei / dintr-un venit de 550 lei /. In anul ... (vezi toată discuția)