avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

buna ziua!
as dori sa stiu care este procentul de pensie alimentara pentru un copil dintr-o casatorie anterioara a iubitului meu!
el a divortat prin 2004, lucreaza in MAI...atunci avea un salariu de aproximativ 1500 ron in care intra si norma de hrana si toate sporurile care mai sunt pe langa..iar judecatorul a decis sa ii acorde 600 ron!de 2 ani are salariu cu tot cu sporuri 1800 de ron iar fosta sotie dorea sa il dea in judecata sa ii mareasca pensia..dar nu a facut-o pentru ca a fost sfatuita ca o sa primeasca mai putin!
ideea este ca el are salariu de baza undeva la 1200 de ron acum si norma de hrana si cu celelalte sporuri sunt cam de 600 ron, aceste sporuri se iau in calcul la stabilirea pensiei?adica acestea pot fi date sau nu!
cum de la 1 iunie se va opri si 25% din salariu...cam care ar fi suma pentru pensia alimentara?:stunned::stunned::stunned:
multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: conico , utilizator 16:30, 5 Iunie 2010
Buna ziua !
Avand in vedere prevederile art.409, alin.(1), lit. a) c.p.c., va pot spune ca pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii, retinerea poate fi de pana la 1/2 din venitul lunar net.
Legea facand vorbire de venit, nu de salariu, rezulta ca in calcul se iau toate celelalte sporuri ce se adauga la salariul de baza.
Cu stima !
adica pentru 1 singur copil?wow mi se pare foarte mare suma...:O:O:Ocitisem undeva de 25%#-o#-o#-o
Alin. 3 art. 94 Cod Familiei stabileste cuantumul maxim al pensiei de intretinere datorata de parinte sau de cel care infiaza, astfel: "Cand intretinerea este datorata de parinte sau de cel care infiaza, ea se stabileste pana la o patrime din castigul sau din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii."
@ freeelis inseamna 25%,nu? in nici un caz pana la 50%! si se iau in considerare si norma de hrana si sporurile?sau se calculeaza o anumita suma fixa?
tnx!
Pensia de intretinere se stabileste la 1/4 din media veniturilor parintelui obligat la intretinere pe ultimele 6 luni. Daca acele sporuri au caracter permanent, se vor lua in calcul la stabilirea pensiei.
Daca parintele obligat are venituri de 1800 lei pe luna, pensia ce poate fi datorata de acesta este de 450 lei/luna. Cum este obligat la plata unei pensii de 600 lei/luna, ii recomand sa introduca o cerere de reducere a pensiei de intretinere in favoarea minorului de la suma stabilita de instanta prin hotararea x de 600 lei la cea rezultata ca urmare a reducerii veniturilor sale lunare. Daca aceasta suma de 1800 lei va fi redusa efectiv cu 25%, atunci veniturile vor fi de 1350 lei iar pensia datorata raportata la aceste venituri de 338 lei, ceea ce este o diferenta semnificativa fata de cei 600 lei achitati lunar, in prezent. ;)

Alte discuții în legătură

Calcul pensie de intretinere marilenabaiko marilenabaiko La calculul pensiei de intretinere se ia in considerare si norma de hrana ? (vezi toată discuția)
Pensia alimentara 14031979 14031979 Buna ziua.Am si eu o problema legata de pensia alimentara.Sunt divortata de 5 ani si am o fetita de 8 ani.La divort s-a stabilit o pesie lunara de intretinere ... (vezi toată discuția)
Stabilirea pensiei alimentare de catre instanta irina.comardici irina.comardici Buna ziua, La stabilirea pensiei alimentare care venituri trebuie sa le ia in calcul instanta? Ia in calcul norma de hrana si sporurile? (vezi toată discuția)