avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1944 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... calcul pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

calcul pensie de intretinere

La calculul pensiei de intretinere se ia in considerare si norma de hrana ?
Cel mai recent răspuns: marilenabaiko , utilizator 13:42, 1 Iunie 2015
da,se iau in calcul toate sporurile ce au caracter de continuitate.
Se pare ca nu se ia în considerare norma de hrană. La un venit de 3200 de lei s-a stabilit o pensie de întreținere de 450 lei. Voi face recurs deoarece suma reprezintă doar 14% din venit.
Practica nu e unitara in acest sens. Nu cred ca aveti sanse prea mari la recurs.
Ultima modificare: Luni, 26 Ianuarie 2015
gi-jane2, moderator
Dar care sunt criteriile care stau la baza stabilirii pensiei de întreținere?
Art. 529
(1) Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.
Deci nu e suficient ca salariul sa fie mare, ci sa fie si nevoia pe masura.

(2) Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.

" pana la" inseamna ca nu e obligatoriu ca pensie stabilita sa fie de exact 25%.

Art. 530
(1) Obligatia de intretinere se executa in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si, dupa caz, a cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala.
(2) Daca obligatia de intretinere nu se executa de bunavoie, in natura, instanta de tutela dispune executarea ei prin plata unei pensii de intretinere, stabilita in bani.
(3) Pensia de intretinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau intr-o cota procentuala din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinere. Dispozitiile art. 529 alin. (2) si (3) raman aplicabile.


Pensia se stabileste din venitul net cu caracter de continuitate, insa desi norma de hrana are caracter de continuitate, e venit constituit in baza unei legi speciale si are o anumita destinatie, zic unii, iar altii sustin ca are caracter de continuitate si nu exista fundament pt care sa nu fie luata in calcul. Practica la nivelul instanelor nu e unitara, si desi s-a incercat un recurs in interesul legii, s-a respins ca inadmisibil.
[ link extern ]

Cautati pe internet sentinte in care s-a admis ca norma de hrana sa fie luata in calcul pt a va inspira in argumentarea cererii.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Crisssyb Crisssyb Buna ziua, As dori si eu sa stiu cum se calculeaza pensia alimentara la un salariat care lucreaza in armata. Din ce stiu eu e 30% din salariu dar cei din ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara calculata cu tot cu sporuri Tommy D Tommy D Bună ziua, Am o întrebare care nu-mi dă pace de ceva vreme. Am divorțat in 2009 și de atunci plătesc o pensie alimentară raportată la venitul ... (vezi toată discuția)
Pensie întreținere. ovidiudtru ovidiudtru Potrivit Codului civil, \"pensia de întreținere se poate stabili sub forma unei sume fixe și într-o cotă procentuală din venitul lunar net din salariu. ... (vezi toată discuția)