Suntem în divorț și nu reușesc să mă înțeleg cu mama copilului în privința obligațiilor materiale pe care le voi avea. Cum o pot face să înțeleagă că singura mea responsabilitate va fi copilul?
Buna ziua. Suntem in proces de divort si de nenumarate ori am incercat sa ma inteleg cu sotia in privinta obligatiilor ce le voi avea dupa divort, fata de fetita noastra de 6 luni dar nu reusesc foarte multe.
Sotiei ii este greu sa inteleaga inca ca singura mea responsabilitate dupa divort este fetita. Eu i-am oferit 800 RON, a zis ca e putin in comparatie cu veniturile mele. Precizez ca fetita are in momentul de fata absolut tot ce este nevoie. Lunar ii trimit bani si intreb mereu daca lipseste ceva. In schimb, sotia spune ca diferenta care ramane din pensie o strange pentru avansul unui apartament in Bucuresti unde va locui cu fetita. Sigur ca imi doresc ca fetita sa aiba un camin dar de ce m-ar interesa sa-i achit sotiei mai mult decat are nevoie copilul. Nici eu nu am casa. De ce sa achit partial casa fostei sotii in loc sa-mi cumpar mie una?
Intrebarea mea este:
Cum o pot face pe sotie sa inteleaga ca din momentul pronuntari divortului singura mea responsabilitate este copilul si nu ea? Iar ca argumentele de genul "nu se mai uita nimeni la mine pentru ca am copil mic", "sa-mi dai banii bai nenorocitule" sunt puerile si nu au nici o legatura cu faptul ca noi avem un copil si suntem responsabili in egala masura de educarea lui.
Cereți pensia în natura, este un drept legal și arătați convorbirile cu soția dumneavoastră.
De asemenea, financiar trebuie sa se implice și ea în creșterea minorei nu doar dumneavoastră în plus este strigător la cer faptul ca dorește sa fie remunerata pentru dragostea pe care o oferă.
Înțeleg totuși din ce povestiți ca practic toate nevoile financiare ale copilului sunt acoperite de dumneavoastră.
pop_m
Utilizator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca fosta sotie considera ca aveti obligatia sa ii platiti timpul pe care ea il petrece cu copilul, oferiti-va sa preluati dumneavoastra copilul in ingrijre, promitandu-i ca timpul petrecut de dumneavoastra cu copilul nu ii va fi facturat ei...
Atentie la aceste "sporuri". din cate stiu eu,pensia de intretinere se face in instanta nu de catre parinti si valoarea lor se refera la venituri stabile. acele sporuri si remuneratii (gen decontare transport), azi pot fi maine nu....
Luati-va avocat si mergeti in instanta pentru stabilirea deciziei judecatoresti in ceea ce priveste plata pensiei de intretinere fata de copil.
Parca imi aduc aminte ca minim 1 an, sotul are ceva datorie sa ingrijeasca si de fosta sotie daca nu are serviciu si un loc unde sa stea (nu stiu sigur). Eu am platit pensia copiilor in avans de la data la care a depus cererea de divort. Am dus fisa de la serviciu cu veniturile fixe....
Neaparat luati-va avocat. Ani de zile de acum inainte veti fi "bun de plata" (ca si mine de altfel) insa trebuie sa acoperiti doar nevoile copilului nu si pe ale fostei....
Succes.
Dreptul la pensie de intretinere apartine minorului, obligatia legala de intretinere nu poate fi eludata.
(orice conventie intre parinti, de indepartare a obligatiei de intretinere este nula absolut ).
Plafonul maximal al pensiei de intretinere este de 1/ 4 din veniturile nete efective, nu mai putin de salariul minim pe economia nationala, daca nu este prestata o activitate remunerata.
Este adevarat faptul ca, in situatii de exceptie, instanta de tutela poate stabili un plafon mai redus, daca starea de nevoie a minorului o permite, precum si daca debitorul obligatiei de intretinere are de onorat alte obligatii , impovaratoare.
Aveti in vedere faptul ca legea prevede si plata cheltuielilor legate de educatie si asigurarea unei forme de pregatire profesionala.
Ziua buna, va multumesc mult pentru mesaje. Am pregatit urmatorul discurs pentru prima infatisare. Va rog sa-mi spuneti daca este sustenabil:
"Starea de nevoi a minorei permite stabilirea unui plafon mai redus. De asemenea, am de onorat si alte obligatii impovaratoare dobandite din afara casatoriei. Daca sotia considera ca am obligatia sa platesc timpul petrecut cu copilul, ma ofer sa preiau eu copilul in ingrijire. Promit ca nu voi factura timpul si dragostea oferita copilului.
In afara de cheltuielile generale pentru crestere(mancare, imbracaminte, jucarii, bani de buzunar cand creste, etc) trebuie luat in vedere un alt buget legat de educatie si asigurarea unei forme de pregatire profesionala(gradinita, scoala si meditatiile aferente, studii superioare in tara/strainatate). Raportat la veniturile noastre medii putem aproxima totalul acestor cheltuieli la 30% din veniturile noastre nete cumulate in prezent, respectiv 1500 RON/luna. Totusi, trebuie retinut faptul ca venitul meu este mai mare decat cel al sotiei.
Acest procent de 30%, respectiv 1500 RON, dovedeste a fi insuficient raportat la realitatea din "teren" motiv pentru care imi iau angajamentul ca diferentele sa fie platite in natura.
Cheltuieli:
7200 RON = primul an - 600/luna x 12 luni
24.000 RON - 1-3 ani - 1000/luna x 24 luni
50.400 RON - 3-6 ani 1400/luna x 36 luni
81.600 RON pentru primi 6 ani. Daca impartim 81600 la 72 luni(6 ani) rezultatul este 1130/luna
151.000 RON - 6-15 ani - 1400/luna x 108 luni(9ani)
72.000 RON - 15-18 ani - 2000/luna x 36 luni
Totalul este de 304.600 RON/18 ani de viata. Daca impartim 304.600RON la 216 luni(18 ani) rezultatul este 1410 adica aproximativ 30% din veniturile noastre nete din prezent pe care le impartim ca si soti.
Asadar, consider ca din cuantumul de 30% din veniturile noastre prezente sa imi revina obligatia de plata a 15%(750 RON), adica jumatate."
Pensie alimentara
conico
buna ziua!
as dori sa stiu care este procentul de pensie alimentara pentru un copil dintr-o casatorie anterioara a iubitului meu!
el a divortat prin 2004, ... (vezi toată discuția)