avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1040 soluții astăzi
Forum Activitate bravas

Activitate bravas

Unii dintre vecini au inchis o parte din holurile etajelor, marindu-si suprafetele apartamentelor cu o suprafata ce apartine proprietatii comune, fara acordul celorlalti proprietari si al asociatiei.
Cum situatia exista de multi ani, actuala conducere a asociatiei, doreste ca acestia sa plateasca macar cotele de intretinere care le revin cu adevarat, prin suplimentarea cotelor indivize initiale cu cele corespunzatoare suprafetelor adaugate abuziv.
Cartea imobilului nu exista (blocul fiind vechi), iar angajarea unui cadastrist presupune cheltuieli pe care nu le-ar plati nimeni (mai ales cei in cauza).
Ce masuri se pot lua? Poate Comitetul Executiv sa emita o decizie de recalculare a cotelor indivize, prin masuratori proprii, iar administratia sa o puna in aplicare?
Răspuns la discuția cenzor asoc. proprietari
Prevederile legale in vigoare (art.19 din HG 1588/2007) va dau un raspuns suficient de clar: cenzorul din afara asociatiei trebuie sa aiba studii de specialitate si poate fi angajat cu CIM sau cu conventie (daca e PFA). Iar studii de specialitate nu inseamna neaparat facultate, ci si un liceu economic, pentru ca altfel legiuitorul ar fi punctat, precizand "studii superioare de specialitate". De aceea raspunsul primariei este corect. De altfel si logica o spune: daca o persoana din cadrul asociatiei poate fi desemnata ca si cenzor avand doar studii medii, de ce o alta persoana din afara asociatiei n-ar putea avea acelasi statut, daca are studii medii si in plus si de specialitate?
Apelez la cititorii Avocatnet pentru o idee de rezolvare a urmatoarei probleme:
O prietena de-a mea, pe care o cunosc din copilarie, a intalnit in urma cu vreo doi ani un cetatean strain, stabilit in Romania, de provenienta din zona Orientului Mijlociu, cu care a avut o relatie destul de serioasa, cu ganduri chiar de casatorie. Totusi, pe parcursul acestei perioade, domnul in cauza a plecat de cateva ori la el in tara, fara a da prea multe explicatii, dar intorcandu-se de fiecare data inapoi. Ultima data insa, dupa ce a reziliat contractul de inchiriere al apartamentului in care locuia cu chirie si si-a dus toate lucrurile personale in apartamentul prietenei despre care va vorbesc (ei nelocuind impreuna), a plecat, fara a se mai intoarce, de aproape o jumatate de an. In aceasta perioada, cei doi au corespondat pe net, ajungand la discutii destul de aprinse, motivele fiind evidente. Doamna a decis sa nu mai tolereze situatia creata, mai ales ca cetateanul respectiv a inceput chiar s-o si ameninte si l-a informat ca, din punctul sau de vedere, relatia este incheiata.
Problema este insa ca apartamentul sau este literalmente blocat de lucrurile domnului in cauza, care nu manifesta nici cea mai mica intentie sa vina sa si le ia inapoi. Situatia poate parea simpla vazuta dinafara, dar imaginati-va ca locuiti intr-un apartament de 2 camere la bloc, impreuna cu un copil de 16 ani (provenit din prima casatorie, doamna fiind in prezent divortata) si timp de 6 luni va impiedicati prin casa de fel de fel de cutii cu lucruri si baloti de haine. Este un stres semnificativ, mai ales ca cetateanul a avertizat-o ca nu cumva sa-i deterioreze vreun obiect personal.
Marturisesc ca atunci cand mi-a povestit aceste lucruri si mi-a cerut un sfat, mai mult decat a-i spune sa se adreseze autoritatilor sau eventual ambasadei tarii respective, n-am stiut ce sa-i spun. Si aceste sfaturi i le-am dat cu oarecare strangere de inima, banuind cu ce ochi va fi privita, stiind cu ce usurinta este categorisita o femeie in asemenea circumstante. Va asigur insa ca este vorba de o doamna in adevaratul sens al cuvantului, care s-a luptat cu viata de una singura, crescandu-si copilul intr-un mod civilizat, fara ajutor din partea tatalui si care nu merita sa treaca prin suparari de acest gen.
De aceea va solicit si dvs. un sfat in aceasta speta, avand in vedere seriozitatea site-ului si calitatea excelenta a cititorilor si moderatorilor sai. Va multumesc anticipat!
Multumesc tuturor pentru raspunsuri.
La o asociatie de proprietari al carei presedinte sunt si unde exista restantieri, am initiat actiuni in instanta pentru recuperarea datoriilor. Mi se cere insa imperativ de catre unii dintre proprietari ca pe langa masura deja luata, sa iau si decizia opririi tuturor utilitatilor apartamentelor care au restante ce depasesc fondul de rulment, mai ales ca exista posibilitatea tehnica de a o face, imobilul avand robinete pentru fiecare apartament, in afara acestora, in spatii tehnice speciale. Cunoscand prevederile Legii 230/2007, in speta ale Art. 18, am apreciat ca luarea unei astfel de decizii ar putea fi interpretata ca un abuz si ca o asemenea masura trebuie sa aiba la baza o hotarare judecatoreasca. O asociatie de proprietari, spre deosebire de furnizorii de utilitati, care pot opri furnizarea acestora avand la indemana prevederile contractelor, nu cred ca poate initia o actiune punitiva de acest gen, neavand cadrul legal necesar. Va rog sa-mi spuneti daca am dreptate. Va multumesc!