avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Intrerupere utilitati rau-platnici
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Intrerupere utilitati rau-platnici

La o asociatie de proprietari al carei presedinte sunt si unde exista restantieri, am initiat actiuni in instanta pentru recuperarea datoriilor. Mi se cere insa imperativ de catre unii dintre proprietari ca pe langa masura deja luata, sa iau si decizia opririi tuturor utilitatilor apartamentelor care au restante ce depasesc fondul de rulment, mai ales ca exista posibilitatea tehnica de a o face, imobilul avand robinete pentru fiecare apartament, in afara acestora, in spatii tehnice speciale. Cunoscand prevederile Legii 230/2007, in speta ale Art. 18, am apreciat ca luarea unei astfel de decizii ar putea fi interpretata ca un abuz si ca o asemenea masura trebuie sa aiba la baza o hotarare judecatoreasca. O asociatie de proprietari, spre deosebire de furnizorii de utilitati, care pot opri furnizarea acestora avand la indemana prevederile contractelor, nu cred ca poate initia o actiune punitiva de acest gen, neavand cadrul legal necesar. Va rog sa-mi spuneti daca am dreptate. Va multumesc!
Dupa parerea mea aveti dreptate. Ar fi trebuit sa aveti prevazut in statut o asemenea prevedere. Acest statut ar fi fost verificat de judecator la infiintarea asociatiei si daca ar fi fost de acord cu aceasta prevedere, acum ati fi fost indreptatit s-o faceti, altfel eu cred ca ar fi o fortare a lucrurilor.
Faptul ca aveti posibilitatea tehnic sa opriti utilitatile este foarte bine. In prima adunare generala puneti aceasta problema pe ordinea de zi si vedeti ce hotarasc proprietarii.
Cred ca ar fi un abuz sa-i opriti apa unui proprietar care intarzie o luna sau doua cu plata la intretinere. Se mai intampla sa fie plecat, sa nu poata plati... Apoi i se calculeaza penalizari, este notificat si dupa 90 de zile este actionat in instanta.
Dar daca propuneti in adunarea generala ca sa-i fie oprite utilitatile unui restantier care nu plateste mai mult de 6 luni sau 12 luni, dupa ce l-ati totificat si actionat in instanta si adunarea generala hotaraste acest lucru, ar fi in regula. Afisati hotararea sa o cunoasca toata lumea iar proprietarii care nu ar fi de acord cu aceasta ar putea sa o conteste in instanta in 45 de zile conform legii 230/2007.
Daca nu o contesta nimeni, o puteti pune in practica.
Daca aveti posibilitati tehnice de a intrerupe utilitatile, ma mir ca nu ati hotarat in AG aceste actiuni care ar fi avut sanse mai mari si cu cheltuieli zero fata de actiunile in instanta de limitare a "pagubelor".
La blocurile mai vechi unde distributia utilitatilor se face pe verticala, din nefericire este mai greu de efectuat acestor debransari, insa cu cu putin efort s-a mai reusit in unele cazuri. Unul dintre proprietari, actionat in instana de 5 ani (!!!), observand ca procedeaza cu "lovituri sub centura", l-am notificat ca il debransam de la apa rece si cum nu am obtinut rezultatul dorit, l-am debransat. Acesta s-a adresat justitiei prin ordonanta presidentiala insa i s-a raspuns sec ca ca nu se poate da curs acestei actiuni deoarece ar influenta procesul aflat in derulare (rog scuzati, poate termenii nu sunt chiar acestia, nu am mai apelat la documentele aflate in dosar). Cum omul a pierdut in sfarsit si procesul intentat de asociatie, s-a prezentat la asociatie, a achitat tot pana la ultimul banut, a vandut ap. si dus a fost... Deci un caz practic, poate ajuta!
Daca decizia de sistare a utilitatilor este prevazuta in statut nu mai este nevoie de o decizie judecatoreasca.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sistare apa calda ifigenia2005 ifigenia2005 Buna ziua, Vecinul meu are datorii la Termica,este legal ca aceasta sa sisteze furnizarea apei calde menajere,specificind ca respectivul nu are un contract ... (vezi toată discuția)
Probleme cu restantierul ALIOSA ALIOSA Buna ziua, Adunarea Generala a Asociatiei a hotarat intreruperea furnizarii cu apa rece si apa calda pentru un proprietar care nu a mai platit intrtinerea ... (vezi toată discuția)
Debransare de la apa curenta lirei11 lirei11 Buna ziua. Doresc sa stiu daca legal, comitetul executiv poate hotara debransarea de la apa curenta a unui apartament in care teoretic nu sta nimeni , ... (vezi toată discuția)