Situaţia la care faceţi referire dumneavoastră nu cred că se încadrează în dispoziţiile Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, respectiv art. 2 pct. 31 din această lege, care are următorul conţinut:
refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu;
Aceasta pentru că această dispoziţie se referă la situaţia în care o persoană este sancţionată pentru săvârşirea unei contravenţii dintre cele prevăzute de lege, la regimul normelor de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.
Situaţia învedereată de dumneavoastră se circumscrie procesului penal, unde se aplică normele de drept procesual penal, respectiv dispoziţiile art. 283 Cod proc. penală, referitoare la amenda judiciară.
Articolul 283 alin. 2 Cod proc. penală prevede că este abatere judiciară şi se sancţionează cu amendă judiciară de la 250 lei la 5.000 lei:
Lipsa nejustificată a martorului, precum şi a persoanei vătămate, părţii civile sau părţii civilmente responsabile, chemate să dea declaraţii, sau părăsirea, fără permisiune ori fără un motiv întemeiat, a locului unde urmează a fi audiate.
Conform art. 284 Cod proc. penală, intitulat Procedura privitoare la amenda judiciară, amenda se aplică de organul de urmărire penală prin ordonanţă. Din categoria organelor de urmărire penală face parte şi organul de poliţie judiciară, prin urmare acesta poate aplica amendă judiciară pentru abaterea judiciară arătată mai sus, prin ordonanţă.
Cu toate acestea, se poate solicita anularea ori reducerea amenzii.
Pentru mai multe detalii despre amenda judiciară în procesul penal precum şi procedura de contestare a acesteia, vezi articolul de mai jos:
[ link extern ]