avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Activitate Aikidoady

Activitate Aikidoady

Răspuns la discuția Amenda
Situaţia la care faceţi referire dumneavoastră nu cred că se încadrează în dispoziţiile Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, respectiv art. 2 pct. 31 din această lege, care are următorul conţinut:

refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu;


Aceasta pentru că această dispoziţie se referă la situaţia în care o persoană este sancţionată pentru săvârşirea unei contravenţii dintre cele prevăzute de lege, la regimul normelor de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

Situaţia învedereată de dumneavoastră se circumscrie procesului penal, unde se aplică normele de drept procesual penal, respectiv dispoziţiile art. 283 Cod proc. penală, referitoare la amenda judiciară.
Articolul 283 alin. 2 Cod proc. penală prevede că este abatere judiciară şi se sancţionează cu amendă judiciară de la 250 lei la 5.000 lei:

Lipsa nejustificată a martorului, precum şi a persoanei vătămate, părţii civile sau părţii civilmente responsabile, chemate să dea declaraţii, sau părăsirea, fără permisiune ori fără un motiv întemeiat, a locului unde urmează a fi audiate.


Conform art. 284 Cod proc. penală, intitulat Procedura privitoare la amenda judiciară, amenda se aplică de organul de urmărire penală prin ordonanţă. Din categoria organelor de urmărire penală face parte şi organul de poliţie judiciară, prin urmare acesta poate aplica amendă judiciară pentru abaterea judiciară arătată mai sus, prin ordonanţă.
Cu toate acestea, se poate solicita anularea ori reducerea amenzii.

Pentru mai multe detalii despre amenda judiciară în procesul penal precum şi procedura de contestare a acesteia, vezi articolul de mai jos:
[ link extern ]
Există posibilitatea să formulaţi o sesizare la organele de poliţie, prin intermediul numărului naţional de urgenţă 112 (ceea ce recomand, pentru că sunt obligaţi să se deplaseze la locul respectiv) sau prin cerere scrisă la organul de poliţie local, pentru zgomotele produse, incidentă fiind Legea nr. 61 din 27 septembrie 1991, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, fapta constituind contravenţie, astfel cum rezultă din următorul text de lege:

Art. 2 - Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:
25) tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
26) tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00 - 8,00 şi 13,00 - 14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora;


Organul de poliţie va întocmi un proces-verbal de amendare (sau nu), împotriva căreia dumneavoastră aveţi posibilitatea să formulaţi plângere în termen de 15 zile de la comunicarea acestuia, conform art. 6 din Lege. Plângerea va fi soluţionată de judecătoria de la domiciliul dumneavoastră iar hotărârea pronunţată este definitivă şi irevocabilă.
Vă doresc mult succes în rezolvarea problemei pe care o întâmpinaţi.
PS: o acţiune comună, semnată de mai mult colocatari, ar fi recomandată, de vreme ce zgomotul nu îl suportaţi numai dumneavoastră ci şi ceilalţi locatari din imobilul care se află în apropierea terenului de fotbal.
Răspuns la discuția accident rutier
Din câte cunosc în procesul-verbal întocmit de organul de poliţie există posibilitatea contestării la instanţa de judecată într-un anumit termen. Urmaţi calea procedurală şi contestaţi acel proces-verbal. Totodată, puteţi solicita o copie a înregistrărilor video din intersecţia respectivă, dacă există camere de monitorizare trafic, pentru a proba împrejurările producerii evenimentului rutier.