Buna ziua
Daca parintii va dau acei bani prin donatie la notar, asa cum cere legea, nu veti avea nici o problema cu ANAF-ul.
150.000 lei nu e nici pe departe o suma fabuloasa.
Din cate inteleg singura obligatie a noastra ar fi fost acea donatie facuta la notar, de vreo 500ron….Nu cred sa fie creodata probleme cu ANAF doar din cauza acelei declaratii/donatii. Gresesc cu ceva?
Textul de lege spune ca „Donația se încheie prin înscris autentic, sub sancțiunea nulității absolute.”
Nulitate absoluta, inseamna ca donatia nu exista, acordul de vointe prinvind donatia nu s-a consolidat.
Vedeti si clarificarile trimise de ANAF referitoare la informatiile aparute în spatiul public, referitoare la impozitarea sumelor date intre rude
[ link extern ]
Szekely Barna a scris:
Dacă banii sunt virați direct in contul de credit - nu poate fi impozitat.
Nu se achita nici un fel de impozit daca le faceti o donatie baneasca, indiferent de suma. Donatia baneasca trebuie incheiata in mod obligatoriu in forma autentica (la un notar public) - chiar daca este sub 25.000 de lei, nu poate fi calificata ca dar manual pentru ca nu vorbim de un material care sa poata fi remis fizic ci de o valoare.
Trebuie facut la NOTAR contract de donatie.
Suma e mare si trebuie contract perfectat.
Ca sa fiti in legalitate, si sa nu riscati, mergeti cu parintii la un notar, ca sa aveti act la mana.
Dacă banii sunt virați direct in contul de credit - nu poate fi impozitat.
ccristy a scris:
Anul 2017 cred că s-a prescris.
Pentru dobânzi și penalități, dacă vor fi, veți primi decizii de impunere, în care se precizează sumele și termenul de plată. Deciziile astea pot să vină după luni bune, sau chiar ani.
Vă înșelați! Prescripția apare după 5 ani întregi la care se adaugă anul în curs.
Stiu ca se pot si esalona datoriile catre Anaf daca sunt sume importante. Nu ati dorit acest lucru sau nu v-au spus despre asta cei abilitati?
Si inca o intrebare, unde ati incadrat in Declaratia Unica in ce categorie: "coletele expediate cu ramburs"?
Multumesc pentru amabilitate.