avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 177 soluții astăzi
Forum Activitate dragos.b65

Activitate dragos.b65



BogdanGri a scris:

Buna ziua

Daca parintii va dau acei bani prin donatie la notar, asa cum cere legea, nu veti avea nici o problema cu ANAF-ul.

150.000 lei nu e nici pe departe o suma fabuloasa.

Mi i-a dat deja(acum o luna), insa nu am facut nici un act la notar. L-am putea face doar daca ni l-ar cere anaf vreodata? Sau nu mai e nimic de facut in sensul asta? Multumesc frumos pentru rabdare!


trandafir2 a scris:

Din cate inteleg singura obligatie a noastra ar fi fost acea donatie facuta la notar, de vreo 500ron….Nu cred sa fie creodata probleme cu ANAF doar din cauza acelei declaratii/donatii. Gresesc cu ceva?

Textul de lege spune ca „Donația se încheie prin înscris autentic, sub sancțiunea nulității absolute.
Nulitate absoluta, inseamna ca donatia nu exista, acordul de vointe prinvind donatia nu s-a consolidat.

Sa inteleg ca sa pot demonstra ca e o donatie, imi trebuie musai un act notarial in sensul asta? Daca da, ar fi vreo problema sa il fac cand imi va cere anaf treaba asta(daca se va intampla vreodata)? Adica, se poate face actul acesta/declaratie la notar dupa, spre exempu 2 ani dupa transferul bancar? Va multumesc frumos pentru rabdare si raspunsuri!


GMD66 a scris:

Vedeti si clarificarile trimise de ANAF referitoare la informatiile aparute în spatiul public, referitoare la impozitarea sumelor date intre rude

[ link extern ]

Szekely Barna a scris:

Dacă banii sunt virați direct in contul de credit - nu poate fi impozitat.



Am citit clarificarile. Se pare ca sunt vizate doar persoanele care incearca sa evite statul. In cazul nostru, banii primiti sunt impozitati la sursa(economiile parintilor de multi ani din salarii) si pentru doantie catre noi nu trebuie sa plateasca/platim nimic la stat. Din cate inteleg singura obligatie a noastra ar fi fost acea donatie facuta la notar, de vreo 500ron….Nu cred sa fie creodata probleme cu ANAF doar din cauza acelei declaratii/donatii. Gresesc cu ceva?
In cazul in care nu se incheie acest act la notar, daca vreodata anaf imi va cere ceva, se poate demonstra in instanta donatia, fara inscris autentic? Adica, in worst case scenario as putea avea castig de cauza? Sau eventual, se poate face acest act recurent, cu o data post-transfer? Ms fain!
In cazul meu, parintii mi-au trimis de 3 ori cate 50000ron (total 150000 ron) pentru a inchide un credit, In cazul in care vreodata anaful imi va solicita actul de donatie, se poate face si recurent?

MihailZC a scris:

Nu se achita nici un fel de impozit daca le faceti o donatie baneasca, indiferent de suma. Donatia baneasca trebuie incheiata in mod obligatoriu in forma autentica (la un notar public) - chiar daca este sub 25.000 de lei, nu poate fi calificata ca dar manual pentru ca nu vorbim de un material care sa poata fi remis fizic ci de o valoare.


Dapix a scris:

Trebuie facut la NOTAR contract de donatie.
Suma e mare si trebuie contract perfectat.

Ca sa fiti in legalitate, si sa nu riscati, mergeti cu parintii la un notar, ca sa aveti act la mana.

Oare nu e suficient sa scrie “Donatie” sau”Donatie in vederea stingerii creditului…” in observatiile transferului ? ms fain!


Szekely Barna a scris:

Dacă banii sunt virați direct in contul de credit - nu poate fi impozitat.

Contul este de debit, cu un credit atasat. Eu pot primi banii in acelasi cont in care imi primesc si salariul. Sa inteleg ca nu ar trebui facut nimic? Mi-e sa nu ma intrebe ANAF-ul ce e cu banii primiti? Cum ma sfatuiti sa fac? Multam!
Buna seara! Parintii mei vor sa imi dea suma de 150 000 Ron pentru a-imi inchide un credit prima casa prin rambursare anticipata. Banii sunt stransi prin economisire din salariu, deci impozitati o data. Exista vreo problema in cazul in care imi transfera acesti bani in cont? Mi se poate solicita plata impozitului de 16% de catre ANAF? Cum ma sfatuiesc sa procedez? Va multumesc anticipat!
Anul 2017 s-ar fi prescris deja, daca nu era pandemia.Astflel se precrie in martie 2024(se adauga lunile alea in plus care au fost pasuite in pandemie)

Iulian MANEA a scris:

ccristy a scris:

Anul 2017 cred că s-a prescris.
Pentru dobânzi și penalități, dacă vor fi, veți primi decizii de impunere, în care se precizează sumele și termenul de plată. Deciziile astea pot să vină după luni bune, sau chiar ani.


Vă înșelați! Prescripția apare după 5 ani întregi la care se adaugă anul în curs.


magistral a scris:

Stiu ca se pot si esalona datoriile catre Anaf daca sunt sume importante. Nu ati dorit acest lucru sau nu v-au spus despre asta cei abilitati?
Si inca o intrebare, unde ati incadrat in Declaratia Unica in ce categorie: "coletele expediate cu ramburs"?
Multumesc pentru amabilitate.


Nu am auzit de asaa ceva-privind esalonarea. Probabil celor ce le venea decizie de impunere….asta daca a fost declaratie unica…..habar n-am. In declaratie am trecut categoria serviciilor prestate pentru banii primiti ramburs….