avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Activitate alex_pitac

Activitate alex_pitac

Va multumesc pentru informatii!
Buna ziua,
Va multumesc pentru promptitudine si amabilitate!
In acest proces nu am fost implicat, eu avand o varsta foarte frageda, ci au fost implicati parintii mei.
Nu imi este foarte clar de ce din 1997 pana in 2002 nu s-a intamplat nimic.
Din cate am inteles, debitorul a avut probleme cu legea in acea perioada, fiind implicat si in schemele piramidale din acea perioada (executand cativa ani de puscarie).
In 1997, cand a fost admis apelul la hotararea data in 1995 (cand nu a fost ajustata suma de 2.000.000lei initiala, cu rata inflatiei), s-a dat hotararea definitiva ca debitorul sa plateasca suma de 9.200.000lei (mie din calcul mi-a reiesit 22.148.000lei (IPC->INSSE) + 879.000lei cheltuieli de judecata.
Avocatul din acea perioada s-a dovedit mai tarziu ca a lucrat pentru debitor in acea perioada pentru alte spete (respectivul imobil a mai fost cumparat prin antecontract si de alte persoane + faptele despre care am vorbit mai sus), deci nu ma surprinde situatia creata.
De abia in anul 2002, Judecatoria admite cererea de incuviintare a executarii silite (dar fara a ajusta suma din 1997 la 2002, hilar) iar in acea perioada executorul judecatoresc de fiecare data cand a fost intrebat despre situatia executarii pretindea ca respectiva persoana nu are nimic in posesie si ca a plecat din tara.
Probabil la mijloc a fost lipsa de informatii, ei fiind "dusi cu zaharelul" atat de avocat cat si de executor (afland ulterior ca este ruda cu debitorul), debitorul avand un renume in acea perioada format pe fapte de inselaciune/imprumuturi nerambursate/etc.
Curent s-a intors in Romania si are domiciliu in acelasi judet.
Credeti ca daca voi apela la un alt executor judecatoresc se poate trece la executarea silita?
Ce mijloace exista sa motivez neimplicarea executorului judecatoresc din trecut?
Sa aveti o zi excelenta!


Dapix a scris:

Un proces odată judecat și devenit definitiv și irevocabil, nu mai poate fi rejudecat. Legea stabilește că este deja judecat definit și irevocabil, și decizia este executorie.

Valoarea creanței este cea stabilită de judecători în 1997. Problema este a dvs, că ați stat în pasivitate și nu v-ați luptat sa fie dusă la capăt executarea silită. Puteați angaja un alt executor din alta localitate din raza Curții de Apel, unde domiciliați.

Și acum în 2019 hotărârea cea din 1997 este valabilă și executorie.

Și în prezent puteți apela la executor, și în plus aveți dreptul să cereți dobânda legală, dar ce faceți dacă debitorul face contestație la executare și invocă prescripția`??

De rejudecare nu mai poate fi vorba. Trebuia să vă judecați bine atunci, trebuia să vă angajați avocat bun care să ceară instanței actualizarea creanței în raport cu rata inflației.
De asemenea, cale de atac ați avut atunci în termenul legal, decizia instanței de fond putea fi atacată cu APEL.

De ce n-ați angajat un alt executor atunci în perioada 1997-2000, în termenul de trei ani, să executați măcar suma decisă atunci de instanță`??

Va multumesc pentru raspunsul prompt!
Aceasta contestatie se depune la sectie de Politie unde am facut plangerea sau la o alta institutie?

Geanina DRIAN a scris:

bună ziua,
aveți la îndemână contestația de mai jos, însă doar după trecerea unui termen de 1 an de la începerea urmăririi penale.

Art. 488 indice 1 Cod procedură penală
Introducerea contestaţiei
(1) Dacă activitatea de urmărire penală sau de judecată nu se îndeplineşte într-o durată rezonabilă, se poate face contestaţie, solicitându-se accelerarea procedurii.
(2) Contestaţia poate fi introdusă de către suspect, inculpat, persoana vătămată, partea civilă şi partea responsabilă civilmente. În cursul judecăţii, contestaţia poate fi introdusă şi de către procuror.
(3) Contestaţia poate fi formulată după cum urmează:
a) după cel puţin un an de la începerea urmăririi penale, pentru cauzele aflate în cursul urmăririi penale;
b) după cel puţin un an de la trimiterea în judecată, pentru cauzele aflate în cursul judecăţii în primă instanţă;
c) după cel puţin 6 luni de la sesizarea instanţei cu o cale de atac, pentru cauzele aflate în căile de atac ordinare sau extraordinare.
(4) Contestaţia poate fi retrasă oricând până la soluţionarea acesteia. Contestaţia nu mai poate fi reiterată în cadrul aceleiaşi faze procesuale în care a fost retrasă.


Exista vreo cale prin care se poate redeschide acest proces si sa se recalculeze prejudiciul?
Din calculele mele, conform indicelui IPC publicat de INSSE, recalcularea din 1997 a fost gresita iar in 2002 s-a dispus executarea silita pentru o valoare stabilita in 1997 (In acei ani oare nu se cunostea termenul de inflatie?).
Buna ziua,
In luna august 2018 am contactat un vanzator de pe site-ul de anunturi OLX in vederea achizitionarii unui produs.
Dupa ce am discutat referitor la starea produsului am convenit sa mi-l livreze personal in Bucuresti (acesta pretinzand ca va trece prin Bucuresti a 2-a zi deoarece merge pe litoral).
A 2-a zis, pe motiv ca nu doreste sa transporte produsul degeaba, a tot insistat sa ii transfer suma de bani intr-un cont bancar.
Desi am fost reticent, acesta mi-a transmis o fotografie cu extrasul de cont si cu el in fata bancii (verificand pe street view locatia coincidea cu cea trecuta in extrasul de cont si fotografie) si am crezut ca este de buna credinta.
Plata s-a facut in aceeasi zi, eu avand cont la aceeasi banca (Raiffeisen).
Dupa ce am facut plata, acesta nu a mai raspuns la telefon, doar mi-a trimis mesaje ca a patit ceva la masina si trebuie sa ramana in Pitesti dar ajunge a 2-a zis, dupa aceste mesaje nu l-am mai putut contacta, probabil a distrus sim-ul.
In zilele urmatoare acesta a continuat sa posteze anunturi similare, gasind fotografiile postate pe site-uri internationale de vanzari, insa nu la-m mai putut contacta.
La 2 zile dupa ce am fost pagubit am facut plangere la Politie in care le-am prezentat ce s-a intamplat si le-am oferit discutiile/fotografii, etc.
Lunile au trecut si am facut cateva vizite la acea sectie pentru a afla ce s-a intamplat cu acea plangere doar ca de fiecare data aparea cate ceva (ba era cineva in concediu, ba nu stiu la cine a ajuns plangerea, etc).
In luna februarie am fost contactat de catre un inspector de la acea sectie si mi-a transmis ca el se va ocupa de acest caz, urmand ca plangerea sa ajunga la un procuror.
L-am sunat in luna mai si mi-a spus ca tot ce trebuie sa fac e sa astept, pentru ca aceste cazuri nu se rezolva repede deoarece trebuie sa astept un procuror dispus sa se ocupe de plangerea mea..
In tot acest timp am reusit sa identific inca 2 pagubiti (de acelasi individ, prin aceeasi metoda), unul dintre ei, mai descurcaret, a contactat seful Politiei din judetul de resedinta al faptasului si acesta i-a returnat banii, speriat fiind de situatia creata.
Le-am furnizat celor de la Politie numele/contul IBAN/CNP/adresa, cu cei de la banca am discutat imediat dupa incident dar mi-au spus ca nu au ce sa faca intrucat furnizeaza date doar la cererea Politiei iar cei de la OLX au fost foarte pasivi, neinteresandu-i aceste aspecte.
Puteti sa ma indrumati catre o cale mai facila/rapida, legala, de recuperare a prejudiciului?
In aceste conditii pot doar sa constat ca Politia Romana incurajeaza infractorii...
Multumesc!
Buna ziua!
Din cate am inteles, la acea data nu stiau despre legatura de rudenie dintre cei doi iar acesta era singurul executor judecatoresc din localitate/zona.
Va multumesc pentru raspuns!
Buna ziua,
Incerc de ceva vreme sa gasesc un raspuns cu privire la o situatie in care familia a fost pagubita in trecut iar prejudiciul nu a fost recuperat niciodata.
V-as fi tare recunoscator daca m-ati lamuri in aceasta priviinta.
In linii mari, voi explica mai jos, pe etape, parcursul:
1. In luna iulie 1993 se achita contravaloarea sumei de 2.000.000lei in vederea achizitionarii unui imobil.
Aceasta suma reprezinta un avans din totalul de 3.500.000lei (suma totala ceruta de catre vanzator pentru imobil).
O data cu plata a fost realizata o chitanta sub semnatura privata.
Intre timp, proprietarul a ipotecat imobilul obtinand un credit bancar, partile convenind sa anuleze intelegere precedenta iar vanzatorul sa restituie suma primita initial (nu a mai onorat aceasta intelegere).
2. In luna Iunie 1995, are loc actiunea judecatoreasca in urma careia se decide ca paratul sa restituie suma de 2.000.000lei (fara a se face ajustarea sumei in functie de inflatie/IPC).
3. In luna Noiembrie 1997, instanta decide ca paratul sa restituie reclamantilor suma de 9.200.174lei + 879.000lei, decizie definitiva cu recurs in termen de 15zile de la comunicare.
4. In luna Ianuarie 2002, Judecatoria admite cererea de incuviintare a executarii silite, recuperarea sumei de 10.693.674lei.

Aceasta actiune executorie nu a fost realizata niciodata, s-a invocat faptul ca paratul nu avea bunuri/proprietati si ca nu este rezident in Romania (Executorul judecatoresc fiind ruda cu paratul).

Facand o analiza in baza datelor furnizate de INSSE, afectand sumele cu valorile IPC, constat ca recalcularea sumei din 1997 a fost eronata iar decizia privind executarea silita din 2002 a fost realizata pentru aceeasi suma recalculata eronat in 1997.

In esenta, se mai poate recupera vreo suma de bani sau sa se realizeze o recalculare a sumei ce trebuie restituita?
Avand in vedere intervalul de timp scurs, actiunea executorie se mai poate face?