Buna ziua,
Va multumesc pentru promptitudine si amabilitate!
In acest proces nu am fost implicat, eu avand o varsta foarte frageda, ci au fost implicati parintii mei.
Nu imi este foarte clar de ce din 1997 pana in 2002 nu s-a intamplat nimic.
Din cate am inteles, debitorul a avut probleme cu legea in acea perioada, fiind implicat si in schemele piramidale din acea perioada (executand cativa ani de puscarie).
In 1997, cand a fost admis apelul la hotararea data in 1995 (cand nu a fost ajustata suma de 2.000.000lei initiala, cu rata inflatiei), s-a dat hotararea definitiva ca debitorul sa plateasca suma de 9.200.000lei (mie din calcul mi-a reiesit 22.148.000lei (IPC->INSSE) + 879.000lei cheltuieli de judecata.
Avocatul din acea perioada s-a dovedit mai tarziu ca a lucrat pentru debitor in acea perioada pentru alte spete (respectivul imobil a mai fost cumparat prin antecontract si de alte persoane + faptele despre care am vorbit mai sus), deci nu ma surprinde situatia creata.
De abia in anul 2002, Judecatoria admite cererea de incuviintare a executarii silite (dar fara a ajusta suma din 1997 la 2002, hilar) iar in acea perioada executorul judecatoresc de fiecare data cand a fost intrebat despre situatia executarii pretindea ca respectiva persoana nu are nimic in posesie si ca a plecat din tara.
Probabil la mijloc a fost lipsa de informatii, ei fiind "dusi cu zaharelul" atat de avocat cat si de executor (afland ulterior ca este ruda cu debitorul), debitorul avand un renume in acea perioada format pe fapte de inselaciune/imprumuturi nerambursate/etc.
Curent s-a intors in Romania si are domiciliu in acelasi judet.
Credeti ca daca voi apela la un alt executor judecatoresc se poate trece la executarea silita?
Ce mijloace exista sa motivez neimplicarea executorului judecatoresc din trecut?
Sa aveti o zi excelenta!
Dapix a scris:
Un proces odată judecat și devenit definitiv și irevocabil, nu mai poate fi rejudecat. Legea stabilește că este deja judecat definit și irevocabil, și decizia este executorie.
Valoarea creanței este cea stabilită de judecători în 1997. Problema este a dvs, că ați stat în pasivitate și nu v-ați luptat sa fie dusă la capăt executarea silită. Puteați angaja un alt executor din alta localitate din raza Curții de Apel, unde domiciliați.
Și acum în 2019 hotărârea cea din 1997 este valabilă și executorie.
Și în prezent puteți apela la executor, și în plus aveți dreptul să cereți dobânda legală, dar ce faceți dacă debitorul face contestație la executare și invocă prescripția`??
De rejudecare nu mai poate fi vorba. Trebuia să vă judecați bine atunci, trebuia să vă angajați avocat bun care să ceară instanței actualizarea creanței în raport cu rata inflației.
De asemenea, cale de atac ați avut atunci în termenul legal, decizia instanței de fond putea fi atacată cu APEL.
De ce n-ați angajat un alt executor atunci în perioada 1997-2000, în termenul de trei ani, să executați măcar suma decisă atunci de instanță`??