In noiembrie 2009 am dat in judecata angajatorul si am cerut in instanta sa mi se recalculeze toate drepturile salariale pe ultimii trei ani (incepand cu nov. 2006).
De asemenea am cerut si actualizarea sumelor ce vor fi gasite ca neachitate catre mine. Expertul contabil numit de instanta a gasit ca angajatorul, aproape in fiecare luna din acesti 3 ani, m-a dezavantajat cu diverse sume care la sfarsitul celor 3 ani s-au ridicat la un total de 8510 lei net.
Instanta hotaraste in sentinta: ''Obliga parata catre reclamant la plata sumei de 8510 lei reprezentand contravaloarea orelor suplimentare si diferenta indemnizatiei de concediu actualizata cu cu rata inflatiei la data platii efective.''
Intrebare:
Ce inseamna actualizarea cu rata inflatiei la data platii efective, avand in vedere ca eu am cerut instantei aceasta actualizare inca din nov. 2009 iar instanta s-a pronuntat in dec. 2010?
adica angajatorul va fi obligat sa achite aceasta suma actualizata cu indicele de inflatie la data cand va fi pusa in executarea hotararea judecatoreasca.
actualizarea cu rata inflatiei puteti sa o solicitati direct executorului judecatoresc, care va pune in practica dispozitiile art 371 c pr civila.daca s-a pronuntat insusi instanta asupra acestui aspect, indicele ratei de inflatie se va calcula pe perioada de la care suma de bani a devenit exigibila(practic de la data la care societatea respectiva trebuia sa va achite acele sume de bani-in cazul dvs nov 2009) pana la data platii efective.exista in acest sens o formula de calcul ce o gasiti pe site-ul ins.ro
ps daca nu se va da curs platii amiabil apelati imediat ce aveti sentinta la un executor judecatoresc. va face executorul acest calcul. la cererea dvs
Problema nu este modul de calcul, in fond un lucru foarte simplu.
Calculul l-am facut atat eu cat si executorul conform ipc ai INS .
Problema este ca dupa ce angajatorul a primit procesul-verbal de stabilire a cheltuielilor de executare si a somatiei de plata, acesta contesta actualizarea sumei sustinand ca aceasta trebuia actualizata incepand cu data de 03.12.2010 (data la care s-a pronuntat sentinta) si nu cu data nasterii ei, adica incepand cu nov. 2006 luna de luna pana in nov. 2009, asa cum apare nasterea in raportul de expertiza.
Angajatorul se afla in eroare in aceasta privinta.are dreptul legal sa introduca si o actiune in contestatie.sansele sunt reduse spre zero;personal, am avut multe asemenea situatii.daca intampinati dificultati in acest sens,ma puteti apela in privat.
av zagrean
Va multumesc tuturor celor ce puteti si vreti sa ma ajutati, dar tare mi-e frica de faptul ca nu cumva instanta sa fi facut si de data asta o greseala omitand sa indice de cand se vor indexa sumele ce mi se cuvin (n-ar fi fost prima).
Inflatie
mcteo
imi spune cineva cum se calculeaza rata inflatiei?
de exemplu:
in 2008 am incasat 1 miliard de lei - in urma inflatiei cat ar trebui sa incasez acum?
la fel ... (vezi toată discuția)