avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Activitate Salcau loredana

Activitate Salcau loredana

Asociatia insemnand ca toti locatarii de pe acea coloana sau din acel imobil trebuie sa plateasca despagubiri persoanei care nu este de acord sa dea voie la depistarea defectiunii. Sa stiti ca am cerut sfatul si la primarie, la compartimentul care se ocupa cu sprijinirea asociatiilor de proprietari si mi-a comunicat ca nu are nicio treaba Politia Locala ( care este in subordinea autoritatilor locale) sa vina sa dea amenzi. Putem rezolva doar in instanta si proprietarul trebuie sa faca acest lucru. Stiti cum e, asa sunt facute aceste legi care se bat cap in cap si pana la urma responsabili sunt doar proprietarii, pe proprietatea lor nu poate intra nici politia daca nu vrea sa te primeasca. Rezolvarea este foarte grea si de lunga durata daca vecinii nu se inteleg intre ei. Pentru ca toata lumea spune Asociatia trebuie sa despagubeasca sau sa repare, majoritatea cand aud acest lucru se gandesc ca administratorul sau presedintele trebuie sa faca acest lucru, da este adevarat dar o fac tot cu banii din fondul de reparatii incasat tot de la proprietari, aceste plati se fac tot din buzunarul proprietarilor, indiferent ca sunt reparatii sau despagubiri. Dar foarte multi nu inteleg acest lucru.
Da aveti mare dreptate. Cand proprietarul si-a facut o asigurare pe apartament Asiguratorul nu a venit sa intrebe Asociatia de proprietari daca la acel apartament sunt probleme, dar in schimb cand apar problemele Asiguratorul cere PV de constatare daune de la Asociatia de proprietari.
Am avut caz cand s-a facut asigurare pe apartament cu probleme, asigurarile se fac la biroul asiguratorului, proprietarul este intrebat daca are probleme, doar acesta nu este prost sa spuna ca da are probleme, sau ca din cauza lui sunt probleme, ca nu da voie sa se schimbe instalatii din parti comune, ca apartamentul este gol de ani de zile si restul proprietarilor sufera din cauza acestui fapt, ca nu avem o adresa unde sa putem contacta proprietarul, doar un numar de telefon la care nu raspunde. Asiguratorul are adresa dar este confidentiala. Ar trebui ca si Asociatia de Proprietari sa poata lua legatura cu Asiguratorul apartamentului. In contractul asigurarii este specificat faptul ca tu proprietar esti obligat sa dai voie sa se repare partile comune care trec pe la tine prin apartament, sau sa dai voie sa se depisteze orice defectiune la partile comune, in caz contrar pierzi asigurarea.
Daca Asociatia nu poate apela la Asigurator atunci de ce este obligata sa emita documente necesare Asiguratorului pentru despagubiri?
Gigiz.
Intrebarea mea era de ce GDPR-ul trebuie aplicat si in cazul Asociatiilor de Proprietari.
Am constatat ca in momentul in care te referi la Asociatia de proprietari, toata lumea spune administratorul sau presedintele asociatiei. In legea Asociatiei nu am vazut acest lucru, administratorul este angajatul asociatiei iar presedintele este alesul asociatiei si reprezentantul proprietarilor, doar acesta din urma are drept de semnatura in asociatie, acesta face parte ca si proprietar din acea asociatie. Presedintele nu are voie sa ia nicio decizie fara acordul proprietarilor. Este la fel ca si cum eu personal am o societate, sunt administrator, patron si vreau sa-mi afisez numele, nu am voie?
Dar numele afisate pe usile apartamentelor fiecarui proprietar, sau pe cutia postala din scara blocului, pe care fiecare personal le-am afisat ? Asociatia nu afiseaza date personale de pe buletin, CNP, serie si numar. Pe chitanta care se emite fiecaruia la achitarea contributiei este trecut doar numele si adresa proprietarului cu care s-a dat acordul de inscriere in asociatie si este trecut in statutul de infiintare al acesteia. Asociatia de proprietari, cum am mai spus si anterior este :
- formă de asociere autonomă şi fără scop lucrativ a proprietarilor dintr-un condominiu, având ca scop administrarea, exploatarea, întreţinerea, repararea, reabilitarea şi modernizarea proprietăţii comune, menţinerea în stare bună a imobilului, respectarea drepturilor şi asumarea obligaţiilor de către toţi proprietarii, toate acestea se fac pe banii tuturor proprietarilor.
Ce este Asociația de proprietari? Asocierea tuturor proprietarilor dintr-un condominiu. Atunci daca eu proprietar din acel bloc nu fac reclamație ca persoana care am angajat-o (adică administratorul) imi afiseaza numele, nu vad unde este ilegalitatea. Nu imi afiseaza aceste date in afara imobilului unde locuiesc.
Nimanui nu-i convine sa se sparga la el in casa, dar altfel nu poti vedea de unde vine defectiunea si daca nu suntem oameni de inteles atunci sa ne mutam la casa. Convietuirea intr-un condominiu presupune de foarte multe ori suportarea multor probleme. Oricand putem fi oricare dintre noi in aceeasi situatie.
Asociatia nu este obligata sa despagubeasca proprietarul daca inundatia nu provine de la partile comune ale coloanei, sau partile comune ale blocului. Inundatia poate proveni din proprietatea vecinilor de deasupra, din oricare alt apartament de pe coloana, daca lasa apa sa curga, daca sifonul de pardoseala este infundat, daca scurgerea vanii sau dusului este sparta, daca legatura la WC este sparata si cate si mai cate. Toata lumea vorbeste ca asociatia trebuie plateasca, sa despagubeasca si a.s.m.d, de parca aceste despagubiri nu sunt platite tot din banii tuturor proprietarilor. Toate incasarile unei asociatii sunt banii proprietarilor.
De ce este vinovata Asociatia, daca nu s-a putut constatat faptul ca inundatia provine de la partile comune. Exact acest lucru am explicat si am intrebat, eu sunt presedinte la asociatie, am urmat toti pasii conform legii 196/2018, am fost la sesizarea proprietarului in apartamet (la parter), s-a eliberat de catre asociatie PV de constatare daune, s-a emis mandate tuturor de pe coloana, pentru a se da voie sa se constate de unde este defectiunea. Toti cei de la etj.II, III si IV sunt de acord sa sparga doar cel de la etj.I care este deasupra apartamentului inundat nu da voie, A fost instalatorul care ne-a comunicat ca trebuie sa se sparga de la primul apartament uscat deci la etj.I si se merge in sus daca nu se gaseste defectinuea. Asociatia are responsabilitatea partilor comune, atat timp cat nu exista aceasta confirmare, inundatia poate proveni din cauze particulare., doar proprietarul poate da in judecata pe cel de deasupra, ca impiedica cu buna credinta aflarea cauzei inundatiei. Am sunat si la primarie la departamentul care se ocupa cu indrumarea asociatiilor si mi s-a spus ca in niciun caz nu aplica contraventii (conf.art.102) primaria prin politia locala. Ca daca nu se stie daca sunt partile comune ale condominiului, atunci doar proprietarul poate chema in judecata.


latka a scris:

Legea 196 din 2018 prevede si sanctionarea unor astfel de vecini:

Articolul 102
(1)Urmatoarele fapte constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa constituie, potrivit legii penale, infractiuni:
.............................................
d)nerespectarea de catre proprietari a prevederilor art. 31 alin. (1);
.......................................................
f)punerea in pericol de catre proprietari a integritatii structurale a condominiului sau a altor proprietati individuale, precum si a bunei functionari a instalatiilor aferente acestora;
.........................................................
(2)Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a)faptele prevazute la alin. (1) lit. d), f) si k), cu amenda de la 500 lei la 3.000 lei;
............................
(3)Sanctiunile pentru contraventiile prevazute la alin. (1) se aplica persoanelor fizice sau juridice vinovate.
(4)Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1), facuta la sesizarea oricarei persoane interesate sau din oficiu, precum si aplicarea sanctiunilor corespunzatoare se fac dupa cum urmeaza:
a)de catre Inspectoratul de Stat in Constructii in cazul faptelor prevazute la alin. (1) lit. f), g) si h);
b)de catre primari sau de imputernicitii acestora sau de catre Politia Locala in cazul faptelor prevazute la alin. (1) lit. a)-e), i)-m) si o)-s);
..............................

[/quot
Pe cine sa chemi în judecata in cazul unei inundații cu pereți stricați, uzi , tencuiala picata, si mobila umflată . Asociația a emis proces verbal de constatare, a emis preavize pentru toate apartamentele de deasupra, pentru a da voie sa se verifice de unde vine defectiunea, toti au fost de acord, doar cel care locuiește deasupra apartamentului inundat nu e de acord sa se spargă, ca la el nu sunt probleme, ap. cu probleme este la parter, etj.I nu este de acord decat daca sparg cei de deasupra adică etj. II, III si IV. Ce putem face? Instalatorul ne-a informat că în mod obișnuit întotdeauna se sparge si se verifica in primul apartament uscat. Dacă nu se da voie sa se spargă, sa se ajunga la partea comuna, de unde da stie Asociația cine este vinovat daca nu se da voie sa se verifice părțile comune ? Si cine trebuie să dea în judecată , Asociația sau proprietarul, daunele sunt ale proprietarului de fapt. Ce se poate face in continuare, pasii au fost urmați conform legii. Ce se mai poate face, amiabil deci nu se poate.